• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: LJ.S.

03.09.2021

17:03

KOSAČ RADE BEZ KOSE NE MOŽE! Tamo gde moderna tehnologija zataji na scenu stupa OVA ALATKA I REŠAVA SVE!

LJ.S.

Vesti

KOSAČ RADE BEZ KOSE NE MOŽE! Tamo gde moderna tehnologija zataji na scenu stupa OVA ALATKA I REŠAVA SVE!

Podeli vest

Jeste čoveku u modernom vremenu život olakšan, pa čak i košenje trave, ali često bez starih alata i sprava se ne može

Tako ako je trava prerasla, nijedan trimer joj ne može ništa. Tu  na scenu stupa stara obična kosa i ona rešava sve. Retko je možemo videti i svi je izbegavaju, jer je sa njom teško raditi. To potvrđuje i Rade Mrđenović iz Prokuplja koji se ipak ne odvaja od nje i samo njome kosi svoje dvorište.

- Jeste teško i sa kosom moraš da znaš kako ćeš. Treba pravilno da se zamahne, mora da bude dobro naoštrena i klepana, ali ona može što nijedan trimer ne može- kaže nam Rade.

On dodaje da je kosu nasledio od komšije i da uopšte ne zna koliko je stara.
- Ko zna koliki je put prešla, šta je sve uradila, ali je nezamenjiva- kroz osmeh nam priča ovaj Prokupčanin.

Foto: LJ.S.

 

On je koristi za svoje dvorište i kada ga neko od komšija zamoli da mu pokosi.

-Trimer je mnogo lakši, ali kada trava preraste ne može da je iseče. Ranije je svaka kuća imala svoju kosu, a danas su ovde kod nas retke. Ja ovu svoju, čuvam kao oči u glavi, jer me nikada nije izneverila- kaže Rade, mršav, a žilav čovek, koji je kroz godine naučio da odlično barata ovim alatom i da ga dobro čuva.

Dodaje da je ranije dnevnica za dan košenja bila duplo skuplja od bilo koje, ali da je to najteži posao koji je on do sada radio.

- Rekao bih da je možda sreća što je košenje trave sada lakše zbog trimera, ali ovu kosu ne bih menjao ni za šta. Kod nje nema greške, odnosno ne postoji prostor koji ona ne može da savlada-ponosno tvrdi naš sagovornik.

Iako polako ulaze u antikvitete i u Prokuplju jedva da ih možda ima par, one uvek pričaju svoje priče koje električne sprave nemaju.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set