SMILJANA JE MAJSTORICA ZA KITNIKEZ! Pripremanje drevne poslastice razvila je do savršenstva, sada ga pravi U VELIKIM KOLIČINAMA/FOTO/

V.N.

16:18 Srbija 0

V.N. | 04. 05. 2021.

SMILJANA JE MAJSTORICA ZA KITNIKEZ! Pripremanje drevne poslastice razvila je do savršenstva, sada ga pravi U VELIKIM KOLIČINAMA/FOTO/

Kitnikez od dunja važi za najstariji vojvođanski slatkiš. I dok je nekada ovaj kolač pripremala gotovo svaka kuća, danas ga prave samo pojedine domaćice, među kojima je i Smiljana Mraković iz Kikinde, koja je za poseban ukus i recept ovog kolača osvajala nagrade

Negovanje tradicije u pravljenju kitnikeza, donelo je Smiljani Mraković dva prva i jedno dugo mesto za najkolač na „Slatkim danima“ u Belom Blatu, 2019, odnosno 2016. godine. Ova vredna domaćica iz Kikinde, drevni slatkiš konzistencije čvstog želea unapredila je vremenom i sada važi za pravu majstoricu, koja ga pravi u velikim količinama.

V.N.

 

- Za ovaj slatkiš kuvaju se dunje i šećer, a po želji mogu da se dodaju i orasi. Zovu ga i sir od dunja, jer u prevodu sa nemačkog upravo to znači. Dosta je postojan, opstaje tokom cele zime, a može i
duže i tada je još lepši. U Belom Blatu gde se oganizuje veliki sajam starinskih kolača, redovno
izlažem. Sve je izložbeno-prodajnog karaktera, a žiri je nezavistan. U koverat se stavi učesnički broj i proglasi se pobednik. Za sada sam osvajala prvo i dugo mesto-kaže Smiljana.

Izvorni, pravi kitnikez je crvenkaste boje i kuva se na jakoj vatri blizu tri sata. Pominje se još u petom veku, kada su ga pravili stari Rimljani. Ipak, u Banat je došao malo kasnije.

- Kitnikez od dunja je starinski kolač koji je sa austougarskog dvora u Banat donela Marija Terezija, koja nije mogla da mu odoli, pa je ovaj slatkiš dugo bio omiljen na trpezi Kikinđana, a domaćice su ga često pripremale-priča Smiljana.

V.N.

 

Međutim, kitnikez u današnje vreme retko može da se vidi i proba, a tamo gde se miris dunja i brojnih drugih biljaka oseti čitavom ulicom, u domu Smiljane Mraković, sigurno je mesto gde ćete osetiti neodoljivi ukus starinskih kolača.

Krenuli sa trnjinom sada imaju svega

Smiljana je sa suprugom Zoranom Gocićem razvila pravu paletu proizvoda koje prave u svom poljoprivrednom gazdinstvu. Pored poznatog soka od trnjine, za koji su ovenčani zlatnom medaljom na Novosadskom sajmu poljoprivrede u njihovom domu se mogu videti sokovi, sirupi i pekmezi od višnje, zove, maline, jagode, kajsije, drena, šipka, dunje, kao i najrazličitija zimnica- ajvar od zelenog paradajza sa renom, lovačka salata od paprike i paradajza...


Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.