• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: V. J.

24.08.2021

13:42

DANI ROMULIJANE U ZAJEČARU! U finalu Evropske škole debate između 24 učesnika trijumfovao tim Gretesansa

Informer

Vesti

DANI ROMULIJANE U ZAJEČARU! U finalu Evropske škole debate između 24 učesnika trijumfovao tim Gretesansa

Podeli vest

U okviru Manifestacije "Dani Romulijane" u atrijumu Carske palate, održano je finalno takmičenje Evropske škole debate u organizacije EU Info centra iz Beograda

Mladi oratori takmičili su se na temu "Rimsko carstvo i Evropska civilizacija" tokom koje su uporedili modernu Evropu i carstvo koje je postavio temelje čitavom kontinentu. U antičkom okruženju na prostoru arheološkog lokaliteta Gamzigrad, u debati je učestvovalo 24 učesnika u osam debatnih timova.

Pobednik verbalnih duela je tim "Gretesansa" kojeg su činili Lazar Popović, Novak Čelebić i Katarina Lazić.

Za potpuni doživljaj doprineo je sam ambijent Felix Romulijane koja nas je vratila u daleku prošlost. Presrećni smo i jako zadovoljni što se finale debate odigralo upravo ovde - kaže Lazar Popović član pobedničkog tima.

Foto: Informer

 

U okviru Manifestacije održane su i dve kreativne radionice za decu. Na prvoj radionici učenici zaječarskih škola imaće priliku da se upoznaju sa keramikom i grčarijom koja je pronađena u toku arheoloških iskopavanja Felix Romulijane i da uz inspiraciju rimskih rukotvorina stvore modernu keramiku Felix Romulijane, a radovi će biti izloženi na posebnoj izložbenoj postavci u okviru Manifestacije.

Druga radionica posvećena je lutkarstvu. Cilj je da se kod najmlađih razvije kreativnost stvarajući lutke sa likovima istorijskih i mitskih ličnosti Felix Romulijane. Osim pravljenja deca će biti u prilici da "ožive" lutke i odigraju predstavu "Legenda o Caru Galeriju rimskom inperatoru koji je podigao palatu".

- Ovaj projekat je prvenstveno namenjen deci i razvoju njihove svesti o tome šta mi baštinimo nadomak Zaječara - ističe Maja Živić direktorka narodnog Muzeja Zaječar.

Programom Manifestacije koja traje šest dana obuhvatiće i prezentacije o arheologiji i istoriji Felix Romulijane i Rimskog carstva, koje će držati profesori Filozofskog fakulteta u Beogradu. Cilj Manifestacije je da se lokalno stanovništvo i posetioci ovog zdanja iz ostalih ktajeva upoznaju sa istoijom i umetnošću stvaranom na Felix Romulijani, Carske palate koja se nalazi na UNESCO_voj listi svetske kulturne baštine .

Foto: Informer

 

Manifestaciju "Dani Romulijane" potpisuju Narodni Muzej u Zaječaru kao glavni organizator a podršku u realizaciji pružio je projekat #EUza Tebe –za kulturno nasleđe i turizam ,, koji finansiraju EU i Vlada Svezne Republike Nemačke a spovodi nemačka organizacija za Međunarodnu saradnju GIZ.
 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Obustavljen saobraćaj zbog manifestacija koje slede
Srbija

Obustavljen saobraćaj zbog manifestacija koje slede

JP Putevi Srbije saopštili su danas da će saobraćaj biti obustavljen na delu državnih puteva I B reda broj 15 i II A reda broj 117, u Novom Bečeju od 26. avgusta do 29. avgusta u periodu od 14.00 do 00.00 časova

24.08.2021

13:03

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Menjaju se tržišne cene struje i gasa! Evo ko može da očekuje pojeftinjenje
Društvo

Menjaju se tržišne cene struje i gasa! Evo ko može da očekuje pojeftinjenje

Zbog energetske krize, Vlada je cene struje i gasa držala pod kontrolom. Od maja cena se formira na tržištu i stekli su se uslovi za pojeftinjenje za privredu - struje za više od 20 odsto, a gasa 15 procenata. Za domaćinstva cene ostaju iste, a u EPS-u i "Srbijagasu" kažu da do kraja godine neće biti ni poskupljenja, piše RTS.

19.04.2024

09:15

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Na današnji dan: Rođen jedan od najboljih fudbalera svih vremena!
Fudbal

Na današnji dan: Rođen jedan od najboljih fudbalera svih vremena!

19. APRILA 1972. godine rođen je legendarni brazilski fudbaler Rivaldo. Afirmisao se u Palmeirasu, pa igrao za Deportivo La Korunju, Barselonu, Milan, Kruzeiro, Olimpijakos, AEK... Sa Brazilom je bio prvak sveta 2002, sa Milanom prvak Evrope 2003, a Zlatnu loptu je dobio 1999. godine.

19.04.2024

06:00

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set