• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: S.Tasić

14.06.2021

17:11

PATRIJARH PORFIRIJE U LITIJI NA ULICAMA VRANJA! Veliki broj sveštenika i vernika pohodio rodnu kuću SVETOG JUSTINA/FOTO/

S.T.

Vesti

PATRIJARH PORFIRIJE U LITIJI NA ULICAMA VRANJA! Veliki broj sveštenika i vernika pohodio rodnu kuću SVETOG JUSTINA/FOTO/

Podeli vest

U sabornom hramu “Svete trojice” u Vranju, povodom eparhijske slave, Svetu arhijerejsku Liturgiju služio je patrijarh srpski Porfirije

Nakon Liturgije, organizovana je litija ulicama grada, do rodne kuće Svetog Justina, kog SPC danas proslavlja. Danas je u toj kući sedišta Svepravoslavnog centra "Prepodobni Justin vranjski i ćelijski"
 

Ovde je, u prisustvu većeg broja vernika i sveštenika eparhije, obavljeno rezanje slavskih kolača i izabran kum za narednu slavu.

Foto: S.T.

 

Sveti Justin je bio primer jevanđeljskoga života i zato smo ga uzeli da on bude naš primer i putovođ, da i mi prođemo tim putem, kazao je episkop vranjski Pahomije.

- Osnovali smo i svepravoslavno društvo "Prepodobni Justin vranjski i ćelijski", koga ste i vi član, kao i drugi arhijereji naše crkve, pa i iz drugih crkava. Tako da ovo mesto jeste malo po svome prostoru, ali jako veliko po svome značenju, jer smo dobili i deo moštiju Prepodobnog Justina vranjskog i ćelijskog što ga čini i fizički prisutnim među nama - rekao je vladika Pahomije zahvaljujući se patrijarhu na poseti.

Foto: S.T.

 

Patrijarh Porfirije je čestitao slavu Eparhije vranjske, ističući da je Prepodobni otac Justin Popović bio blagovesnik ljubavi i svečoveka, te Hrista kao spasitelja svih ljudi.

- Da čuvamo svoju veru, da čuvamo jedni druge, da zaista budemo ono na šta nas je obavezao Sveti Sava, a to znači narod božji. Da volimo svoje, da volimo jedni druge, da budemo otvoreni i za one koji drugačije misle i drugačije se bogu mole, da ih svojom ljubavlju i svojom verom uverimo i pokažemo im da smo svi mi jedni drugima potrebni, da nema tog, ni pojedinca, ni grupe pa ni naroda, koji mogu reći bilo kome: "nisi mi potreban, sam sam sebi dovoljan" - kazao je patrijarh.

Foto: S.T.

 

On je dodao da propoved oca Justina koja se rodila ovde, u Vranju, treba da nosimo neprestano sa sobom.

- Tako ćemo biti njegovi i sledbenici Svetog Save, a da u isto vreme, na najbolji mogući način u moderno doba, možemo da budemo i savremeni, ali istovremeno i čestiti.

Foto: S.T.

 

Neka je srećna slava svima, Bog da blagoslovi sve molitve Svetoga oca Justina, da budu sa svima vama. Živeli na mnogo godina - poručio je patrijarh srpski Porfirije.

Ovom prilikom, patrijarh Porfirije je uručio nagrade najboljim učenicima na takmičenju iz veronauke koje je organizovala Eparhija vranjska. Nagrađeno je 19 polaznika veronauke svih urasta, od predškolaca do učenika srednjih škola.




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Žoc dobio "pojačanje" za ABA titulu! Nazivali ga cirkuzantom, svi ga pljuvali, a on krenuo da rešeta! (VIDEO)
Partizan

Žoc dobio "pojačanje" za ABA titulu! Nazivali ga cirkuzantom, svi ga pljuvali, a on krenuo da rešeta! (VIDEO)

Košarkaši Partizana trijumfalno su krenuli u odbranu titule u ABA ligi, pošto su sinoć u Beogradskoj areni prilično glatko i ubedljivo savladali Igokeu sa 94:85 u prvom meču četvrtfinalne serije regionalnog takmičenja. Navijači crno-belih, osim zbog trijumfa, imaju razlog za zadovoljstvo i zbog uspona forme igrača koji je do pre nekoliko nedelja praktično bio zaboravljen i potpuno otpisan, a reč je o Amerikancu sa pasošem Hrvatske, Džejlinu Smitu (29)!

18.04.2024

10:28

Odlične vesti za Pešića! "Drim tim" Srbija putuje u Pariz!
Košarka

Odlične vesti za Pešića! "Drim tim" Srbija putuje u Pariz!

Navijači košarkaške reprezentacije Srbije sa nestrpljenjem iščekuju Olimpijske igre, koje će narednog leta biti održane u Parizu! Svi se nadamo da će selektor Svetislav Pešić moći da računa na najbolje igrače kojima Srbija raspolaže, a tu se pre svih misli naravno na Nikolu Jokića. Dok čekamo rasplet NBA plej-ofa kako bismo dobili odgovor na pitanje da li će jedan od najboljih košarkaša današnjice predvoditi ekipu u glavnom gradu Francuske, želja kod pojedinih igrača se ne dovodi u pitanje! Jedan od onih koji će se staviti na raspolaganje Pešiću jeste Aleksej Pokuševski!

18.04.2024

10:46

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set