• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: T.P.

24.05.2021

14:33

SAŠA JE PONOS I SUZE KRAGUJEVCA! Otkriven mural heroju sa Košara, sa 19 godina položio je život za otadžbinu/FOTO/

Vesti

SAŠA JE PONOS I SUZE KRAGUJEVCA! Otkriven mural heroju sa Košara, sa 19 godina položio je život za otadžbinu/FOTO/

Podeli vest

Kragujevčani su odali počast i posvetili mural svom sugrađaninu Saši Vasiljeviću koji je sa 19 godina položio život za odbranu otadžbine. Bio je jedan od heroja Bitke na Košarama i poginuo je 11. maja 1999. Godine tokom bombardovanja NATO avijacije.

Porodica i prijatelji već dve decenije održavaju sećanje na mladog pripadnika 125. Motorizovane brigade koji je sada ovekovečen kroz mural u kragujevačkom naselju Aerodrom.

Foto: T.P.

 

- Svake godine odlazimo na njegov grob na godišnjicu smrti, ali i na njegov rođendan. Činimo sve da i dalje živi kroz nas i njegovoj majci i porodici to puno znači. Nikada nećemo zaboraviti ni njega ni naše ostale drugove koji su stradali u paklu Košara. Mi koji smo preživeli nosimo neizbrisive i neizmerno duboke ožiljke, ispričao je za Informer Branislav Zekić, Sašin ratni drug.

Foto: T.P.

 

Bili su, kaže, kao braća i u ratu su delili sve, spavali jedan pored drugog sve do kobne noći u kojoj je agresorska bomba oduzela Vasiljevićev mladi život.

- Zaista je bio hrabar. Uvek je bio tamo gde je akcija. Sve nas je okupljao svojim neustrašivim duhom i velikom harizmom. Sjajan momak, ističe Zekić, preživeli heroj Bitke na Košarama. Osim onih koji su se borili na tadašnjoj jugoslovensko-albanskoj granici, nevidljivi heroji su i njihove porodice i svi oni koji su ih voleli.

Foto: T.P.

 

- Bol je velika, ali je i čast isto tolika. Osećam da će danas srce ponovo da mi prepukne kao i kada mi je sin poginuo. Nisam jedina majka sa ovom sudbinom. Svako ko je poginuo na Kosovu i Metohiji zaslužuje sve počasti, pričala je kroz suze neutešna Biljana Vasiljević, Sašina majka.

Foto: T.P.

 

Svečanosti otkrivanja murala prisustvovali su porodica, prijatelji, saborci i Crveni đavoli, navijači kragujevačkog Radničkog čiji je Saša bio član. On je odmah nakon srednje škole otišau u vojsku, a u hororu karaule Košare se našao sa nepunih dvadeset godina. Osim njega, na istom mestu živote je položilo još šestoro Kragujevčana, a među njima i jedna žena.




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Primenjene umetnosti važan deo projekta izgradnje beogradskog metroa
Društvo

Primenjene umetnosti važan deo projekta izgradnje beogradskog metroa

Sporazum o saradnji za aktivno uključenje studenata i nastavnog osoblja u projekat izgradnje beogradskog metroa potpisali su juče dekan Fakulteta primenjenih umetnosti prof. Goran Čpajak i direktor JKP „Beogradski metro i voz” Andreja Mladenović. Ovim preduzeće dodatno razvija saradnju sa fakultetima u cilju unapređenja struke, inovacija i tehnološkog razvoja i, od ustanova iz prvenstveno tehničke struke, proširuje je i na fakultete iz oblasti društveno-humanističkih nauka.

17.04.2024

22:23

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set