• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: V.N.

26.05.2021

16:59

UPOZNAJTE BRANETOVO ŽIVOTINJSKO CARSTVO! Lep hobi prerastao je u posao, a posao u nešto VIŠE OD TOGA/FOTO/VIDEO/

Vesti

UPOZNAJTE BRANETOVO ŽIVOTINJSKO CARSTVO! Lep hobi prerastao je u posao, a posao u nešto VIŠE OD TOGA/FOTO/VIDEO/

Podeli vest

Branislav Janić iz Mokrina (62) već 25 godina u svom dvorištu uzgaja brojne vrste sitnih životinja, a omiljeni su mu papagaji. Njegov dugogodišnji hobi prerastao je u zahtevan posao, zahvaljujući bezgraničnoj ljubavi prema životinjama.

U njegovom dvorištu razležu se kukurikanje, lajanje, cvrkutanje, mjaukanje...Svaka životinja se svojim glasom oglašava, a kada to čine istivremeno, sve podseća na mini zoološki vrt. Uzgaja stotinak ptica, najviše papagaja, i dvadesetak rasa životinja, a njegovo dvorište, s jezercetom za patke, pravo je životinjsko carstvo. Zatvorene su u posebne boksove i sve životinje imaju svoj prostor.

Foto: V.N.

 

Podrška su mu supruga i sin, a sreća je nemerljiva, jer radi ono što beskrajno voli.

- U našem malom životinjskom carstvu imamo stotinak ptica, desetak sibirskih prugastih veverica, belu i braon, šest raznobojnih vrsta ukrasnih kokoški, među kojima su najbrojnije kokinkine (patuljaste kokoške), vijandote-srebrna i crvena, japanska svilena kokoš, ćubasta... , desetak golubova, od kojih se izdvaja dijamantski golubić, patke, 15-tak pasa. Sin mi je lovac, ima lovačke rase, a ja ukrasne-patuljaste pinčeve, maltezere..opisuje Branislav Janić svoje ljubimcei navodi da posebnu pažnju svih koji svrate u njegovo životinjsko carstvo privlače egzotične vrste peradi.
 

Počelo kao hobi

Ovaj zaljubljenik u životinje, nijhovim prikupljanjem i odgajanjem, postao je vrsni poznavalac brojnih vrsta. A onda je hobi prerastao u mali, ali značajan dodatak kućnom budžetu tada nezaposlenom Branislavu i njegovoj porodici.

Foto: V.N.

 

- Ranije je bilo profitabilnije, od ovoga može da se dopunjuje kućni budžet, ali ne može da se živi samo od toga. Kada sam ostao bez posla pre oko 15 godina u DP „Mokrin“, 4 godine nisam nigde radio i tada sam se više posvetio životinjama. Za sve je potrebno mnogo truda, veliki je to trošak, da se napravi objekat za životinje, hrana da se spremi, ne ide baš glatko kako se to naizgled čini.

Prvenstveno je bitna velika ljubav prema životinjama, počelo je kao mali hobi, a sada je to strast bez koje ne mogu-kaže Janić.

Traže pažnju

Oscilacija u temperaturama utiče na životinje kao i na čoveka. Zbog toga briga o njima u svim
vremenskim prilikama, kaže Branislav, teba da se pravilno uskladi.

-Kad je ptica u fazi leženja, treba da joj se posveti više vremena, jer joj se daje više vrsta hrane.

Foto: V.N.

 

Zimi je mnogo jednostavnije. U toku dana, najmanje 6 puta obiđem životinje, a posebnu pažnju posvećujem papagajima-pošto je sezona leženja dajem im hranu sa većim procentom belančevina, rendana barena jaja sa raznim dodacima, rendanu šargarepu i jabuku....-navodi Branislav koji pojedine ljubimce izlaže na izložbama sitnh životinja gde je organizovana i njihova prodaja.

Životinje leče

Naš sagovornik kaže da život uz životnje pozitivno utiče na zdravlje, smiruje i leči, pa preporučuje da svako ima najmanje jednu u svom domaćinstvu.

-Svaka od životinja, svakog dana, izmami mi osmeh. Za razliku od ljudi, nikada me nisu razočarale- kaže Branislav Janić.




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

TERRA ĆE BITI PONOS KIKINDE! Ulaganje u kulturu je ulaganje u budućnost, a novi atelje biće kuća za sve umetnike/Foto/
Srbija

TERRA ĆE BITI PONOS KIKINDE! Ulaganje u kulturu je ulaganje u budućnost, a novi atelje biće kuća za sve umetnike/Foto/

Putem konkursa „Gradovi u fokusu“ Ministarstva kulture, Kikindi je ove godine odobreno 11 miliona dinara za dva projekta-izgradnja galerijskog prostora i stvaranje uslova za izradu nove stalne postavke Narodnog muzeja u iznosu od 6 miliona dinara, dok je ostatak namenjen rekonstrukciji stare sušare za crep u cilju stvaranja rezidencijalnog objekta Centra za likovnu i primenjenu umetnost „Terra“

25.05.2021

16:00

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set