• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: K.R.

25.05.2021

11:54

PRVA ŠTAFETA JE POŠLA IZ KRAGUJEVCA! Evo kako su omladinci pre 76 godina došli na ideju da OBRADUJU DRUGA TITA

Vesti

PRVA ŠTAFETA JE POŠLA IZ KRAGUJEVCA! Evo kako su omladinci pre 76 godina došli na ideju da OBRADUJU DRUGA TITA

Podeli vest

Rođendan josipa Broza Tita, doživotnog predsednika nekadašnje Jugoslavije, 25. maj, koji je njegovom voljom obeležavan kao „Dan mladosti“, nije mogao da se zamisli bez štafete.

Palice sa najlepšim željama i čestitkama čoveku koji je bio simbol i stožer komunističke Jugoslavije, iz svih krajeva velike države, od Vardara pa do Triglava, nošene su put Beograda, preuzimane iz ruke u ruku...

Ali, prva štafeta je upućena iz Kragujevca. Tu se i rodila ideja o njoj, i u centru ovog grada postoji i jedinstveni spomenik štafeti.

Foto: K.R.

 

Kako je za Informer rekao pukovnik i istoričar Željko Zirojević, inače predsednik kragujevačkog SUBNOR –a, sve je počelo 1945. godine kada su mladi iz centra Šumadije došli na ideju da organizuju nešto što će obradovati Tita.

- Došli su na ideju na sastanku SKOJ-a, i Okružni komitet je poslao predlog u Beograd, Centralni odbor Saveza antifašističke omladine Jugoslavije je stigao za dva dana i bio je pozitivan. O tome je pisao Arsa Stefanović jedan od organizatora. Izrada palice je poverena radnicima fabrike oružja, i to je bio metalni cilindar, pogodan da se u njega stave poruke.

Foto: K.R.

 

Prva štafeta je bila od drveta, i predata je Titu. Ona se čuva u prostorijama SUBNOR-a, i predstavlja baklje u zajedničkom plamenu sa stisnutom pesnicom, kaže Zirojević. Ovde se čuva i poslednja štafeta izrađena za Tita, koja je napravljena 1986., ali mu nikada nije uručena. One su sada samo znak podsećanja na to šta je Kragujevac nekada pokrenuo u čast rođendana Josipa Broza.

Tadašnja komunistička omladina Šumadije je bila inicijator ideje koja je ubrzo prerasla u ozbiljnu akciju, vođena posleratnim ushićenjem i osećanjem slobode. Mladi iz svih republika su nosili štafetu do granica Srbije, i tu su pozdrave koji su sakupljani tokom puta sjedinjavali. Zborno mesto svih štafeta je bio trg Slavija u Beogradu.

U spomenik prvoj štafeti u Kragujevcu je jedinstven u celoj bivšoj SFRJ, a podignut je 1977. godine.

Autor je vajar Matija Vuković. U njegovom umetničkom delu je prikazana Kragujevčanka Nada Stevanović, učiteljica, koja je Titu predala štafetu ponetu iz centra Šumadije 22.maja 1945.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

SAZNAJEMO! Uhapšen Sergej Trifunović
Hronika

SAZNAJEMO! Uhapšen Sergej Trifunović

Inspektori Četvrtog odeljenja beogradske policije priveli su večeras glumca i političkog aktivistu Sergeja Trifunovića i to nakon što su kod njega našli nekoliko grama opojne droge, nezvanično saznaje Informer!

18.04.2024

21:36

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set