• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: M.Mihailović

20.04.2021

10:51

KALKANSKI KRUGOVI OTKRILI ZABORAVLJENE TAJNE BUKULJE! Po završetku snimanja TV serije, meštani ne mogu da se "ODBRANE" OD TURISTA/FOTO/

Vesti

KALKANSKI KRUGOVI OTKRILI ZABORAVLJENE TAJNE BUKULJE! Po završetku snimanja TV serije, meštani ne mogu da se "ODBRANE" OD TURISTA/FOTO/

Podeli vest

Bukulja, Jelovik, Živkovci, Garaši, sela u dolini Kačera, odavno su poznati filmadžijama, a kamere kačercima

Davnih šezdesetih ovde su snimljene klape legendarnog filma Marš na Drinu, ovih dana videli smo šta se to prošlog leta zbivalo u gustim šumama Bukulje i avlijama Jelovika.

- Ponuda da u svom dvorištu, u Starom selu Jelovika, ugostim filmsku ekipu, bila mi je ne samo neočekivana, već na granici fantazije – kaže Rajko Novaković, u čijijoj je avliji, kako kaže, snimljen najveći deo kadrova Kalkanskih krugova.

Foto: M.M.

 

Nisam neki filmofil, ali kada sam video plejadu glumaca koja se okupila, bez reči sam ponudio sve, kuće stare preko sto godina, davno zaboravljen nameštaj ali i svoju pomoć. Snimali su ovde skoro mesec dana a narod je znatiželjno posmatrao, nudio pomoć, savete, a neki su i prihvaćeni.

Ja živim u Aranđelovcu, desetak kilometara od sela, ali skoro svaki dan dolazim da obiđem pčele, ovce i magarca koji je postao miljenik gostiju. Jednom je Laušević, koga su ovde posebno zavoleli, u šali kazao –Novak, moramo ovog tvog magarčića što pre da ženimo! Bilo je raznih šala, dopala im sa naša rakija i naša paprika i sir, a bivalo je uvek i nešto na žaru.

Foto: M.M.

 

Ne znam da li je to prvobitnim scenariom bilo predviđeno, ali kada su videli predivno dvorište sa vajatom i bazenom ispred, ponudili su da određene kadrove snime ovde, što je mojoj porodici bila i čast i zadovoljstvo–kaže Katarina Đorđević Ivanović.

Moj otac Miroslav je rođen u starom vajatu i bila mu je velika želja da napravi novi, veći, ali da zadrži stari stil. Sagradio ga je i na žalost, ubrzo nas je napustio, ali smo sigurni da bi bio presrećan da je ovo video.

Foto: M.M.

 
Radnja serije poklapa se sa skoro zaboravljenim događajima na Bukulji 

Ipak, skoro je neverovatno kako se radnje ove serije preklapa sa nekim, skoro zaboravljenim događajima na Bukulji i ovom kraju. Nisam siguran dali je autor scenarija znao za neke mistične događaje ili je to puka slučajnost –kaže Raša Pavlović.

Foto: M.M.

 

Sećam se razgovora koje sam kao mali slušao. U šumama Bukulje je, po tim pričama, živela nepoznata žena kojoj je u posetu dolazio izvesni oficir iz Aranđelovca. Iz te veze rađala su se deca koju su oni poklanjali bračnim parovima bez dece. Govorili su da se godinama kasnije, iz braka te dece, rodila deca sa manama? Zaista čudno? Nedavno je na jednoj TV Mima Karadžić najavio da u seriji ima i horora!

Foto: M.M.

 
Serija podigla turističku tražnju

Serija Kalkanski krugovi, koja je emitovana na više televizija, znatno je uticala i na turističku potražnju ovog kraja. Potražnja za prenoćišta na ovom prostoru je u velikom porastu –kaže Jelena Milivojević, direktor TO Aranđelovac. U etno restorane na Bukulji ne možete ući bez prethodne rezervacije.

Foto: M.M.

 

Danima primam pozive gostiju koji žele da prenoće ili borave dan-dva u ovim starim kućama – kaže Rajko Novaković. Odbijam pozive jer one nisu osposobljene za to. Ali, goste baš takve privlače.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Savez Srba iz Slovenije obeležio 22. april
Balkan

Savez Srba iz Slovenije obeležio 22. april

Savez Srba Slovenije i Muzej žrtava genocida, zajedno sa Srpsko kulturno društvo Maribor i SKUD Velenje organizovali su prethodnih dana u Velenju i Mariboru projekcije naših igrano-dokumentarnih filmova pod nazivom ,,Srbija veća od straha: Predavanje o tišini profesora Pavlovića“ i „Dve Brankove Kozare“.

24.04.2024

10:19

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set