• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: V.J.

19.06.2021

13:02

POLA VEKA PRIJATELJSTVA FRANCUZA I SRBA! U poseti gradu rudara predstavnici francuskog Krezoa dogovorili VIŠI NIVO SARADNJE

Vesti

POLA VEKA PRIJATELJSTVA FRANCUZA I SRBA! U poseti gradu rudara predstavnici francuskog Krezoa dogovorili VIŠI NIVO SARADNJE

Podeli vest

Povelja o bratimljenju, grad Bor i francuski Krezo povezuje već dugi niz godina. Tačnije 50 dugih godina od 1972. godine, neguje se prijateljstvo i saradnje dva grada, dva naroda

U cilju daljeg jačanja i njegovog produbljivanja u narednom periodu, Bertrand Milet ataše za saradnju i Eva Jurić, koordinator za saradnju ispred Ambasade Francuske, posetili su Bor i sa predstavnicma lokalne samouprave dogovorili dalje korake saradnje prenevši je na više oblasti, počev od kulture, obrazovanja do sporta.

Foto: V.J.

 

,, Naša povezanost postoji 50 dugih godina. I cilj nam je da i dalje tako ostane ali još intenzivnije. Želimo da i narednih godina obnovimo nešto što je postojalo i bilo od višestruke koristi za mlade, koji su kroz posete Francuskoj i Srbiji i razmene učenika, još više pojačali francusko-srpsko prijateljstvo. To moramo činiti tako što će se druženje podići na još viši novo, kroz sporska i kulturna dešavanja, rekao je Milet.

Domaćini iz Bora, obećali su da će svaki vid sradnje od sada biti dobro osmišljen i kroz izrađena dokumenta formalizovan. Jer se radi o dva grada koja su po mnogo čemu slična . Pre svega po istoriji rudarstva ali i istoriji i tradiciji negovanja međusobnog prijateljstva. To svakako daje prostor da se u narednom periodu sardnja prenesen i na druga polja .

,,Napravićemo plan kad su u pitanju oblasti kulture, obrazovanja, sporta. Kroz povezanost i saradnju direktora obarazovnih ustanova, Muzeja, sportskih klubova, nastavićemo druženje i posete jedni drugima.Tudićemo se da mlade što više edukujemo i upoznamo o svim doprinosima francuskog naroda na poručju Opštine Bor.

Foto: V.J.

 

Pre svega Muzej rudarstva i metalurgije u Boru, sačiniće mape po kojima će se preciznije i tačnije znati šta je sve to što je Francusko društvo borskih rudnika sagradilo u samom gradu Boru. Počevši od popularnih francuskih kuća, Opšte bolnice, zgrade Tehničkog fakulteta , stare rudničke direkcije RTB-a , OŠ ,,Vuk Karadžić,, .

Neki od njih su proglašeni spomenicima kulture i nalaze se pod zaštitom države i kroz našu dalju saradnju nastojaćemo još više da ih očuvamo zaštitimo i dovedemo u funkciju, rekao je Dobrica Đurić, član Opštinskog veća u Boru, naglasivši da se već razmišlja kako će naredne godine biti upriličeno tačno pola veka od bratimljena dva grada, Bora i Krezoa.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set