• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: K.R.

05.05.2021

23:00

Sutra je Đurđevdan, Dan grada Kragujevca! U STAROJ SKUPŠTINI POČINJE SVEČANOST I DODELA PRIZNANJA NAJBOLJIMA U 2020!

Vesti

Sutra je Đurđevdan, Dan grada Kragujevca! U STAROJ SKUPŠTINI POČINJE SVEČANOST I DODELA PRIZNANJA NAJBOLJIMA U 2020!

Podeli vest

Povodom Đurđevdana, Dana grada Kragujevca, sutrašnji dan će u centru Šumadije biti ispunjen mnogobrojnim svečanostima, koje počinju u 10 sati svečanom sednicom u zgradi Stare skupštine

Tu, u porti Miloševe crkve, biće I uručena priznanja grada pojedincima I organizacijama koji su svojim radom I delima ostavili trag u nekadašnjoj prestonici.

Za 11 sati je zakazan početak koncerta koji će se, zbog zabrane okupljanja, odvijati na pokretnoj bini koja će se kretati kroz grad. Umetnička galerija Narodnog muzeja će u podne biti domaćin izložbe „Ljudski lik“ – portret i autoportret u zbirkama Odeljenja za istoriju umetnosti autorke Tatjane Milosavljević, muzejskog savetnika. U 18,00 sati će u Galeriji Narodne biblioteke „Vuk Кaradžić“ biti predstavljena monografija Vladana Subotića , a već u 19 sati u Кnjaževsko – srpskom teatru počinje revija pozorišnih predstava „Joakimovi dani“ koju će otvoriti predstava „Opet plače, sad od sreće“ u izvođenju glumaca ovog pozorišta.

Uveče je za 20 sati Legat Nikole Кoke Jankovića mesto dvoumetničkog preformansa „Živeti umetnost– living art“ bez prisustva publike , u elektronskoj verziji na jutjub kanalu RTК i GTO Кragujevac.

Vatromet sa zgrade Gradske uprave počinje u 21 sat. Na osnovu predloga gradonačelnika Kragujevca Nikole Dašića, Plaketa Svetog Đorđa biće posthumno dodeljena Mikici Zdravkoviću, vođi benda ČBS i osnivaču “Arsenal festa”, koji je prošle godine preminuo od korone, a zvanje Zaslužni građanin grada Kragujevca dodeljeno je bokserskoj legendi Mirku Puzoviću za izuzetan i višegodišnji doprinos afirmaciji Grada u zemlji i inostranstvu.

Đurđevdansku nagradu za dela koja su postala dostupna javnosti u 2020. godini. U oblasti umetnosti dobitnik Đurđevdanske nagrade je Udruženje građana „Opera Nova Kragujevac“ za premijerno izvođenje operske predstave Kristofa Vilibalda Gluka „Orfej i Euridika“. Za oblast nauke dobitnik je prof. dr Maju Anđelković za objavljena dva trojezična monografska dela – prevod sa srpskoslovenskog dela Svetog Save „Žitije Svetog Simeona“ i propratne tekstove. U oblasti medicine ovu nagradu dobija dr Bora Evtov, posthumno, za izuzetan doprinos medicini tokom radnog veka, koji je nažalost preminuo od posledica COVID – 19.

Za obrazovanje Đurđevdansku nagradu dobijaju Ilija Vitošević, Petar Mihajlović i Mitar Arsović, koji su na 6. Evropskoj geografskoj olimpijadi ( Egeo ) osvojili dve zlatne i jednu bronzanu medalju u konkurenciji 100 učenika iz 15 zemalja.

U oblasti sporta skupština se opredelila za Gorana Ilića za uspehe na bodibilding takmičenjima – osvojenim prvim mestima na Balakanskom i Dajmond kupu, kao i trećem mestu na Svetskom prevenstvu. Dom zdravlja Kragujevac i zaposleni su dobili ovo priznanje za humanost, kao i Igor Janković za ispoljenu hrabrost i požrtvovanost prilikom spašavanja učesnika saobraćajne nesreće iz korita reke Lepenice.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!
Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!

Otpadnici od tajkuna Dragana Đilasa, lažni ekolozi Aleksandar Jovanović Ćuta, Dobrica Veselinović i Radomir Zanzibarićanin Lazović, nedavno su obelodanili da izlaze na izbore u prestonici i otkrili da će nastupati pod sloganom "Biram borbu", ali je - s obzirom na njihove koloritne biografije i nastupe u javnosti - slogan "Biram flašu" svakako mnogo prikladniji.

24.04.2024

12:13

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Prihvaćeno jemstvo od skoro milion i po evra! Sin Vesne Medenice predsednice Vrhovnog suda pušten da se brani sa slobode!
dva puta odbili

Prihvaćeno jemstvo od skoro milion i po evra! Sin Vesne Medenice predsednice Vrhovnog suda pušten da se brani sa slobode!

Ustavni sud Crne Gore usvojio je danas žalbu i utvrdio da se Miloš Medenica, sin bivše predsednice Vrhovnog suda Vesne Medenice, neosnovano u pritvoru, potvrđeno je nezvanično podgoričkom portalu CdM. Vesni Medenici se takođe sudi, zbog optužbi za zloupotrebu službenog položaja i organizovanja kriminalne grupe, ali se i ona brani sa slobode.

24.04.2024

16:09

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set