• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Istorijski zabavnik

21.07.2021

07:09

OGNJENI SVETAC VEOMA POŠTOVAN U SRBIJI! Slavimo Svetog Prokopija, zaštitnika dece i rudara! Evo koje stvari DANAS NIKAKO NE TREBA RADITI!

www.spc.rs

Vesti

OGNJENI SVETAC VEOMA POŠTOVAN U SRBIJI! Slavimo Svetog Prokopija, zaštitnika dece i rudara! Evo koje stvari DANAS NIKAKO NE TREBA RADITI!

Podeli vest

Srpska pravoslavna crkva i vernici danas obeleževaju praznik Svetog velikomučenika Prokopija

Sveti velikomučenik Prokopije je hrišćanski svetitelj iz 4. veka, rođen u Jerusalimu. Prvobitno ime bilo mu je Neanije i bio je vojvoda u službi cara Dioklecijana.

Prema legendi, u vreme progona hrišćana, Dioklecijan je odredio Neanija da s jednim odredom vojske ide u Aleksandriju i tamo zatre hrišćane. Međutim, na tom putu, Neaniju se javio Bog pokazavši mu u vazduhu ogromni krst.

Taj doživljaj potpuno je obrnuo i promenio život vojvode Neanija. On je izradio isti krst kakav je video u proviđenju i umesto da krene u progon hrišćana, vojsku je poveo u oslobađanje Jerusalima.

U sveti grad je ušao kao pobednik, ali je izveden pred sud zbog priznanja da je hrišćanin. Po priči, pred sudijama je skinuo svoj pojas i mač rekavši da je on samo vojnik Hristov.

Posle velikih mučenja ovaj bivši vojnik je bačen u tamnicu, gde mu se javi opet Gospod Isus Hristos, koji ga i krsti i nadede mu ime Prokopije.

Jednog dana dođoše mu na tamnički prozor 12 žena i rekoše mu: "I mi smo sluškinje Hristove".

Foto: pravoslavnacrkva.ch

Optužene za ovo one behu bačene u istu tamnicu, gde ih Sveti Prokopije učaše veri Hristovoj, a naročito tome kako će primiti venac mučenički. Zato se u činu venčanja bračnih pominje Sveti Prokopije, pored cara Konstantina i Jelene.

Tih 12 žena beše potom strašno mučeno. Gledajući njihove muke i hrabrost Prokopijeva majka takođe poverova u Hrista, te svih 13 budu pogubljene.

Kada Sveti Prokopije bi izveden na gubilište on diže ruke prema istoku i pomoli se Bogu za sve bedne i nevoljne, sirote i udove, a naročito za Crkvu, da uzraste i rasprostre se i da Pravoslavlje sija do skončanja vremena. Legenda kaže da mu je u tom trenutku sa neba javljeno da će njegova molitva biti uslišena nakon čega je ovaj svetac mirno i srećno pošao na gubilište.

Iako u crkvenom kalendaru nije crveno slovo dan Svetog Prokopija veoma je poštovan u Srbiji. Ovaj svetitelj spada u red "ognjenih svetaca" u koje se ubrajaju još i Sveti Ilija i Ognjena Marija.

Običaji

Na praznik po kojem je grad Prokuplje dobio ime, kako se veruje u poiedinim krajevima Srbije, dobro je sklopiti brak jer se ovaj svetac smatra zaštitnikom mladenaca koje blagosilja i pohodi.

Osim novopečenih bračnih drugova, Sveti Prokopije se smatra i zaštitnikom dece, a kao svog patrona slave ga kamenoresci i bunardžije.

U pojedinim delovima Srbije današnji dan se praznuje kako bi deca bila zdrava. Tradicionalno, smatra se da ovaj dan nije dobar za kupanje u rekama i drugim tekućim vodama. Kaže se: "Ni u goru, ni u vodu".

Slično, pošto je reč bila o blagom svecu koji je uvek video samo ono najbolje u ljudima, na današnji dan se izbegavaju svađe i psovanje.

Takođe, veruje se da treba izbegavati kopanje, te da ne valja danas bosti ni zemlju, ni platno, ali i ne obavljati sahrane.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set