• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: S.Tasić

22.07.2021

16:45

UPOZNAJTE STANČE, ONA JE ŽENA LOVAC! Već sa 14 godina stavila je pušku na rame, išla je u hajku na vuka, ALI IMA SASVIM DRUGU SPECIJALNOST

S.T.

Vesti

UPOZNAJTE STANČE, ONA JE ŽENA LOVAC! Već sa 14 godina stavila je pušku na rame, išla je u hajku na vuka, ALI IMA SASVIM DRUGU SPECIJALNOST

Podeli vest

Stanče Janjić, iz Bunuševca kod Vranja, jedina je žena lovac koja se aktvno bavi lovom u ovom kraju.

Lovačko iskustvo stekla je u vranjskom Lovačkom udruženju “Fazan”, čiji je član već skoro 18 godina. Ovde je naučila, da bavljenje ovim sportom ne predstavlja samo odlazak u lov nego i briga o životinjama u zimskim i letnjim mesecima, kada im čovek mora pomoći kako bi preživele ekstemne temperature i uslove u prirodi.

Stanče je pušku prvi put uzela u ruke kada je imala 14 godina, odrstajući pored oca, koji je takođe bio lovac.

- Deca iz komšiluka, kao i ja, zagledali smo sve što donese iz lova. Prvi put je svima nama dozvolio da se oprobamo u gađanju tek kada je procenio da može da nam da pušku u ruke.

Organizovao nam je gađanje, da pogodimo konzerve koje nam je na pristojnoj udaljenosti vezao kanapom za drvo. Pokazala sam se dobrim strelcem i otac je odmah shvatio da imam odlične predispozicije za lovca - seća se Stanče.

Foto: S.T.

 

Zbog trzaja puške, to prvo gađanje završilo se sa bolom u ramenu, ali Stanče nije odustala od interesovanja za ovaj hobi.

Uz očevu pomoć bila je sve sigurnija i veštija sa puškom i tek tada je pristao da je sa sobom povede u lov na krupnu divljač, ali ne noseći pušku.

- Dok sam išla kroz šumu uvek sam bila iza oca i pratila kako nišani kroz mušicu, prati metu i umiruje dah pre nego što do kraja pritisne oroz na obaraču.

Udala sam se za čoveka koji takođe voli lov. Za razliku od supruga, koji je više voleo da ide u lov na krupnu divljač, ja sam se specijalizovala za poljski, odnosno na sitnu divljač jarebice, fazane, prepelice, zečeve - priča Stanče.

Lov na ove vrste životinja je posebno izazovan, zato što tu treba pokazati sve svoje veštine.

- Fazana obično treba pogoditi u letu i to za mene predstavlja poseban izazov.

Foto: S.T.

 
Išla je i u hajku na vukove

Učestvovala sam gotovo u svim hajkama na vukove. Moje kolege nikada od mene nisu tražili da izostanem sa ovih potera zato što sam žena. U lov idem u pratnji svoja dva lovačka psa, breton rase i nemačkog dugodlakog - kaže Stanče.

Nikada nije imala priliku da ustreli vuka, ali je imala priliku da se sretne sa njim, prilikom organizovane hajke u ataru sela Trebešinje, kada je krenula terenskim vozilom sa svojom ekipom do tačke odakle je trebalo da organizuju poteru.

Tu su uočili vuka, ali nisu mogli da pucaju jer su im puške bile u gepeku automobila. Posle dobro obavljenog lova družini kojoj pripada i Janjićeva najslađi je ručak u prirodi, a koji za njih u kazanu ili na skari napravi njihov kuvar.

Stanče je u disciplini gađanja glinenih golubova, pre nekoliko godina, LU ”Fazan”, donela bronzanu medalju.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set