• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Blic

06.07.2021

08:54

STIŽU TROPSKE VRUĆINE, očekuju nas EKSTREMNO VRELI DANI I NOĆI! Novi temperaturni šok nam dolazi iz Afrike!

Pixabay

Vesti

STIŽU TROPSKE VRUĆINE, očekuju nas EKSTREMNO VRELI DANI I NOĆI! Novi temperaturni šok nam dolazi iz Afrike!

Podeli vest

Junski toplotni talas tek što se završio, te smo skoro dve vezane nedelje živeli sa temperaturama iznad 30 stepeni, a već od sutra nam iz Afrike stiže novi temperaturni šok!

Meteorolozi predviđaju da će narednih dana u Srbiji biti ponovo izuzetno toplo sa temperaturama od 35 do 38 i više stepeni Celzijusovih. Porast temperature osetiće se već danas, a do petka uveče "dominiraće anticiklon preko kojeg će se iznova pokrenuti strujanje vrelog vazduha iz severne Afrike, i to će biti treći vreo talas ovog leta".

- Sasvim je sigurno da nam stiže još jedan toplotni talas, ali će ovaj biti malo blaži i kraći u odnosu na prošli. Ekstremno toplo možemo očekivati od srede do petka, kada će biti od 35 do 39 stepeni. Ipak, za vikend nas očekuje osveženje, taman toliko da prekine niz ekstremno vrelih dana. Uz pljuskove i grmljavinu temperatura će pasti na 29 do 33 stepena Celzijusovih. Ali, oko 13. jula će ponovo ugrijati i tek od polovine meseca bi moglo konkretnije da osveži – kaže meteorolog Marko Čubrilo.

Prema njegovim rečima prekid ekstremno vrelih dana tokom vikenda koji sledi biće pravo olakšanje jer će i noći tada biti prijatnije.

- U ovom toplotnom talasu će noći biti izuzetno tople, naročito u velikim gradovima. Kada se ugreju Novi Sad, Beograd ili Niš, asfalt i beton, nema šanse da noću bude manje od 25-26 stepeni. To nam sledi i to ne možemo izbeći narednih dana – kaže Čubrilo.

Procenjuje se da će na severu zemlje toplotni talas biti malo blaži u odnosu na južnije krajeve. Recimo, u Bačkoj će biti maksimalno 34 do 35 stepeni, a na jugu i istoku Srbije od 37 do 39 stepeni. Takođe, u većim gradovima svakako toplo, 38-39 u najtoplijem delu dana usred grada. Tamo gde se meri biće svežije, jer zvanično merimo temperaturu van grada.

Foto: printscreen

Za ekstremno visoke temperature ovog leta, Čubrilo kaže da nisu uobičajene tako rano, već se obično dešavaju u julu i avgustu. Međutim, nama su prvi tropski talasi bili posebno naporni jer su došli odmah nakon neuobičajeno svežih temperatura.

- Ipak, vreli talasi su tipični za naše područje. Imali smo proteklih par leta nešto svežijih, pa smo se možda i odvikli od velikih vrućina, a sada verovatno ulazimo u ciklus toplijih leta i za očekivati je da naleta vrućina bude i u narednim godinama.

Zanimljivo je, priča Čubrilo, što će sa novom vrelinom u Srbiji i nebo da se zamuti zbog peska iz Sahare. To nije veštačka pojava, niti je nešto specijalno i zastrašujuće, već se jednostavno dešava kada južno strujanje povlači iz severne Afrike saharski pesak.

- Zato nam nebo deluje kao da nije vedro, a vedro je. Dobijamo količinu toplote koju bi svakako dobili, međutim, nemamo osećaj da je toliko vrelo. Zbog te loše procene se često dešavaju i toplotni udari.

Preporuke za građane

Stručnjaci savetuju građanima da se tokom novog toplotnog talasa potrude da im životni prostor uvek bude rashlađen, da se tokom noći drže otvoreni prozori, kao i da se obavezno izbegava boravak napolju u najtoplijem delu dana, od 10 do 17 časova.

"Koliko god možete izbegavajte naporne fizičke aktivnosti, a ako morate da ih obavljate činite to u toku najhladnijeg dela dana, od 4.00 do 7.00 ujutro", stoji u uputstvu "Batuta".

Preporučuje se i tuširanje ili kupanje u rashlađenoj vodi, lagana, komotna odeća od prirodnih materijala, svetlih boja, a napolju šešir ili kapa i naočare za sunce.

Najviše temperature u Srbiji
  • 44,9 - stepeni je rekordna temperatura izmerena u Srbiji i to 24. jula 2007. u Smederevskoj Palanci
  • 38,7 - stepeni je izmereno 24. juna ove godine i to je bio najtopliji junski dan ikada u Beogradu
Za vikend moguće i opasne oluje

Čubrilo upozorava da u petak i subotu može biti oluja, jer svaka promena nosi opasnost, ne samo od od pljuskova već i od lokalnog nevremena.

- Trenutno ne možemo reći gde će ih biti i koje će biti snage, ali opasnost će postojati čim počne da se menja vreme za vikend. Noću će temperature pasti na 14-15 stepeni i moći će da se diše – zaključuje Čubrilo.

Narandžasti meteo alarm

Republički hidrometeorološki zavod (RHMZ) je za sredu već izdao narandžasti meteo alarm uz upozorenje da "vreme može da bude opasno, da su prognozirane opasne vremenske pojave, a takvog su inteziteta da mogu prouzrokovati materijalnu štetu i biti opasne po ljude i životinje".

Foto: printscreen

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set