• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: B. S.

24.04.2021

23:07

Država plaća i fasade za kuće! STIŽE NOVAC ZA SANACIJU NA STAMBENIM OBJEKTIMA ŠIROM SRBIJE!

Vesti

Država plaća i fasade za kuće! STIŽE NOVAC ZA SANACIJU NA STAMBENIM OBJEKTIMA ŠIROM SRBIJE!

Podeli vest

Građani bi finansirali 50 odsto ukupne investicije, a drugu polovinu bi obezbedila država

Država je pozvala opštine da se prijave za dodelu subvencija za zamenu stolarija i obnovu fasada na stambenim zgradama i kućama!

Na konkurs Ministarstva energetike do 21. maja prvo se prijavljuju opštine, a očekuje se da prijave za građane krenu od juna. Prvi ugovori bi trebalo da budu realizovani na jesen.

Procene su da bi pravo na ovu pomoć imalo oko tri miliona domaćinstava.
Građani bi finansirali 50 odsto ukupne investicije, a drugu polovinu bi obezbedili opština i država. U javnom pozivu stoji da je novac namenjen i za finansiranje porodičnih kuća, tako da je ovo dobra vest za veliki broj onih koji nisu uradili fasadu.

Dva modela

Takođe, razmišlja se i o tome da polovinu novca koji građani obezbeđuju sami, mogu da dobiju i na kredit. Država bi dakle bespovratno dala polovinu sredstava za stolariju ili fasadu, a drugu polovinu bilo bi moguće obezbediti kroz zajam.

- U pripremi su dva modela po kojima će građani moći da se prijave. Krenućemo prvo sa pripremnim projektima u pojedinim opštinama u Srbiji i finansiranje će biti tako što će 50 odsto da finansira Uprava za energetsku efikasnost i lokalna samouprava, a 50 odsto građani. Kako ni ovih 50 odsto koje plaćaju građani nije malo, omogućićemo da mogu da uzmu kredit i kroz rate otplate svoj deo troškova - rekao je Zoran Lakićević, državni sekretar u Ministarstvu energetike, i dodao da ovo kreditiranje još nije precizirano, ali će biti do kraja godine.

PRIMER POMOĆI za stan od 60 kvadrata

* 1.500 evra su ukupni troškovi zamene stolarije
* 750 evra plaća vlasnik nekretnine
* 375 evra pokriva opština na čijoj je teritoriji nekretnina
* 375 evra pokriva Uprava za energetsku efikasnost
* posebne komisije procenjivaće troškove
* javni pozivi za zamenu stolarije za građane biće objavljeni do kraja leta
* prvi radovi mogli bi da počnu na jesen

- Očekivanja su da se ove godine krene sa prvim modelom koji podrazumeva da se direktno sredstva daju 50 odsto od strane države, a 50 odsto od strane građana - istakao je on.
Tako će, primera radi, Kragujevac davati po 100.000 dinara po domaćinstvu za zamenu stolarije i po 70.000 dinara za zamenu kotlova.

- Istovremeno će biti raspisana dva konkursa, jedan za proizvođače prozora i vrata i prodavce kotlova, a drugi za građane - kaže energetska menadžerka grada Ana Radojević.

Objasnila je da je za ove namene u gradskoj kasi predviđeno pet miliona dinara, a da se od resornog ministarstva očekuje još toliko.

- Užice je, na primer, počelo sa finansiranjem energetske sanacije pre pet godina takođe sa pet miliona dinara, da bi danas ulagao 50 miliona dinara u te namene - ističe Radojević.

Biće puno prijava

Goran Rodić iz Građevinske industrijske komore ističe da će se ogroman broj građana sigurno prijaviti za ove subvencije.
- Ovo će biti posao decenije. Mislim da svi čekaju da se prijave. U Srbiji je blizu tri miliona zgrada i privatnih kuća koje nisu energetski efikasne. Ovo znači i da će biti uposleni majstori, keramičari, mnoge firme. Građani će dobiti energetski efikasne kuće, pa će manje da troše na grejanje, a manje će biti i zagađenja. Svima će biti dobro - ističe Rodić.
 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Zelenski postao meta Rusije? Sledi osveta Moskve za teroristički napad! (VIDEO)
Live TV

Zelenski postao meta Rusije? Sledi osveta Moskve za teroristički napad! (VIDEO)

Šefovi Službe bezbednosti, Glavne obaveštajne uprave Ukrajine i predsednik Volodimir Zelenski biće eliminisani raketnim udarima, avionima ili specijalnim snagama Oružanih snaga Rusije. Prema navodima, doneta je odluka da se eliminiše jedan broj vojno-političkih lidera Ukrajine visokopreciznim, bespilotnim sredstvima ili dejstvima specijalnih snaga ruske vojske. Da li je ovakava scenario moguć i šta bi on doneo svetu, u "Info jutru" govorio je reditelj Ljubiša Ristić.

28.03.2024

13:31

Jutjub cenzuriše medije koji izveštavaju o masakru u Moskvi! Protiv Rusije se vodi hibridni rat na svim mogućim poljima! (VIDEO)
Live TV

Jutjub cenzuriše medije koji izveštavaju o masakru u Moskvi! Protiv Rusije se vodi hibridni rat na svim mogućim poljima! (VIDEO)

Teroristički napad u Moskvi je tema broj jedan svetskih medija. Međutim, Zapad na različite načine pokušava da cenzuriše informacije koje dolaze iz Rusije. Sa Jutjub platforme koja je dostupna u većem delu sveta, skidaju se emisije i snimci koji izveštavaju o dešavanjima u Moskvi. To se dešava i televiziji Informer. Sve naše informativne emisije u kojima razgovaramo o ovom užasnom masakru uklonjene su sa Jutjuba sa objašnjenjem da kršimo njihove uslove korišćenja. Cenzurišu se samo i isključivo oni mediji koji postavljaju logično pitanje: da li su Ukrajina i zapadne sile umešane u ovaj teroristički akt? Na ovu temu u "Info jutru" govorio je novinar i publicista Drago Delić i Boško Vasiljević, stručnjak za srpsko-ruske odnose.

28.03.2024

12:44

JOŠ TV VESTI

Hronika

"Nisam namestio Halabrina, žao mi je njegove majke, ali žao mi je i mene"! Zvicerovi i Džonijevi vojnici negirali tri ubistva!
Hronika

"Nisam namestio Halabrina, žao mi je njegove majke, ali žao mi je i mene"! Zvicerovi i Džonijevi vojnici negirali tri ubistva!

Pripadnici kriminalne grupe Radoja Zvicera i Nikole Vušovića zvanog Džoni sa Vračara, koji su u bekstvu, među kojima je i Vladimir Kovačević zvani Kovač koji je optužen da je 20. marta 2020. namamio na sastanak pokojnog Aleksandra Halabrina, izjavio je danas pred Specijalnim sudom u Beogradu da je pokojnog poznavao, ali da nisu tačni navodi optužnici da je bio član kriminalne grupe koja je optužena za njegovo ubistvo.

28.03.2024

12:54

Sport

Planeta

Da li je reč samo o demenciji?! Bajden traži dozvolu da govori, iako je on navodno predsednik! Pametnom sve jasno!
Zašto ovo Amerika dozvoljava

Da li je reč samo o demenciji?! Bajden traži dozvolu da govori, iako je on navodno predsednik! Pametnom sve jasno!

Kojim putem da hodam, gde se nalazimo, koja je ovo godina?! Ili, ko sedi pored mene u ovom intervjuu, gde je Džil da mi pomogne sa ovim, jeli neko ovde? (govori u svoju slušalicu dok čeka da mu vođe daju jednostavna uputstva)... Ovo su pitanja koja Bajden postavlja kad god daje intervjue ili završi čitanje sa telepromptera na govornici.

28.03.2024

17:10

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set