• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: V.Jović

28.07.2021

15:42

ALASKI DANI, SNAGA I BOGATSTVO DUNAVA! Brojni gosti i učesnici nadmetanja svedočili o večitoj povezanosti ČOVEKA I MOĆNE REKE!

V.J.

Vesti

ALASKI DANI, SNAGA I BOGATSTVO DUNAVA! Brojni gosti i učesnici nadmetanja svedočili o večitoj povezanosti ČOVEKA I MOĆNE REKE!

Podeli vest

Davne 1965. godine, grupa alasa iz varoši na Dunavu okupila se na ušću Peka i uz druženje obeležila svoj dan pripremajući riblju čorbu od svežeg ulova. Tada se još rodila ideja da se svake naredne godine u letnjim mesecima obeleži dan neumornih ,,Dunavskih vukova,,po kojima je Veliko Gradište decenijama poznato

Tokom svih ovih godina, ,,Alaske večeri,, su manifestacija sa najdužom tradicijom u ovoj opštini i ove godine su održane 55 put . I dalje grade svoj prepoznatljiv stil. Imaju svoju himnu, zastavu i svoj grb koja se podiže svake godine označavajući njen početak. Svi žitelji ove opštine kao i gosti sa strane, svaku sa nestrpljenjem isčekuju.

Foto: V.J.

 

I ove godine Alaski dani bili su ispunjeni brojnim dešavanjima. Glavna tema i ovogodšnjih ,,Alaskih večeri,, bio je Dunav, život alasa kao simbol povezanosti velike i moćne reke i čoveka, koji je prepoznao svu njegovu lepotu, snagu i bogatstvo, između ostalog je rekao otvarajući ovu manifestaciju Slađan Maković, zamenik predsednika Opštine Veliko Gradište.

Foto: V.J.

 

Bila je ovo prilika da se mladi alasi okušaju u svom umeću, lovu ribe na plovak na vodama Dunava. Najuspešniji mladi pecaroš je Gradištanac, Bogdan Perić.

Za 38 sati koliko je trajao noćni lov na šarana, ulovljena su 102 krupna primerka, ukupne težine 425 kilograma . Pored šarandžija iz ekipe ,, Vukovi sa Dunava ,, iz sela Vince koji su bili trećeplasirani ,
drugo mesto pripalo je alasima ,, Biskuplje,, dok su šampioni u lovu na šarana ove godine majstori alasi iz ekipe ,,Otpisani,,iz sela Popovac.

Foto: V.J.

 

Rano subotnje jutro 24. jula. bilo je najveći izazov za stoletne majstore ovog zanata. Isplovili su Dunavom i krenuo je najzanimljiviji deo manifestacije pored spravljanja ribljih specijaliteta, a to je lov na soma. Sav novac od prodaje alasi su namenili u humanitarne svrhe, za lečenje male Milice iz sela Sirakovo.

Foto: V.J.

 

Najuspešniji ovogodišnji lovci na soma bili su ribolovci iz tandema grada domaćina, Vladan Dinić i Petar Paunović. Ono što je usledilo nakon svega, je najočekivaniji deo ove kulturne manifestacije koji je ove godine okupio i rekordan broj prijavljenih kandidata iz Velikog Gradišta ali i onih koji su specijalno za ovu priliku doputovali iz različitih gradova Srbije. Kuvanje te čuvene ukusne alaske
riblje čorbe.

Foto: V.J.

 

Kraj kotlica na Dunavkom keju kojim se širio miris Dunavke ribe različitih vrsta od kojih su kuvane slatke i naljute čorbe, pomešan sa mirisom mekika onih koji su dopunjavali užitak, bilo je najboljih kulinara ribljih specijaliteta iz Beograda, Požarevca , Kostolca, Vršca, Kragujevca, Jagodine kao i otalih mesta ali i iz Lugoša koji su stigli iz susedne Rumunije. Među takmičarima našli su se i predstavnici jahting klubova širom zemlje ali i iz Turističke organizacije Opštine Golubac i Ramske tvrđave.

Foto: V.J.

 

Ovogodišnji pobednik u spravljanju nadaleko poznate Gradištanske riblje čorbe, kojoj niko od prisutnih a bilo je u Velikom Gradištu na stotine posetilaca u dva alaska dana, nije mogao da odoli, je Požarevljanin Miloš Jotić. Žiri je i ovoga puta bio na teškim mukama, ali Milošev kotlić je zadržao najviše posetilaca koji su te večeri u gradskom parku mogli da degustiraju čorbu koju su im alasi nudili na svakom koraku.

Pravljenu po tradicionalnoj recepturi, koja se nikada ne otkriva ali ono što je svima svojstveno da se kuva isključivo pomoću Dunavske vode i sveže ulovljene Dunavske ribe.

Uz sve to za dobro raspoloženje pobrinuli su se beogradski ,,Leksington,, bend i ,,Venus bend,,




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set