• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: N.Đ.

10.06.2021

20:20

TROPAR VAZNESENJA U SUBOTICI! Svečano proslavljena gradska slava Spasovdan i slava hrama Svetog Vaznesenja/FOTO/

N.Đ.

Vesti

TROPAR VAZNESENJA U SUBOTICI! Svečano proslavljena gradska slava Spasovdan i slava hrama Svetog Vaznesenja/FOTO/

Podeli vest

Tokom dana i u večernjim satima u Subotici je obeležena gradska slava Spasovdan koji je i slava hrama Svetog Vaznesenja Gospodnjeg

U tom hramu Srpske pravoslavne crkve u Subotici održana je liturgija u jutarnjim satima, a zatim je Litija svečano kretala se ulicama centra Grada, dok je na Trgu građanima deljen klas žita. Veliki broj starijih I mlađih Subotičana, uz Tropar Vaznesenja donelo je radost na Trgu Subotice, Spasovdan je među najvećim hriščanskim praznicima, a obeležava se 40 dana posle Uskrsa, svake godine.

Foto: N.Đ.

 

Lane, zbog epidemijskih mera nije bilo Spasovdanskih svečanosti I programa, ali ove godine je svečano i dostojanstveno, Litija koja kretala Zmaj Jovinom ulicom, Dimitrije Tucovića, Korzo ulicom do Peščanog sata,unela radost među okupljene građane.

Ovogodišnje Spasovdanske svečanosti nastavljene su posle večernjeg Bogosluženja, u porti
Hrama Svetog Vaznesenja Gospodnjeg.

Arhijerejski namesnik subotički, protoprezviter Dušan Đukić, zahvalio se besedom gradonačelniku Stevanu Bakiću, koji je prihvatio da ove godine bude kum slave.

Foto: N.H.

 

Sveštenik Dragan Stokin je rekao okupljenima „da je Spasovdan kao slava Hrama, praznik svih pravoslavaca a i hrišćana a Vaznesenje Gospodnje hrišćanski, spasonosni događaj, koji unosi
radost u život”.

Na večernjem bogosluženju, gradonačelnik Bakić je predao zalog kumstva porodici Rankov, koja će tu čast imati naredne godine, a podsetio je da se „Vaznesenje Gospodnje slavi u Subotici tri veka, od 1726. godine, kada su podignuti svodovi crkve posvećene tom prazniku”

„Svaki Srbin koji je dolazio u ove krajeve, u svakom veku, starao se o svojoj veri I njenom čuvanju i snaženju. Decenijama je ovo zdanje čekalo da bude obnovljeno, a darivanjem naroda, grada i Države, očuvano je a sada je velelepno posle truda I darivanja, ” rekao je gradonačelnik Bakić.

Foto: N.H.

 

U dvorištu porte Hrama Vaznesenja Gospodnjeg, nastupili su i dečji ansambli, a posebno je oduševio okupljene građane oko hramovne porte, folklorni ansambl Sunce. Zvezdana Bičanin, predsednica ansambla Sunce i umetnički rukovodilac kaže das u deca bila oduševljena što po drugi put nastupaju na Spasovdanskim svečanostima.

- Smatramo to svojom misijom, da tradicionalno nastavimo očuvanje kulturnog nasleđa. Druga dečija grupa našeg ansambla se predstavila igrama i pesmama iz Gruže, a prva dečija grupa izvela je splet igara iz Šumadije. Smatram da nas je ovaj program povodom Spasovdanskih svečanosti i afirmisao u neku ruku, pomogao u daljem radu, a već primamo I nove generacije dece, da bi nastavili očuvanje folklorne umetnosti – kaže Zvezdana Bičanin.

Foto: N.H.

 

Program obeležavanja Spasovdanskih svečanosti počeo je duhovnom tribinom u SKC "Sveti Sava" na kojoj je govorio đakon Lazar Đačić na temu Svetog mučenika Jovana Vladimira - Kneza srpskog. Nastupio je i Hor Iskončići, pesmom „Veseli se srpski rode”, uz dirigenta

Nataliju Lukić, a Jana Stevanović, maturantkinja OŠ „ Jovan Mikić“, otpevala je pesmu Sveta zemlja”.Održan je, nakon večernje službe, i kulturno umetnički program, uz duhovne i tradicionalne pesme crkvenog hora Sveti Roman Melod.




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set