• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/Blic

15.06.2021

11:12

TROPSKI DANI SU PRED NAMA! Meteorolog otkriva kakvo vreme nas očekuje do kraja meseca i koje su MAKSIMALNE TEMPERATURE

Vesti

TROPSKI DANI SU PRED NAMA! Meteorolog otkriva kakvo vreme nas očekuje do kraja meseca i koje su MAKSIMALNE TEMPERATURE

Podeli vest

Posle vrlo hladnog početka nedelje, sredina donosi otopljenje i temperature oko proseka, dok prema kraju nedelje i za sledeći vikend može biti ekstremno toplo - kaže Marko Čubrilo

Procene meteorologa su da je pred nama, naročito u većim gradovima, izuzetno toplo vreme i da će živa u termometru prelaziti 30 stepeni Celzijusovih.

Profesor geografije, meteorolog Marko Čubrilo, kaže da će temperature narednih dana dostizati 32 i 33 stepena, ali da ipak ne treba odmah očekivati tropsko vreme - bar do nedelje.

- Noći će postajati sve toplije, tako da za vikend u većim gradovima može biti i tropskih noći, kada temperatura ne pada ispod 20 stepeni. To će biti Beograd, Novi Sad, Kragujevac, Niš, a van tih gradova noći neće biti baš toliko tople. Pravi tropski talas bi mogao da nam stigne oko 25. juna, dakle sledeće sedmice - kaže Čubrilo za Blic.

Visoke temperature krajem juna smatra za sada kratkotrajnim, nakon čega sledi osveženje.

- Definitivno, od ovog četvrtka nam dolaze letnje temperature. Prelazimo na letnji režim sa temperaturama svakako. Ovih dana u Srbiji na istoku u planinskom delu biće povremenih pljuskova. Što se tiče tropskog vremena, ono ne znači da neće biti nijednog oblaka. Biće šareno, ali idemo ka sve toplijem vremenu - naglašava Čubrilo.

Prognoze koje je Čubrilo prethodnih dana objavio obistinile su se u potpunosti i, kako navodi, još 15. juna sveže, posebno noću, a zatim sve toplije. Narednih dana možemo očekivati pljuskove, ali ova pojava će biti ređa i uglavnom će se dešavati na planinama.

- Prave letnje temperature kreću od sutra, a od 20. juna i prvi jak topao talas uz maksimalne temperature od 35 stepeni. Oko 23. juna je moguće osveženje, ali je taj deo prognoze podložan izmenama - poručuje meteorolog.

Foto: Tanjug

Prave letnje temperature kreću od sutra
Maksimalna temperatura 35 stepeni

Čubrilo objašnjava da bi nadolazeće temperature trebale da se kreću od 27. do 31. stepena i da će u isto vreme srednju Evropu zahvatiti ekstremno jak topao talas koji će podizati maksimume i na preko 35.

- Kada preko srednje Evrope počne premeštati hladni front vrlo toplo strujanje bi moglo da zahvati naš region i oko 22. juna bi maksimumi po prvi put ovog leta i kod nas dostizali, ako ne i prelazili, 35 stepeni, što je već pravi tropski talas. Sumirano, posle vrlo hladnog početka nedelje, sredina donosi otopljenje i temperature oko proseka, dok prema kraju nedelje i za sledeći vikend može biti ekstremno toplo - kaže Marko Čubrilo.

Dakle, izvesno je da će svi oni koji možda već nisu krenuli na letovanje, krajem ove nedelje tražiti osveženje na gradskim plažama i bazenima. To potvrđuju i prognoze Republičkog hidrometeorološkog zavoda prema kojima se od petka očekuju temperature od preko 30 stepeni.

Ipak, pre dolaska tropskog talasa, nad brdsko-planinskim predelima u četvrtak posle podne doći će do lokalne destabilizacije atmosfere uz moguće grmljavinske pljuskove, posebno nad Srbijom, severom Crne Gore i istokom Bosne i Hercegovine.

Foto: Tanjug

Predstoje nam vreli dani
Pakleni 24. jul 2007.

Najtopliji dan u Srbiji od kada se vrše meteorološka merenja, bio je 24. jul 2007. godine, kada su skoro svuda zabeležene rekordne temperature. Tada je u Smederevskoj Palanci izmereno 44,9 stepeni, a u Beogradu 43,6. Prošle godine rekord je zabeležen 31. avgusta, kada je u Ćupriji bilo "samo" 36,9 stepeni Celzijusa.

Najtoplija 2019. godina

Najtoplija godina za sedam decenija meteoroloških merenja u Srbiji bila je 2019, a za njom 2018, 2000. i 2007. Za Beograd postoje podaci još od 1888, ali je ta 2019. bila najtoplija u prestonici u prethodnih 130 godina.

Čak 15 od 20 najtoplijih leta u Srbiji registrovano je u 21. veku. Najtoplije leto u Beogradu, ali i celoj Srbiji, bilo je ono iz 2012. kada je srednja temperatura u prestonici iznosila čak 26,0 stepeni.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set