• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

13.05.2021

07:56

Počinje trodnevni Ramazanski bajram, slede dani veselja!

Vesti

Počinje trodnevni Ramazanski bajram, slede dani veselja!

Podeli vest

Za muslimane danas nastupa trodnevni Ramazanski bajram, koji obeležava kraj jednomesečnog posta, a u kome se organizuju javne svečanosti, posete i razmenjivanje poklona među vernicima


Prvi dan Ramazanskog bajrama počinje jutarnjom molitvom koja se zove Bajram namaz.

Ramazanski bajram uvek pada 1. ševala, desetog meseca muslimanskog kalendara i traje tri dana.

Tokom prethodnih 30 dana posta, vernici su se od zore do zalaska Sunca uzdržavali od jela, pića, telesnih zadovoljstava, kao i od grešnih misli i dela.


Ramazan se smatra najvažnijim i nasvetlijim mesecom za muslimanske vernike, u kome je, veruje se, počelo objavljivanje, za muslimane svete knjige Kurana, a ovo je druga godina za redom da se obeležava u vreme epidemije korona virusa.

Reisu-l-ulema Islamske zajednice Srbije Sead Nasufović poručio je u bajramskoj poslanici da se "na kraju meseca Ramazana, kao i u životu raduju samo oni koji su ga iskoristili onako kako mu priliči i iskreno se kajući za sve propuste".

Foto: pexels.com

"Gorko se kaju i oni koji su tokom meseca Ramazana činili ružna dela i koji su oskrnavili lepotu i veličanstvenost posta", rekao je Nasufović novinarima u sredu prostorijama Islamske zajednice Srbije kraj Bajrakli džamije u Beogradu.

Kako je rekao, mnogo je razloga za tugu i brigu, ali ne smemo zaboraviti da "svi imamo makar jedan razlog za radost, a to su naša deca".

Izrazio je nadu da su vernici tokom jednomesečnog posta našli svoju meru i uvideli vrednost jedne kapi vode i jednog zalogaja hleba.

Nasufović je izrazio i očekivanja da će u narednom periodu još veći broj vernika primiti vakcinu protiv kovida-19, dodajući da je on to učinio za vreme posta.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

RGZ podržava i pridružuje se pozivu na hitne izmene Zakona o postupku upisa u katastar nepokretnosti i katastar infrastrukture radi zaštite prava građana
Društvo

RGZ podržava i pridružuje se pozivu na hitne izmene Zakona o postupku upisa u katastar nepokretnosti i katastar infrastrukture radi zaštite prava građana

U svetlu nedavnog predloga koji je Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković podnela Ustavnom sudu Srbije, Republički geodetski zavod apeluje na javnost i nadležne institucije da preispitaju celokupni Zakon o postupku upisa u katastar nepokretnosti i katastar infrastrukture ako trenutne odredbe stvaraju diskriminatorske prepreke za osobe lošijeg imovinskog stanja, kao i druge ugrožene društvene grupe.

18.04.2024

17:21

"Srpska ekonomija raste!" Moćna poruka ministra Siniše Malog iz Vašingtona
Politika

"Srpska ekonomija raste!" Moćna poruka ministra Siniše Malog iz Vašingtona

Potpredsednik vlade i ministar finansija Siniša Mali izjavio je danas u Vašingtonu da je imao odličan sastanak sa predstavnicima Konstituence u MMF koju predvodi Švajcarska i istakao da srpska ekonomija raste i da se očekuje da privredni rast Srbije u prvom kvartalu bude 4,3 ili 4,4 odsto, kao i da javni dug naše zemlje trenutno iznosi 47,6 odsto BDP-a.

18.04.2024

17:03

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set