• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Rina

11.07.2021

09:26

EGZOTIČNA OAZA U SRCU SRBIJE! Slike sa Banjskog potoka oduzimaju dah, tirkizna voda i atraktivna vegetacija stvaraju nesvakidašnje prizore! Foto/Video

Rina

Vesti

EGZOTIČNA OAZA U SRCU SRBIJE! Slike sa Banjskog potoka oduzimaju dah, tirkizna voda i atraktivna vegetacija stvaraju nesvakidašnje prizore! Foto/Video

Podeli vest

Banjski potok koji izvire podno planine Ovčar u drgačevskom selu Dučalovići pravi je neistraženi dragulj i svojevrsni prirodni fenomen. Iako je njegov vodotok dugačak samo šest kilometara u njemu se taloži krečnjak, formiraju mala jezerca i stvara veličanstvena bigrena terasa sa nekoliko metara visokim terasnim odsekom na kome je taloženje sige i danas aktivno

"Tako se formira veliki broj malih slapova i bigrenih kada. Fascinantna je činjenica da je on od malog potoka napravio ovako čudesne pejzaže i tako veliku bigrenu kadu. On sa godinama menja svoj izgled. Baš zbog tih velikih taloga nije dozvoljeno kupanje, jer se na taj način šteti i urušava ovaj neobični prirodni biser", izjavio je za RINU Goran Nikolić iz TO Čačak.

Ovaj bujični potok, već godinama privlači brojne turiste, a njegovi slapovi i sedimentne stene koje ga okružuju stvaraju nesvakidašnji prizor. U gornjem toku potok sabira više malih izvora i potočića. Posebno  je atraktivan deo potoka na kilometar uzvodno od ušća, koji u jednom delu ima odlike kanjona.

"Vegetacija koja ga okružuje je izuzetno bogata i privlačna za oko. Stvara fenomenalnu refleksiju. Može se uočiti nekoliko vrsta paprati, a u vodama žive potočna pastrmka i rak". Kaže Nikolić.

Foto: Rina

Do Banjskog potoka vodi planinarska staza sa veoma preciznim putokazima, a sići do ove prirodne oaze prava je avantura. Međutim, pored svih lepota, ovaj deo Ovčarsko – kablarske klisure bogat je izuzetnim kulturno-istrorijskim nasleđem.

"Na ovom potoku u maju 1815. godina Turci su razbili srpski zbeg, koji se krio duboko u šumi. U donjem delu radile su brojne vodenice potočare, među kojima je i ona manastira Sretenje. Niže ka Banji postojala je Ćosova, a još stotinak metara nizvodno bila je smeštena vodenica Vidosava Đebića. To imanje je bilo opasano kamenim zidom, a osim vodenice imali su strugaru i kovačku  radionicu. Kuća u kojoj je bila vodenica ostala je sačuvana i do danas", otkriva Goran sve tajne ovog predela.

Turistička organizacija Čačka, ima u planu dodatno uređenje Banjskog potoka, a podrška za taj projekat dobijena je od Ministarstva zaštite životne sredine. Tako da će ovaj pravi mali raj na zemlji biti još spremniji da dočeka brojne posetioce iz zemlje i inostranstva.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

"Videla se kost na stopalu, a oni su mi prepisali kremu" Potresna ispovest Anđele, žrtve nestručnog lekara i kozmetičara!
Društvo

"Videla se kost na stopalu, a oni su mi prepisali kremu" Potresna ispovest Anđele, žrtve nestručnog lekara i kozmetičara!

Anđela Ikodinović iz Čačka, koja je student treće godine Pravnog fakulteta u Beogradu, oglasila se danas prvi put gde je javno podelila kroz šta je sve prošla lečeći se na "Beomedikus" klinici. Njoj su intervenciju izveli lekar opšte prakse i kozmetičar, za koga se potom ispostavilo da ima diplomu srednje Trgovačke škole. Zbog komplikacija koje su usledile, morala je na hitnu operaciju.

20.04.2024

16:26

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set