• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: iskra

12.08.2021

16:35

KUD NESTADE ONOG NARODA! Nova knjiga novinara Zorana Šaponjića, treća po redu/FOTO/

Iskra

Vesti

KUD NESTADE ONOG NARODA! Nova knjiga novinara Zorana Šaponjića, treća po redu/FOTO/

Podeli vest

„Kud nestade onog naroda“ nova je, treća po redu, knjiga užičkog novinara Zorana Šaponjića. Knjigu je objavila beogradska izdavačka kuća „Informatika“, a Šaponjić je u ovoj zbirci novinskih reportaža sabrao priče nastale prethodnih 30 godina na ratištima širom bivše Jugoslavije odakle je izveštavao kao novinar – reporter za više beogradskih dnevnih listova.

U knjizi se nalaze i priče o stradanju srpskog naroda na Kosovu i Metohiji, o nestajanju i propadanju sela na Pešteru, Goliji, Zlatiboru, Zlataru. Svoje mesto u knjizi "Kud nestade onog naroda" našle su i reporaže sa litija u Crnoj Gori.


- Rečenicu koju sam uzeo za naslov knjige – „Kud nestade onog naroda“, izgovorio je šumar Rajko Sović, dok smo pre desetak godina obilazili pusta sela na Goliji. On, koji je ta sela znao iz drugog vremena, kad su bila puna naroda, zastao je pred jednim pustim selom, u kome nije ostala ni jedna živa duša i, kao da ne veruje sam sebi, pitao i sebe i mene – „kud nestade onog naroda“. A, odgovora nema.

Mnogo je takvih, teških, tužnih priča u ovoj zbirci reportaža, ali i priča o onih divnim, dobrim, poštenim, dragim ljudima koji su nekada živeli u Krajini, u selima oko Knina, Benkovca, Obrovca i koji su posle oluje razvejani širom sveta, od Kanade do Australije, od Novog Zelanda do Švedske… I priče sa Kosova i Metohije o stradanju našeg naroda i sve to pod zajedničkim naslovom „Kud nestade onog naroda“, kaže Šaponjić.


Predgovor za ovu zbirku napisao je naš poznati književni kritičar Želidrag Nikčević koji za Šaponjićeve reportaže kaže da su „teške, bolne i prebolne“, a da je sama zbirka „spomenica neizrecivih stradanja i patnje čovjekove, pa i čitavog našeg naroda“.

Foto: Iskra

 


- Ne znaš koja je potresnija – sa Kosmeta ili iz Krajine, sa Zlatara ili sa Peštera, Ozrena, Sinjajevine… Hodajući a više lebdeći raskomadanim srpskim zemljama, Šaponjić obilazi one kojima se niko ne odaziva, koji nemaju kome da se požale, pa i njemu, iznenadnom gostu, govore „više kao za sebe“ – iako ga dočekuju kao najrođenijeg. A najrođenijih nema, ni tamo gdje je kuća bila puna čeljadi, napisao je Nikčević.


-Nije ovo tek zbirka reportaža, ni nalik tome, jer zbirke su ograničene koricama k’o međašima, a sabranje „Kud nestade onog naroda” je ukoričeno zemljom i nebom, a ograničeno vekovima, pa mu se međe mogu gledati i dogledavati jednako očima predaka kao i vidom potomaka, napisao je u pogovoru knjige poznati srpski novinar i publicista Mihailo Medenica.


Šaponjić je 2006. godine objavio knjigu reportaža „Ljubomirova zemlja“, a 2019. knjigu putopisa iz Rusije – „Ruski krst“. Potpis Iskra Foto Iskra


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!
Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!

Borislav Novaković iz Narodnog pokreta Srbije, poznatiji kao Bora Solunac, rekao je da su sva tri zahteva koja je opozicija imala ispunjena i istakao da će Miloš Jovanović, Zdravko Ponoš i Dragan Đilas teško odbraniti narodu to što u Beogradu bojkotuju izbore jer kažu da ne postoje dobri izborni uslovi, dok u Srbiji izlaze na lokalne izbore.

25.04.2024

09:51

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Danka Ilić ubijena je pre tačno mesec dana, a ovo je detaljna rekonstrukcija stravičnog zločina: Devojčica ubijena na par metara od kuće
Hronika

Danka Ilić ubijena je pre tačno mesec dana, a ovo je detaljna rekonstrukcija stravičnog zločina: Devojčica ubijena na par metara od kuće

Danka Ilić (2) nestala je 26. marta u Banjskom polju kod Bora, u dvorištu porodične kuće svoje majke Ivane Ilić, dok se igrala sa starijim bratom. Prema rečima majke, sin je zatražio vodu, pa je ona otišla do automobila, ali kada se vratila Danka više nije bila tamo. Nažalost, potraga za devojčicom za kojom je tragala cela Srbija, ali i Evropa, završena je na tragičan način.

25.04.2024

20:46

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set