• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: V.Jovć

25.05.2021

11:04

PROFESORI U KLIN OPŠTINARI U PLOČU! Majdanpečki srednjoškolci muče muku kao podstanari, dok na novoj školi KATANAC IM STOJI

Vesti

PROFESORI U KLIN OPŠTINARI U PLOČU! Majdanpečki srednjoškolci muče muku kao podstanari, dok na novoj školi KATANAC IM STOJI

Podeli vest

Nakon što su 2012.godine majdanpečki srednjoškolci bili primorani da se privremeno isele iz svog objekta škole zbog havarije na radijatorima tokom zimskih meseci i bukvalno postanu ,,podstanari ,, Osnovne škole ,,12 septembar,, u Majdanpeku, objekat Tehničke škole i Gimnazije u gradu rudara nije bio u funkcij sve do 2016. godine.

Tada je lokalna samouprava uz pomoć Vlade Republike Srbije uspela da obezbedi sredstva u visini od 120 miliona dinara kroz Program rekonstrukcija objekata u oblasti zdravstva, obrazovanja i socijalne zaštite, kojima je urađena kompletna rekonstrukcija ove obrazovne ustanove.

Time je realizovana jedna od najvrednijih investicija u Opštini Mjadnapek i srednjoškolcima omogućeno da se ponovo vrate u svoj sasvim nov, obnovljen i savremeno opremljen školski objekat. 

Nije prošlo mnogo, zbog određenih propusta u radu i prokišnjavanja krovne konstrukcije učenici srednjih škola ponovo su se silom prilika vratili u majdanpečku popularnu Novu školu u kojoj zajedno sa osnovcima dele ovaj prostor bezmalo dve godine. Za svo to vreme, objekat Tehničke škole ,,Mile Arsenijević Bandera ,, je prazan.

Foto: V.J.

 

Školski odbor obratio se zvaničnim dopisom Lokalnoj samoupravi u Majdanpeku u kome stoji da je neophodno preduzeti određene korake, kako bi se srednjoškolcima omogućio povratak u svoju matičnu školu, jer svakim danom biva sve teže za rad i odvijanje nastave u objektu koji ne pruža adekvatne uslove. Međutim, na sednici članovi Opštinskog veća zahtev školskog odbora Tehničke škole su odbili , uz obrazloženje ,,da se ne sme ugorziti bezbednost đaka u objektu koji je u drugoj
fazi rekonstrukcije,, .

,, Rekonstrukcijom objekta 2016. godine, obuhvaćena je i postojeća kotlarnica za zagrevanje . Tako da smo dobili jednu od najsavremenijih za ove potrebe sa kotlovima Nemačke proizvodnje tačnije firme ,,Viessmann,, koji za zagrevanje objekta koriste pelet i drvnu sečku.

Mi smo u školi bili mišljenja da je to osnovni problem što naša škola još uvek ne može da se pusti u funkciju, jer lokalna samouprava mora da izdvoji nekoliko miliona dinara za kupovinu ogreva, pa je najlakše bilo izbeći ovu obavezu i obrazloženje preinačiti u ,,bezbednost đaka,, što je veoma osetljiva oblast .

Sa druge strane, dozvoljeno nam je da tamo odvijamo praktičnu nastavu zbog opremljenosti kabineta. Rešenje za nekorišćenje škole još uvek nije urađeno i nismo ga dobili, dok nadležni inspekcijski organi ne obiđu objekat i ne izvrše bezbednosnu procenu, rečeno nam je iz Opštinske uprave Majdanpek.

Istina je malo drugačija. Gotovo dve godine, tačnije godinu dana i sedam meseci se ništa nije preduzelo po pitanju našeg povratka i ništa se praktično ne preduzima i ne radi. Zato je školski odbor i doneo odluku da se ovo pitanje potegne i podnese zahtev nadležnim organima. Mi smo ranije iz sopstvenih sredstava, bez ičije pomoći uložili dva miliona dinara u opremanje škole stručnim nastavnim sredstvima, preciznije opremljeni su kabineti za odvijanje praktične nastave đaka čiji obrazovni profili to zahtevaju.

Profesori se odrekli honorara za kupovinu učila

Profesori su se desetak godina unazad odricali svojih honorara koje su dobijali za polaganje vanrednih ispita i ta sredstva uložili smo u kupovinu učila za opremanje kabineta mašinske i elektro struke.

Foto: V.J.

 

Uraduli smo i projekat ,, Multimedijalna nastava,, kojim smo konkurisali kod nadležnog Ministarstva prosvete, i za njegovu realizaciju školi su odobrena sredstva u visini od 15 miliona dinara, koja će se utrošiti za kupovinu najsavremenijih tabli, čija je vrednost jedne, oko milion dinara. Reč je o najsavremenijem nastavnom sredstvu koje zbog nepostojanja uslova, ne možemo da postavimo u potojećem objektu Osnovne škole, pa nam je i to otežavajuća okolnost u daljem radu.

Ova sredstva je škola sama obezbedila sopstvenim zalaganjem i angažmanom i vrlo smo ponosni, jer nas upravo i to kavalifikuje da postanemo jedna od najsavremenije opremljenih škola u Srbiji, za Informer kaže Dragoslav Janković, direktor Tehničke škole u Majdanpeku, napominjući da se nastavni kadar škole zajedno sa njim, koji je u prosveti proveo više od tri decenije rada, zalaže da se na svaki način dođe do najadekvatnijeg rešenja kako bi se učenicima omogućio povratak i nesmetan rad u svojoj školi .

Međutim, sva je prilika da će majdanpečki srednjoškolci do daljeg odlukom Opštinske Vlade ostati ,,podstanari ,, dok se do dogovora i rešenja ne dođe.

Nastavni kadar zajedno sa učenicima i roditeljima i dalje će biti jedinstveni u stavu, da se ovaj savremeno opremljen objekat ne sme ponovo prepustiti zubu vremena i nebrizi kao nekada, kada je tavorio bez đaka sa katancem na vratima.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set