• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: DEJANA KLJAJIĆ

15.08.2021

08:21

18 GODINA ZLOČINA BOGDAN BUKUMIRIĆ, ŽRTVA IZ GORAŽDEVCA! Svaki dan čekam da jave: 'Uhapsili smo monstruma!'!

Informer

Vesti

18 GODINA ZLOČINA BOGDAN BUKUMIRIĆ, ŽRTVA IZ GORAŽDEVCA! Svaki dan čekam da jave: 'Uhapsili smo monstruma!'!

Podeli vest

Bogdan je teško ranjen u napadu Albanaca na srpsku decu u Goraždevcu, a preživeo je posle šest teških operacija. Oženio se, ima dvoje dece, ali rane na njegovoj duši nikad neće zarasti

Svakoga dana, svake sekunde, evo već punih 18 godina, očekujem da me pozove neko iz policije, neko iz "međunarodne zajednice" i da mi kaže: "Monstrum koji je pucao, monstrum koji je ubio Ivana i Pantu, monstrum koji je ranio decu je uhapšen!"... Ali to nikako da se desi, nikako da saznamo ko je taj...

Ovo su reči Bogdana Bukumirića, žrtve jezivog zločina na reci Bistrici u Goraždevcu kod Peći. On se 13. avgusta 2003. godine kupao i igrao sa drugom decom iz sela kada su ih šiptarski ekstremisti zasuli mecima! Tada su ubijeni Ivan Jovović (19) i Pantelija Panta Dakić (12), a teško su ranjeni, pored Bogdana (tada je imao samo 15 godina) i Đorđe Ugrenović (20), Marko Bogićević (12) i Dragana Srbljak (13).

Da ga pogledam u oči

Neću odustati. Moram da saznam ko je, da ga pitam zašto je to uradio i zašto decu
Bogdan Bukumirić

Foto: Informer

Ubica na slobodi

Informer je sa Bogdanom razgovarao u petak, baš 13. avgusta, tačno na 18-godišnjicu napada. Dočekao nas je u svom stanu u Beogradu, na Bežanijskoj kosi. Odmah sa vrata nam se izvinjava jer je neraspoložen, takav je, kaže, svakog 13. avgusta.

- Mnogo sam tužan... Evo i posle punih 18 godina nema nikakvog pomaka u istrazi. Taj zlikovac, taj terorista uspeva, evo 18 godina, da izbegava pravdu. Porodice Pante i Jovana, Marka, Dragane i Đorđa, moja porodica, svi mi zaslužujemo odgovore - kaže nam Bogdan, koji se paklenog 13. avgusta 2003. i dalje dobro seća.

Pogođen sa osam metaka, šest puta operisan

Bogdan je u napadu na Bistrici zadobio sedam prostrelnih rana, ostao je bez slezine i dela lobanje. Prema tadašnjim prognozama lekara, imao je samo četiri odsto šanse da preživi.

Foto: Informer

- Tri metka su me pogodila u grudni koš sa leve strane, još dva iznad grudnog koša i jedan u stomak. Dok sam ranjen padao, sedmi metak me je pogodio sa desne strane glave, a osmi mi je okrznuo levu nogu. Operisali su mi četiri puta glavu i dva puta stomak. Deo lobanje mi je napravljen od plastike. Šest dana sam proveo u komi, a šest meseci sam bio na VMA u Beogradu - priseća se Bogdan muka koje je preživeo.

- Kao i svakog dana, krenuo sam sa drugovima na reku da se kupamo, bio je raspust, prelep letnji dan. Ništa nije slutilo na zlo. Sećam se, voda je bila neobično hladna za avgust, pa sam vrlo brzo izašao iz reke. Bio sam baš pored Pante kada su zlikovci iznenada, bez ikakve najave, zapucali. Okrenuo sam se i video da Panta pogođen pada na zemlju... Onda su i mene pogodili... - priča nam Bogdan sa knedlom u grlu.

Euleks je istragu zločina u Goraždevcu obustavio još pre deset godina "zbog nedostatka dokaza". Bogdan se, ipak, nada da će zločin biti rasvetljen

Foto: Informer

- Taj ubica, taj zlikovac, taj monstrum šeta negde oko nas... Slobodan je, radi šta hoće. Da li je on neko iz Goraždevca ili okoline, da li je iz Peći, ja to ne znam, niko ne zna... Ne mogu ni na koga da pokažem prstom, ali znam da je taj slobodan. Nadam se da će u skorije vreme istraga ponovo da se pokrene. Apelujem na državu da istraje u tome, a ja neću odustati od pitanja koje me muči punih 18 godina: Ko je pucao i pobio decu? Moram da saznam ko je taj, da ga pogledam u oči i pitam zašto je to uradio, šta su mu deca bila kriva?! Nevina i nikom ništa dužna, deca koja su se kupala u reci potpuno bezbrižno... Želim da pitam i ceo svet: Zašto ja, zašto mi kao žrtve ne zaslužujemo pravdu? Da li zato što smo Srbi?! - pita se Bukumirić.

Najveći uspeh

Bogdan je i pored strašne traume nastavio život, oženio se, dobio dve ćerke Nikoliju i Anđelu, koje mu daju snagu i volju za životom.

Foto: Informer

- Moja porodica i moja deca su mi najveći uspeh u životu. One mi daju snagu da nastavim dalje, ne dozvoljavaju mi da klonem duhom. Zbog njih pozitivno razmišljam i ne osećam potrebu za osvetom. Ali strašna tuga je i dalje tu u mom srcu, ona neće nestati dok sam živ - zaključuje Bukumirić.

Održan pomen ubijenim dečacima

Parastos ubijenim dečacima Ivanu Jovanoviću i Panteliji Dakiću služen je u petak u Crkvi Uspenja Presvete Bogorodice u Goraždevcu. Milisav Dakić, otac ubijenog Pantelije, rekao je da će pravdu čekati dok je živ.

- Svake godine iste prazne priče. Iz Euleksa mi kažu da moram sam da podnesem tužbu. Ja to ne mogu, niti imam mogućnosti. Pitao sam i advokate Albance, nijedan neće da prihvati da pokrene to pitanje, plaše se - kaže Dakić.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set