• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: RINA

14.09.2021

13:08

SPREČAVA TROMBOZU, UBIJA VIRUSE I BAKTERIJE Čačanin tvrdi da je ovo jedna od najlekovitijih prirodnih namirnica na svetu

rina

Vesti

SPREČAVA TROMBOZU, UBIJA VIRUSE I BAKTERIJE Čačanin tvrdi da je ovo jedna od najlekovitijih prirodnih namirnica na svetu

Podeli vest

Oni koji se decenijama bave pčelarenjem, svesni su značaja pčelinjih proizvoda za ljudsko zdravlje, na osnovu čega se med smatra najtraženijom, najlekovitijom i njahranljivijom prirodnom namirnicom na svetu. To najbolje potvrđuje dugogodišnji proizvođač meda, Dušan Kukić iz Čačka.

Med je hrana i lek, čist med se kristališe i može da se rastopi samo na 40 stepeni, a preko te temperature gubi sva svoja svojstva. Dnevno uzimanje meda za odrasle je od 50 do 100 grama i uzima se tri puta dnevno, pre jela, dok za mlađe ide od 25 do 50. Med sa svim svojim sastojcima može da posluži i kao lekovito sredstvo, jer je pun propolisa, polena i voska”, priča Kukić.

Preko tri stotine lekovitih materija od čega su 22 vitamina i sedam minerala, propolis svrstava u namirnicu sa jakim anelgetičkim i antiupalnim dejstvom, koje sprečava trombozu, izbacuje sekret iz pluća, širi krvne sudove i odličan je u borbi protiv virusnih i bakterijskih infekcija.

Delotvornost matičnog mleča poznata je po lečenju bolesti zuba, katarakte i osteoporoze, dok se pčelinji vosak upotrebljava kod artritisa i bronhijalne astme.

Foto: rina

Propolis ubrzava zarastanje rana

„Na bilo koju ranu da stavite propolis ona će mnogo brže zarasti. Meni je izuzetno pomoglo kod izlečenja čira, i od tada svaki dan konzumiram kapi propolisa. Imam 76 godina i ne sećam se kad sam imao grip, a koronu nisam ni dobio“, kaže Kukić.

Značaj pčela u vreme pandemije korona virusa ogleda se i u api komorama, koje se satoje iz košnica povezanih na inhalator iz koga se udiše lekoviti vazduh.

„Preko tih inhalatora udiše se prava riznica zdravlja, direktno ulaze u pluća sve dobrobiti meda, propolisa, matičnog mleča. Pri svakom udisaju oseća se blagotvorno delovanje i lakše se diše. Naročito korisnim api komore su se pokazale kod bronhitisa i astme“, kaže Zoran Dragojlović koji u selu Mijane kod Prijepolja ima api-komoru.

Iako su od velike važnosti, pčele se neretko truju pesticidima iz neznanja, ali i bahatosti pojedinih poljoprivrednih proizvođača, a da bi očuvali zdravlje moramo očuvati i njih.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set