• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Rina

07.09.2021

13:31

ŠUMADIJSKI TOLSTOJ! Mićino delo osvojilo je srca ruskog sveštenstva, a inspiracije mu ne manjka ni u devetoj deceniji života

Rina

Vesti

ŠUMADIJSKI TOLSTOJ! Mićino delo osvojilo je srca ruskog sveštenstva, a inspiracije mu ne manjka ni u devetoj deceniji života

Podeli vest

Mića Milovanović, poznatiji kao šumadijski Tolstoj, odlikovan je mkeđunarodnim književnim priznanjem "Srebrni vitez" u velikoj Rusiji, a svoju inspiraciju pronalazi u stvarnosnoj prozi, Moravi i srpskoj Svetoj gori

Mićino delo "Molitva za oca Prohora" monasi sa Svete gore preneli su u Rusiju, koje je, kako kaže ovaj književnik za sveštenstvo neka vrsta Biblije, a nagrada iz Rusije ima posebnu draž, jer bez obzira na promene uslova života u toj zemlji i dalje je među najčitanijima.

- Nagradu „Srebrni vitez” sam dobio 2017. godine u konkurenciji nekoliko stotina romana iz 13 slovenskih država. Posebno mi je drago što mi je to priznanje dodelila Rusija, koja je meni draga zemlja i što su Rusi prepoznali u toliko velikoj konkurenciji vrednost mog romana. Bio sam pozvan u Sibir, međutim, nisam mogao da odem, tako da mi je ambasador Čepurin u Beogradu lično uručio nagradu. S obzirom na to da sam profesor engleskog i ruskog jezika, utoliko mi to više i znači - rekao je Mića Milovanović, književnik iz Čačka.

Foto: Rina

Roman "Molitva za ova Prohora", za koji je Milovanović dobio nagradu, opisuje burne događaje srpske istorije 20. veka, a nastao je na osnovu svedočenja prvobitno sveštenika Jovana Varagića, a kasnije monaha koji je pred smrt u 95. godini u čačanskoj bolnici ispričao lekaru čudesnu dokumnetarnu priču koja je kasnije zahvaljujući snimcima doktora pretočena u vanvremenski roman.

- Kroz roman „Molitva za oca Prohora” može da se sagleda koliko su suludi vetrovi istorije nemilostdno šibali ovaj narod, do krvi, do propadanja, do istrebljenja, do stradanja, ali taj narod je, eto, ipak, imao snage da odoli i nadživi sve to i kroz usta Oca Prohora može se saznati šta smo sve preživeli u prošlom veku. Ovaj roman ne bih mogao da napišem da nije bio dr Krljanca, načelnika internog odeljenja u čačanskoj bolnici 1992. godine, koji je sa starim monahom vodio dvomesečni razgovor do smrti, nakon čega mi je ustupio tonske zapise, tako da sam ja to pretočio u umetničko delo - pojasnio je Milovanović.


Planira se ekranizacija, moguće da Biković bude u glavnoj ulozi

 

Ovaj književnik je u devetoj deceniji života, a kako kaže, ponosan je na dostignuća svog pera, kao i da je ekranizacija istih moguća.

- Roman „Molitva za oca Prohora” je među 100 hiljada knjiga, prema podacima biblioteke je u samom vrhu čitanosti, a u poslednje dve tri godine vode se razgovori oko filma, međutim finansijska sredstva su u pitanju. Scenario je već napisan sa određenim izmenama u odnsou na roman, koje sam ja prihvatio. Postoji mogućnost da neko od velikih imena našeg glumišta prihvati uloge, kao što su Miloš Biković, Vojin Ćetković i glavna ženska uloga Sloboda Mićalović. To je sve sada u perspektivi i u zavisnosti od materijalnih stredstava, tu su potrebne masovne scene na više lokacija, što bi u afirmaciji romana i meni lično mnogo značilo - kazao je Mića Milovanović.


Za budućnost srpske književnosti Milovanović ima svoje viđenje.


- Srpska proza danas ima dobra dela i dobre pisce, međutim, književna kritika je pala na vrlo niske grane. Nemamo kritičara koji će objektivno da sagleda delo. A vredna dela koja stvaraju ljudi u prestonici i u unutrašnjosti, teško mogu da dođu do izražaja - zaključio je Milovanović.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Prsti su na crvenom dugmetu! Jesmo li umalo izbegli nuklearni rat?
Live TV

Prsti su na crvenom dugmetu! Jesmo li umalo izbegli nuklearni rat?

Šta se zaista desilo 14. aprila? Odgovor Izraela na napad Irana je pomalo čudan. Navodno Iran je pokušao nuklearni napad na Izrael. Na ovu temu u "Info danu" govorio je Nikola Vrzić, glavni urednik portala RT. Uživo u program javio se pilot Stevan Ignjatović koji je detaljnije govorio o avionima koji su sposobni da nose nuklearne bombe.

23.04.2024

16:13

Na Kosovu se ide na satanizovanje Srba i vraćanje u prošlost! Referendum nije ispunio svoju svrhu, rešenje je Zajednica srpskih opština! (VIDEO)
Live TV

Na Kosovu se ide na satanizovanje Srba i vraćanje u prošlost! Referendum nije ispunio svoju svrhu, rešenje je Zajednica srpskih opština! (VIDEO)

Život pod terorom Aljbina Kurtija na Kosovu i Metohiji još uvek predstavlja ogroman problem za Srbe koji tamo žive, a Zapad, sa svojim licemernim ponašanjem i dvostrukim aršinima, ne doprinosi rešavanju situacije. Na ovu temu u "Info jutru" televizije Informer govorio je predsednik Društva lobista Srbije Nenad Vuković.

23.04.2024

12:40

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Objavljen datum Putinove inauguracije!
Planeta

Objavljen datum Putinove inauguracije!

Inauguracija ruskog predsednika Vladimira Putina, biće održana 7. maja, rekao je Andrej Klišas, predsednik Komiteta za ustavno zakonodavstvo i državnost u Savetu Federacije, javlja agencija TASS.

23.04.2024

15:33

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set