• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: V.N./Z.I./R.B.

17.09.2021

17:13

ONI SU TU DA NAM POMOGNU I U DOBRU I U ZLU! Vatrogasci pred najmlađima demonstrirali snagu i veštinu/VIDEO/FOTO

V.N.

Vesti

ONI SU TU DA NAM POMOGNU I U DOBRU I U ZLU! Vatrogasci pred najmlađima demonstrirali snagu i veštinu/VIDEO/FOTO

Podeli vest

Povodom obeležavanja Dana Sektora za vanredne situacije i slave svih vatrogasaca-spasilaca-Nesagoriva ili Neopalima Kupina, pripadnici Vatrogasno-spasilačkog bataljona Odeljenja za vanredne situacije u Kikindi izveli su pokaznu vežbu na gradskom trgu i simulirali gašenje požara, ali i edukovali najmalađe sugrađane kako treba da se ponašaju u kriznim situacijama

Oni koji su tu da pomognu građanima i u dobru i u zlu, a svojom hrabrošću svakodnevno spremni da se suoče sa vatrenom stihijom, poplavama i u drugim kriznim situacijama, na svoj dan još jednom su pokazali visok nivo profesionalizma.

Foto: V.N.

 

- Svi smo bili svedoci da se 2004. godine na Hilandaru desio katastrofalan požar, kada je veliki deo manastira izgoreo. Na inicijativu bratstva tog manastira počela je obuka obuka monaha I formiranje monaške Vatrogasno-spasilačke jedinice. U toj obuci su učestvovali i naši vatrogasci iz Sektora za vanredne situacije u dva navrata. Od 2009. do 2013. godine održan je prvi nivo obuke, a od 2014.

Drugo obučavanje monaha. Na predlog jednog monaha 2015. godine, prihvaćeno je da Nesagoriva Kupina bude krsna slava svih vatrogasaca spasioca u Republici Srbiji-rekao je Branislav Maletin, potpukovnik vatrogasac i komandant Vatrogasno-spasilačkog bataljona u Kikindi.

Foto: V.N.

 

Vatrogasci-spasioci su pre pokazne vežbe, osovcima nižih razreda kikindskih škola održali predavanje i podelili korisni material za postupanje u vanrednim situacijama. Na zboru je izložen deo vozila i opreme kako bi građani, a posebno najmlađi, mogli da ih vide.

Pokazano je kako vatrogasci postupaju u kriznim situacijama uz korišćenje novog i još ne korišćenog vatrogasnog vozila koje je kupljeno od Ruske Federacije. Izložena su dva nova džipa, od kojh je jedan dobijen donacijom iz evropskih fondova. Pet vatrogasaca prezentovalo je građanima gašenje požara.

- Više nemamo stara vozila, kompletno je obnovljen vozni park. Decu smo edukovali kako treba da se ponašaju kada dođe do požara i koga da pozovu ukoliko dođe do bilo koje elementarne nepogode, poplava ili zemljotresa-dodao je Maletin.

Foto: V.N.

 

Dan i slava vatrogasaca-spasilaca održava se u svih 27 organizacionih jedinica u Srbiji. Neopalima kupina ili nesagoriva kupina je relikvija hrišćanske i starozavetne tradicije, koja se čuva u istimenoj crkvi u sklopu Manastir Svete Katarine na Sinaju.

Nakon taktično-tehničkih zborova upriličeno je rezanje kolača u prostorijama kikindske Vatrogasne jedinice gde se svečano obeležava slava. Protojerej Vujadin Stokić presekao je slavski kolač zajedno sa svečarima i predstavnicima Gradske uprave.

Ovi hrabri momci pokazali su da su visoka moralna i duhovna načela njihova vodilja u radu. Adamoviću posebno priznanje Nakritičniji meseci vatrogascima bili su jul i avgust, kada je bilo mnogo požara na otvorenom prostoru.

U avgustu je iz Kikinde dva puta upućena pomoć na Mokru Goru i Zlatibor, dok je jedna ekipa otišla u Grčku na ostrvo Evija. Zbog hrabrog i nesebičnog zalaganja, Milan Adamović i Zoltan Bereng, članovi kikindskog Vatrogasno-spasilačkog bataljona koji su 6 dana gasili vatrenu stihiju na Eviji, dobili su praznanja Ministarstva unutrašnjih poslova I gradonačelnika Kikinde.

Vatrogasac-spasilac Milan Adamović danas je na predlog kolega otišao u Beograd da primi posebno priznanje za profesionalni rad i hrabrost od Ministarstva unutrašnjih poslova.

 

Zrenjaninski vatrogasci prikazali umeće 

Pokazna vežba vatrogasaca u centru Zrenjanina, povodom Dana Sektora za vanredne situacije i slave vatrogasaca, okupila je višestotina mališana iz zrenjaninskih vrtića i škola, na centralnom trgu ispred Gradske kuće u Zrenjaninu.

Foto: Z.I.

 

Vatrogasci su uz druženje sa decom i njihovo aktivno učešće, izveli nekoliko pokaznih vežbi, kao što su gašenje požara, izvlačenje čamcem za spasavanje.

- Puno smo naučili, prvi put sam video kako to vatrogasci rade, bili su ljubazni, pustili su nas u njihov vatrogasni kamion - kaže osmogodišnji Dušan, učenik drugog razreda. 

Uz osmeh, vatrogasci su mališanima strpljivo objašnjavali kako postupaju u vanrednim situacijama i uključivali ih u pojedine segmente dejstvovanja.

 

U Kruševcu obeležen Dan Sektora za vanredne situacije

Kruševački vatrogasci – heroji sa zgarišta u Grčkoj, Novoj Varoši i brojnim drugim mestima na kojima su ovog leta gasili požare i spašavali na hiljade ljudi i njihovu imovinu od vatrene stihije, danas su taktičko-tehničkim zborom na platou ispred zgrade ,,Kocka,, u centru Kruševca, obeležili Dan sektora za vanredne situacije i slavu svih vatrogasaca–spasilaca.

Foto: R.B.

 

Ovom prilikom oni su u organizaciji Policijske uprave- Sektora za vanrtedne situacije izveli pokaznu vežbu,a na zboru je izložen deo vatrogasnih vozila i opreme koje su gradjani,, posebno najmladji,mogli da vide. Učenicima su dodeljene nagrade za najbolje literarne Ii likovne radove na temu ,, Vatrogasac hrabro srce,,.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

Mnogo je nelogičnosti u slučaju ubijene Danke Ilić! Zašto ubice neće da kažu gde je telo? (VIDEO)
Live TV

Mnogo je nelogičnosti u slučaju ubijene Danke Ilić! Zašto ubice neće da kažu gde je telo? (VIDEO)

Mnogo je nelogičnosti u slučaju ubistva Danke Ilić. Osumnjičeni za ubistvo od samog početka pokazuju vrlo neobično ponašanje. O tome šta je sve neobično u ovom slučaju, u emisiji "Info dan" govorile su Maja Jovanović iz Biroa za borbu protiv trgovine decom i psihološkinja Katarina Matić. Uživo u program javila se i novinarka Informera Vesna Jović sa najnovijim informacijama iz okoline Bora.

19.04.2024

16:35

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set