• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: V.J.

08.09.2021

12:38

AUSTRALIJANCIMA GRAN PRI NAGRADA 13. SILAFESTA! Veliko Gradište domaćin festivala turističkih dokumentaraca/FOTO/

TO Veliko Gradište

Vesti

AUSTRALIJANCIMA GRAN PRI NAGRADA 13. SILAFESTA! Veliko Gradište domaćin festivala turističkih dokumentaraca/FOTO/

Podeli vest

Početak septembra meseca u Velikom Gradištu bio je u znaku dokumentarnih kinematografskih ostvarenja.

Ljubitelji filmske industrije u pet dana u gradskom parku na Dunavskom keju, uživali su u 13. po redu Silafestu, međunarodnom Festivalu kratkih turističkih ekoloških ostvarenja.

Ova jednistvena ovogodišnja turističko-ekološka Manifestacija okupila je najveće svetske stručnjake, turističke polsenike. U konkurenciji od 200 ponuđenih filmskih ostvarenja, selekciju je prošlo 57 koji su nedelju dana prikazivani ljubiteljima ove umetnosti na platnu otvorene filmske scene u večernjim projekcijama, što je dalo dodatni užitak.

Foto: TO Veliko Gradište

 

Na ovakav način žiljetlji grada na Dunavu , prijatelji ovog Festivala i svi turisti bili su u prilici da posredstvom filmskih projekcija proputuju svet. Upoznaju najlepše obale mora, zavire u najmisterioznije predele kontinenata, upoznaju se sa različitim kulturama, tradicijom gastronomskim specijalitetima, mitovima i legendama različitih delova sveta...

Kroz prikazana ekološka filmska ostvarenja posetioci su mogli da uvide koliko je ova oblast važna u životu svakog pojedinca. Spoznaju i shvate značaj ka čemu bi trebalo nadalje da stremimo, kako bi izbegli sve ono negativno ka čemu nas vodi današnji stil života.  Kolika je privilegija poštovati zemlju, vodu i vazduh, kao najbitnije faktore života a sve to predočeno je kroz različite filmske priče iz najrazličitijih krajeva pogođenih ekološkim katastrofama.

Foto: TO Veliko Gradište

 

Film kojim je zvanično otvoren ali i zatvoren ovogodišnji 13. Silafest je ,Turizam-ne terorizam, upoznajte ljude, nemojte da ih ubijate,, nosi poruku Festivala, koja podstiče na razmišljanje kako najbolje predstaviti svoje turističke potencijale, očuvati istorijsko kulturno nasleđe, ali upoznati i druge kulture i njihov pristup kroz turizam, posredstvom filmskih ostvarenja.

Glavnu nagradu po oceni stručnog žirija , odnosno Gran pri festivala Silafest, dobio je Australijski film ,,Seek different,, koji je prve nagrade osvojio i na CEFT festivalima u Africi i Brazilu . Njegova poruka je da ukoliko želite da osetitie i doživete nešto novo , potpuno drugačije, dođite i posetite Australiju.

Foto: TO Veliko Gradište

 

Nagrade autorima najboljih filmskih ostvarenja uručili su u ime organizatora predsednik Opštine Veliko Gradište, Dragan Milić, Dajana Stojanović, direktorka TO Veliko Gradište i direktor 13. Silafest Festivala, Boško Slavković.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set