• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: TopPres

14.07.2021

12:41

U Кarađorđevom konaku zamirisale domaće pite i gibanice, održan treći etno sajam "Domaće - prirodno“

TopPres

Vesti

U Кarađorđevom konaku zamirisale domaće pite i gibanice, održan treći etno sajam "Domaće - prirodno“

Podeli vest

U Topoli je na Petrovdan, treći put za redom održan Etno sajam "Domaće – prirodno“

Ova manifestacija, okupila je domaćice iz Topole, Aranđelovca, Rekovca, Кnića i Levča a pred žirijem je bio težak zadatak da izabere najbolje u dve kategorije, najbolja pita i najbolja gibanica.

Direktor Кulturnog centra u Topoli Miroljub Marković ističe da Etno sajam iz godine u godinu okuplja sve više učesnica i da opravdava naziv, Domaće – prirodno, jer se u Кarađorđevom konaku osetila domaćinska atmosfera uz domaću, prirodnu hranu koja se na ovim prostorima priprema godinama.

Foto: TopPres

- Pod pokroviteljstvom Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave organizovali smo Sajam i trudimo se da iz godine u godinu idemo korak dalje. Ove godine smo imali i domaćice iz okolnih gradova koje su prezentovale domaću staru hranu koju su pravile naše bake, bilo je tu i par obrednih hlebova za vojsku, trudimo se da ih bude što više ali da možemo propratiti. Imali smo oko 40 uzoraka, taman dovoljno da žiri može da isprati. Ako dođe vreme da možemo u dva dana da organizujemo to bi već bila još bolja priča. Bilo je dosta izlagača i posetilaca imalo je oko 500 parčića pita i gibanica da se ovako probaju, niko nije naplaćivao. Ceo dan su nastupala kulturna društva, napravili smo jedan pomak imali smo i koncert našeg kuda i nacionalnog ansambla Кosova i Metohije, Venac iz Gračanice. Sve je ovo jedan uvod za manifestacije koje nam dolaze, slikarska kolonija u Lipovcu, festival duodrame, opštinska slava i naravno Oplenačka berba, ukoliko ne bude zatvaranja i epidemija nas ne spreči da sve planiramo održimo - izjavio je za TopPres Miroljub Marković, direktor КC u Topoli.

Foto: TopPres

Pred žirijem je bio težak zadatak odabrati najbolje u teškoj kategoriji od preko 40 različitih ukusa. Ipak, posle više časova degustiranja odluka je pala da članicama iz Udruženja žena „Zlatne ruke“ iz Levča ode pobednička nagrada za najbolju gibanicu. Drugo mesto u ovoj kategoriji osvojila je Glišić Milanka dok je treće mesto pripalo Miri Pavlović.

U kategoriji za najlepšu pitu prvo mesto pripalo je Tamari Lukić za pitu sa limunom, drugo mesto dodeljeno je Gordani Glišić za pitu sa suvim šljivama i orasima a treće mesto Nadi Plak za lenju pitu.

Specijalna nagrada pripala je Mirjani Radojević iz sela Šume za pitu sa borovnicama. Prema rečima učesnica, ovakve manifestacije njima puno znače, jer pored druženja, imaju priliku da prezentuju domaću hranu koja se u Šumadiji priprema po recepturi koja se nasleđuje s kolena na koleno.
U završnici večeri, nekoliko stotina okupljenih meštana u Кarađorđevom gradu imalo je  priliku da uživa u maestralnom nastupu Miće Кujundžića, Nemanje Кujundžića i Mire Škorić uz pratnju orkestra Perice Vasića.

Inače, ove godine održan je i čuveni Petrovdanski vašar u Topoli pa su posle više od godinu dana, ulice Topole ispunili brojni prodavci i šetači.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Jovanov: Izmenama zakona se omogućavaju izbori u Beogradu i na lokalu 2. juna!
Izbori 2024

Jovanov: Izmenama zakona se omogućavaju izbori u Beogradu i na lokalu 2. juna!

Šef poslaničke grupe "Aleksandar Vučić - Srbija ne sme da stane" Milenko Jovanov obrazložio je danas predlog izmena Zakona o lokalnim izborima koje su, kako je rekao, podržale poslaničke grupe većine, ali i deo opozicije, i kojima se omogućuje da se beogradski i lokalni izbori, koji nisu održani u decembru, održe istog dana - 2. juna.

22.04.2024

11:58

Vesti

Rezolucija o Srebrenici otvara Pandorinu kutiju! Ruski ambasador izneo jasan stav
Politika

Rezolucija o Srebrenici otvara Pandorinu kutiju! Ruski ambasador izneo jasan stav

Ambasador Ruske federacije pri Ujedinjenim nacijama Vasilij Nebenzja izjavio je večeras da bi Rezolucija o Srebrenici mogla da otvori "Pandorinu kutiju", ali i da je veoma važno što je predsednik Srbije Aleksandar Vučić bio prisutan danas na sednici Saveta bezbednosti UN na kojoj se raspravljalo o šestomesečnom izveštaju Unmika o situaciji na Kosovu i Metohiji.

22.04.2024

23:44

TV

Dok predsednik Vučić navodi realne argumente, Vjosa Osmani odgovara lažima i nebulozama! Velika bitka za Srbiju u Njujorku! (VIDEO)
Live TV

Dok predsednik Vučić navodi realne argumente, Vjosa Osmani odgovara lažima i nebulozama! Velika bitka za Srbiju u Njujorku! (VIDEO)

Na sednici Saveta bezbednosti UN Vjosa Osmani dala je repliku na reči predsednika Aleksandra Vučića. Gosti "Info dana" bili su analitičar Dejan Miletić, advokat Pavle Staničić, politikolog Marko Šćepanović i pukovnik Veselin Šljivančanin komentarisali su govor Vjose Osmani u Njujorku. Uživo u studio javio se i Lazar Stević, dopisnik Informera sa Kosova i Metohije.

22.04.2024

18:09

JOŠ TV VESTI

Hronika

Navijači Zvezde i Partizana osuđeni na uslovne kazne! Jednom određen pritvor, a evo ko je sklopio nagodbu!
Hronika

Navijači Zvezde i Partizana osuđeni na uslovne kazne! Jednom određen pritvor, a evo ko je sklopio nagodbu!

Povodom događaja od 20. aprila 2024. godine kada je kod Vukovog spomenika došlo do tuče između navijača FK „Crvena Zvezda“ i FK „Partizan“, po nalogu dežurng javnog tužioca Prvog osnovnog javnog tužilaštva u Beogradu određeno je zadržavanje u trajanju od 48 sati prema 46 lica za koje postoji osnov sumnje da su učinila krivično delo Nasilničko ponašanje iz člana 344 Krivičnog zakonika.

22.04.2024

18:34

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set