• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

17.06.2021

12:38

KADA SRBIN IDE KOD LEKARA?! Prvi smo u Evropi po upotrebi vitamina, ali smo rekorderi po broju OTKAZANIH PREVENTIVNIH PREGLEDA!

Vesti

KADA SRBIN IDE KOD LEKARA?! Prvi smo u Evropi po upotrebi vitamina, ali smo rekorderi po broju OTKAZANIH PREVENTIVNIH PREGLEDA!

Podeli vest

Sindorm sagorevanja kod građana Srbije najizraženiji je u Evropi, na prvom smo mestu i po upotrebi vitamina i suplementata, a na drugom po procentu otkazivanja preventivnih pregleda, pokazalo je istraživanje sprovedeno na 30.000 ispitanika u 15 zemalja.

Istraživanje o tome kako su se Evropljani nosili sa pandemijom i u kojoj meri su im se promenili životi pokazalo je da se svaka četvrta osoba u Evropi oseća nespokojno, još više ih pati od anksioznosti, dok 15 odsto ispitanika ima problema sa spavanjem.

Zatvaranja i druga ograničenja imala su, prema istraživanju, značajan uticaj na Evropljane jer je skoro svaki treći patio od povišenog nivoa anksioznosti, a svaki četvrti ima problema sa stresom i unutrašnjim nemirom.

Poremećaj spavanja prijavilo je 15 posto Evropljana, a ti simptomi češće su pogađali mlađe od 35 godina.

Kad je reč o uticaju pandemije na mentalno zdravlje građana u Srbiji, trećina ispitanika kaže da je ona kod njih izazvala stres koji je vodio unutrašnjem nemiru, dok je identičan obim ispitanika rekao da ne oseća uticaj pandemije na mentalno zdravlje.

Većinu Evropljana više od brige da će dobiti Covid pogodio je nedostatak kontakta sa porodicom i prijateljima - 52 odsto.

- Strah od infekcije je na drugom mestu sa 42 odsto, a skoro trećina brine o finansijskim i poslovnim posledicama pandemije - navodi se u istraživanju koje kaže da se i gradajni Srbije slično osećaju.

Foto: Shutterstock

Srbi prvi po upotrebi vitamina

Za 51 odsto građana Srbije najviše je brinuo zbog nedostatka kontakata sa bliskim ljudima, dok Francuze, Austrijance, Britance, Nemce, Švacjarce, Portugalce, Belgijance, Čehe, Holanjdane i Špance taj problem muči mnogo više.

Strah od infekcije potvrdilo je 39 odsto ispitanika u Srbiji, kao i bojazan za finansije i poslovnu budućnost.

Kada je reč o prevenciji i zdravom načinu života, 70 odsto Evropljana spremno je da više ulaže u sopstveno zdravlje, pa se 45 odsto ispitanika sada hrani zdravije i raznovrsnije.

U Srbiji je 54 odsto ljudi potvrdilo da je kupovalo zdraviju i kvalitetniju hranu, a skoro trećina, uglavnom mladi, skinula je fitnes aplikacije, posvetila se sportu i zdravom načinu života.

Evropljani ne žele kolektivno da napuste mere u skorije vreme - 45 odsto ih je izjavilo da će i dalje redovno prati ruke, svaki treći držaće se propisane distance, a svaki peti će nositi masku i dalje.

Tri četvrtine Evropljana zadovoljno je svojim zdravstvenim sistemom. U poredenju sa prethodnom godinom, ovaj broj je opao za tri procenta.

Generalni direktor Štade Peter Goldšmit, rekao je da kompanija istraživanjem želi da pomogne svojim partnerima bilo da su to pacijenti, zdravstveni radnici, distributeri, maloprodaja ili kreatori politika - da donesu dobre odluke o zdravlju na osnovu podataka kojima mogu da veruju.

Istraživanje je sprovedeno u Austriji, Belgiji, Češkoj, Nemačkoj, Francuskoj, Italiji, Holandiji, Poljskoj, Portugalu, Rusiji, Srbiji, Španiji, Švajcarskog, Ukrajini i Velikoj Britaniji.
 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Oglasio se PS SE - Evo kako se "peru" nakon SRAMNE ODLUKE
Politika

Oglasio se PS SE - Evo kako se "peru" nakon SRAMNE ODLUKE

Parlamentarna Skupština Saveta Evrope (PSSE) saopštila je večeras da je usvojila preporuku da se tzv. Kosovu odobri da postane član Saveta Evrope (SE) i odlučila da prati ispunjavanje obimne liste obaveza za pristupanje, od kojih bi pitanje formiranja Zajednice srpskih opština (ZSO) trebalo da bude uključeno u buduće razmatranje Komiteta ministara SE o zahtevu tzv. Kosova za pristupanje SE kao post-pristupna obaveza.

16.04.2024

22:13

Debata bila neravnopravna, SE se pretvara u političku organizaciju - Grubješić o sramnom glasanju PS SE
Politika

Debata bila neravnopravna, SE se pretvara u političku organizaciju - Grubješić o sramnom glasanju PS SE

Stalna predstavnica Srbije pri Savetu Evrope Suzana Grubješić izjavila je večeras da je debata u Parlamentarnoj skupštini SE o prijemu tzv. Kosova bila neravnopravna i naglasila da su izveštaj i čitava sprovedena procedura bile protiv osnovnih principa, vrednosti i normi na kojima ta organizacija počiva, a koja se prema njenoj oceni, sve više pretvara u političku organizaciju.

16.04.2024

22:06

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Edvard Snouden upozorava: NSA za par dana preuzima internet
Planeta

Edvard Snouden upozorava: NSA za par dana preuzima internet

Novi amandman kontroverznog Zakona o nadzoru stranih obaveštajnih službi dramatično proširuje spisak entiteta koji su u obavezi da pomaže Nacionalnoj bezbednosnoj agenciji (NSA) u njenim špijunskim praksama, ali o tome jedva da ima reči u medijima

16.04.2024

22:31

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set