• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: V.N.

24.04.2021

11:24

Stari običaj još živi u Banatu: Deca za "Lazaricu" preskaču vatru, a veruje se da ovaj čin ima VAŽNU SIMBOLIKU

Vesti

Stari običaj još živi u Banatu: Deca za "Lazaricu" preskaču vatru, a veruje se da ovaj čin ima VAŽNU SIMBOLIKU

Podeli vest

Plamtela je vatra kikindskim i seoskim sokacima u petak predveče, kada „Lazaricu“, uoči Lazareve subote preskače i staro i mlado. U susret najradosnijem hrišćanskom prazniku Vaskrsu, ovom starom običaju najviše se obraduju deca.

Paljenje i preskakanje „Lazarice“ zadržalo se još jedino u Banatu. Veselo i domaćinski bilo je u domu porodice Zarić u Kikindi, kada se ceo sokak orio od dečije graje, dok je vatra obasjavala Njegoševu ulicu.

Čika Radovan Zarić (84) seća se da se na raskrsnicama ulica, takozvanim „rogljevima“, okupljalo i staro i mlado. Nekada je ovaj dan imao posebnu draž, ne samo za najmlađe.

Foto: V.N.

Lazarice

- Uvek mi je srce puno kada vidim da se ovaj stari običaj zadržao i do danas i što decu raduje. Ja sam naučio od moje roditelja i tako se produžilo i prenosi s kolena na koleno. Kada sam bio momak, paljenje „lazarice“ bio je poseban doživljaj. Zasviram harmoniku, igramo i pevamo, skupi se po 30 momaka i devojaka, majke ili bake nešto umese. Bilo je drugačije, više smo se družili.  Ako je neki momak „bacio oko“ na devojku, za „Lazaricu“ je mogao da joj se približi i lakše dođe do nje lakše. Preskakali smo vatru, makar se malo i upalili, da bi se dokazali devojkama.

Foto: V.N.

 

Od suvih stabljika kukuruzovine i grana palile su se i preskakale vatre po sokacima Kikinde, Mokrina, Bašaida, Sajana, Iđoša, Ostojićeva, Sanada, Srpskog Krstura...

-Muškarci su zaduženi za pripremu ogreva, a žene za sve ostalo. Godinama mesim pekarske kifle, kokam kokice, poslužim piće, a posebnu čar ovaj dan predstavlja za decu. Ona se najviše raduju-kaže Olgica Zarić (74).

Foto: V.N.

Olgica Zarić

Pre nego što se vatra razbukti, deca se oglašavaju takozvanim „klepetušama“ zvoncima i udaranjem u šerpe i na taj način nagoveštavaju paljenje „lazarice“.

-„Klepetuša“ služi da bi terala zle veštice i duhove od kuće i da bi u dom donela sreću i radost tokom godine - objašnjava Radovanov i Olgičin unuk Mane Mandić.

U narodu je uvreženo verovanje da onaj ko uspe da preskoči plamen „Lazarice“ sebe „čisti“ od grehova.

-Ovaj zanimljivi običaj ima za cilj još jedno: izaći iz domova posle zimskog „sna“ i okupiti se pred praznik i setvu, te porazgovarati o aktuelnim pitanjima iz svakodnevnog života - objašnjava teolog Duško Jančić.

Paljenje vatre „Lazarice“ izgubilo je na popularnosti tokom komunističke vladavine, ali se oni stariji sećaju da je na kikindskim sokacima vatra buktala uoči Lazareve subote u svim društvenim sistemima. 

- Čak i u vreme komunizma nam se gledalo kroz prste na ovaj dan - priča Radovan Zarić.

Foto: V.N.

Radovan Zarić

Ipak, prethodne godine, usled epidemijske situacije, nije bilo okupljanja na ulicama za „Lazaricu“. Uprkos tome, običaj kojem se najviše raduju deca održan je u pojedinim dvorištima domaćina, jer, kako kažu žitelji na severu Banata, tradicija ne sme da se prekida.

                                                                                                            

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!
Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!

Otpadnici od tajkuna Dragana Đilasa, lažni ekolozi Aleksandar Jovanović Ćuta, Dobrica Veselinović i Radomir Zanzibarićanin Lazović, nedavno su obelodanili da izlaze na izbore u prestonici i otkrili da će nastupati pod sloganom "Biram borbu", ali je - s obzirom na njihove koloritne biografije i nastupe u javnosti - slogan "Biram flašu" svakako mnogo prikladniji.

24.04.2024

12:13

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set