• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: V.J.

23.06.2021

17:36

OTRGNUTA OD ZABORAVA! Etno kuća u Velikom izvoru ostavljena u amanet meštanima i osnovnoj školi

V.J.

Vesti

OTRGNUTA OD ZABORAVA! Etno kuća u Velikom izvoru ostavljena u amanet meštanima i osnovnoj školi

Podeli vest

Veliki Izvor, selo u Opštini Zaječar, jedino je koje je od zaborava očuvalo pravu Etno kuću. Sa atikvitetima koji se danas retko gde zatiču, opremljena je autentičnim starinskim nameštajem, posuđem , ćilimima , arhaičnim instrumentima

Kao svedok jednog vremena, zaveštana je meštanima ovog sela i osnovnoj školi, čiji su učenici najčešći posetioci s obzirom na to da u njoj održavaju časove istorije , geografije ali i upoznavanje sa narodnom tradicijom.

Mesnoj zajednici Veliki Izvor i osnovnoj školi pre 14 godina, Etno kuću ostavio je Sergej Kalčić nakon smrti, svetski putnik, putopisac i hroničar koji je nakon obilaska različitih destinacija uvek rado dolazio i vraćao se u svoj Veliki Izvor.

,, U ovom objektu koji je od izuzetnog značaja za ovaj kraj jer svedoči o životu u davnim vremenima na ovom podneblju, nalaze se autentične stvari i predmeti koje su koristili naši preci. Od kuhinje, sa kompletnim posudjem koje se tada koristilo, spavaće sobe , instrumenata na kojima se sviralo i svega ostalog što je tada činilo jedno pokućstvo.

Foto: V.J.

 

O identitetu meštana sela Veliki Izvor i njihovim korenima najbolje svedoči najverodostojniji primerak duboreza koji krasi jedan od zidova objekta i koji predstavlja najvredniji eksponat ove svojevrsne etno postavke.

To je duborez iz vremena seobe Srba kada se većina žitelja Velikog Izvora doselila upravo ovde u ove krajeve sa prostora Kosova i Metohije, kaže Neli Nikolić , predsednik Saveta Mesne zajednice Veliki Izvor.

Danas su posetioci Etno kuće najčešće đaci, snovci koji ovde rado dolaze i uz ilustraciju svega očuvanog lakše prihvataju odvijanje nastave upoznavajući se na primerima i načinom života tog vremena.

Foto: V.J.

 

,, Drago mi je da ovde imamo ovako jednu Etno kuću u koju možemo da dođemo kad god poželimo a pogotovo kad imamo časove istorije , geografije pogotovo narodne radinosti. Sve ono što druga deca upoznaju kroz teoretski vid nastave, mi smo u mogućnosti da našoj deci predočimo da lično vide šta se tada koristilo od predmeta za normalno funkcionisanje života tog doba, što je ostavilo svojevrstan trag , kaže Violeta Glišić.

 Direktorka OŠ ,,Vuk Karadžić ,, se ne libi da svojim đacima ponešto kaže a kasnije i pojasni o čemu se radi, na tradicionalnom, izvornom jeziku. Sergej Kalčić je o svom selu napisao i nekoliko knjiga i dokumentarnih filmova.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

POD ISTIM KROVOM VILA RAVIJOJLA I KRALJEVIĆ MARKO! Romantično domaćinstvo na obali Rzava vraća vas u davna vremena!
Live TV

POD ISTIM KROVOM VILA RAVIJOJLA I KRALJEVIĆ MARKO! Romantično domaćinstvo na obali Rzava vraća vas u davna vremena!

Dva prepoznatljiva junaka iz srpskih narodnih pesama, Vila Ravijojla i Marko Kraljević spojeni su pod isti krov i to u jednom etno-domaćinstvu na obali Rzava kod Arilja. Ovo romantično domaćinstvo na obali jedne od najčistijih reka u Srbiji, samo je deo tursitičke ponude opštine Arilje koja sa svojom okolinom i netaknutom prirodom zaista ima šta da ponudi turistima.

28.07.2020

22:28

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set