• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: S.K.

10.06.2021

17:18

BENEŠEVO KROZ CRVENA SLOVCA ZOVE DARU IZNAD JASENOVCA! Otvoren je konkurs najveće pesničke manifestacije sa duhovnom tematikom

S.K.

Vesti

BENEŠEVO KROZ CRVENA SLOVCA ZOVE DARU IZNAD JASENOVCA! Otvoren je konkurs najveće pesničke manifestacije sa duhovnom tematikom

Podeli vest

Manastir Bešenovo, na Fruškoj gori, organizuje po sedmi put pesničku manifestaciju „ Bešenovska prinošenja“, a tema ovogodišnjeg pesničkog konkursa je inspirisana potresnim filmom „ Dara iz Jasenovca“ i nosi naziv: „ Bešenovo kroz crvena slovca zove Daru iznad Jasenovca

- Konkurs je otvoren do 25. juna , pobednici će biti proglašeni 25. jula, a nagrade uručene 28. jula o letnjoj manastirskoj slavi Svetim Kiriku i Juliti ukoliko to epidemiološka situacija i mere Vlade Republike Srbije dozvole.

Tada će biti promovisana i zbirka pesama sa ovog konkursa. Biće to sedma poetska zbirka duhovne tematike u ediciji „Bešenovska prinošenja“. Na prvom konkursu, pre pet godina, učestvovalo je više od 40 pesnika iz 7 zemalja, a na predhodnim učešće je redovno, svake godine, uzimalo više od 150 pesnika iz više od 13 država. Nadamo se i verujemo da će i ove godine odziv takođe biti veliki i da će se time manifestacija „Bešenovska prinošenja“ zadržati primat najveće pesničke manifestaciju sa duhovnom tematikom – navode organizatori manifesrtacije.

Foto: S.K.

 

Sve pesme koje budu poslate na konkurs moraju biti napisane ćiriličnim pismom i ne duže od 24 redova. Inače, obnova manastira Bešenovo, jedinog od 17 frugogorskih manastira koje su podigli Nemajići još u 13 veku, počela je iz temelja pre devet godina i još uvek nije završena.

Kroz istoriju su Turci u više navrata pljačkali manastir i rasterivali monahe, a nije mu bila naklonjena  ni Habzburška monarhija. Zlopaćenje se nastavilo i u dvadesetom veku.

- Monasi iz Sremske Ravanice i Jaska su na početku Drugog svetskog rata u Bešenovo sklonili mošti svetog kneza Lazara i svetog cara Uroša. Ustaše su 1942. godine opljačkale manastirsku riznicu, uključujući i kivote svetitelja i sve dragocenosti koje su bile u njima. Sve je odneto u Zagreb, a same mošti su naprosto istresene iz kivota i razbacane po manastiru! Spasao ih je profesor Radoslav Grujić uspevši da ih prebaci u Sabornu crkvu u Beogradu – kazao nam je ranije iguman Arsenije, starešina manastira Bešenevo.

Foto: S.K.

 

Ono što su započele ustaše, dovršili su Nemci, koji su 4.maja 1944. godine bombardovali manastir i sravnili ga sa zemljom, jer je u njemu bio smešten partizanski štab..Umesto obnove, uz prećutnu saglasnost nove vlasti, razvereni Srbi iz okolnih sela su posle Drugog svetskog rata razvukli preostalu ciglu i drugi građevinski materijal.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set