• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

19.09.2021

20:30

Otvoren 28. Međunarodni festival pozorišta za decu!

Grad Subotica

Vesti

Otvoren 28. Međunarodni festival pozorišta za decu!

Podeli vest

U subotičkom Dečjem pozorištu večeras je otvoren 28. Međunarodni festival pozorišta za decu, manifestacija koja je svojim umetničkim dostignućima i doprinosom lutkarstvu stekla veliki ugled širom Evrope i sveta, doprinela afirmaciji pozorišta za decu i pozorišne umetnosti i uticala na kretanja i razvoj savremenog svetskog pozorišta za decu u celini

Dobitnici nagrade za životno delo „Mali princ“ koju Festival dodeljuje za izuzetan doprinos razvoju kulture i scenske umetnosti za decu su reditelj i glumac Jovan Caran, i kreatorka lutaka, kostima i scenografije Ljudmila Konstantinova Hense, iz Kazahstana. Na svečanom otvaranju Festivala ovogodišnjim laureatima nagrade je uručio gradonačelnik Subotice Stevan Bakić. Povelju za život posvećen stvaralaštvu za decu, posthumno dodeljenu reditelju Dragoslavu Todoroviću, gradonačelnik Bakić je uručio Eriki Janović, saradnici Dragoslava Todorovića.

Gradonačelnik Bakić je, u pozdravnom obraćanju, naveo da su nas dečja radost i ljubav prema dobrim predstavama okupile po 28. put u Subotici, na velikoj međunarodnoj smotri teatra za decu, i da je prošle godine održan skroman Festival jer nas je, kako je rekao, „pandemija korona virusa razdvojila od naših prijatelja širom sveta koji su želeli da nas posete i pokažu svoje sjajne predstave subotičkim mališanima“.

Foto: Grad Subotica

„Uprkos svim izazovima, nismo dozvolili da se prekine tradicija, da strepnja nadjača umetnost i stiša dečji smeh. Dragoceno je što smo se tada okupili i uručili najvišu nagradu Festivala našem Vladimiru Andriću, koji je obeležio odrastanja mnogih generacija u Srbiji. To je bila poslednja prilika za takvu počast, jer nas je veliki umetnik napustio u februaru ove godine. Zato moramo da istrajavamo u negovanju i slavljenju života i stvaralaštva, jer svaki dan i svaka manifestacija posvećena lepoti, igri, zajedništvu i deci, neprocenjiva je vrednost i nadahnuće u susretu sa teškim vremenima i ogromnim izazovima koji svet postavlja pred svakog od nas“, naglasio je Bakić.

U ime svih građana Subotice i u svoje lično ime on je izrazio zahvalnost na pomoći u realizaciji ove manifestacije Ministarstvu kulture i informisanja i Pokrajinskom sekretarijatu za kulturu, informisanje i odnose sa verskim zajednicama.

„Posebno se zahvaljujem posvećenom rukovodstvu i zaposlenima subotičkog Otvorenog univerziteta koji, kroz organizaciju ovog, tako i drugih najznačajnijih kulturnih festivala u Subotici, uvek iznova opravdavaju naše veliko poverenje i podršku koju im grad pruža. Čestitam dobitinicima nagrada i pozdravljam sve naše drage goste, želeći im srdačnu dobrodošlicu u naš grad, koji će im sigurno ostati u lepom sećanju“, istakao je gradonačelnik Stevan Bakić.

Jovan Caran je, obraćajući se prisutnima nakon što mu je uručena diploma i statua nagrade „Mali princ“, da je „zastrašujuće saznanje“ da je od ovog trenutka u društvu tako velikih ljudi kao što su Henrik Jurkovski, Boris Goldovski, Srboljub Lule Stanković i mnogi drugi.

Foto: Grad Subotica

„Još je strašnije kad se setim da svoje radove treba da uporedim sa svim tim velikanima. Ali, imam i ja čime da se ravnam sa svima njima, a to je moja posvećenost ovom poslu i moja stalna potreba da one pomalo uobražene muze podstičem da svoje blagoslove ponekad upute i našem dečjem teatru i umetnosti za decu“, kazao je Caran.

Ljudmila Konstantinova Hense se zahvalila organizatorima Festivala na ovoj divnoj nagradi i poželela da se na Festivalu pojavljuje što više predstava koje će obradovati publiku, a posebno decu. Nakon svečanosti upriličene povodom otvaranja Festivala u Dečjem pozorištu, na scen „Jadran“ Narodnog pozorišta takmičarski program otvorila je predstava „Duhovi šume”, iz Brazila.

U okviru takmičarskog programa 28. Međunarodnog festivala pozorišta za decu, koji se ove godine održava od 19. do 24. septembra u organizaciji Otvorenog univerziteta Subotica, naći će se 10 predstava za decu iz Izraela, Nemačke, Mađarske, Češke, Hrvatske, Brazila, Slovačke, BiH (Republike Srpske) i Srbije.

Žiri glavnog takmičarskog programa čine Sandrin Gratalup, nezavisna delatnica na kulturnom polju, bivša potpredsednica ASSITEJ-a u Francuskoj i članica odbora Scenesd’enfance-ASSITEJ Francuske, i ovogodišnji dobitnici nagrade „Mali princ“, Jovan Caran i Ljudmila Konstantinova Hense. Ove godine je prvi put oformljen i Mladi žiri, koji čine deca osnovnog i srednjoškolskog uzrasta. Ovaj žiri će dodeliti Nagradu mlade publike za najbolju predstavu.

Međunarodni festival pozorišta za decu za predstave u zvaničnoj selekciji dodeljuje Gran pri za najbolju predstavu u celini, nagrade za najbolju režiju, najbolju scenografiju, najbolju originalnu muziku i najbolje estetsko i tehnološko rešenje lutaka, kao i pet ravnopravnih nagrada za glumačko majstorstvo i specijalnu nagradu za originalnost i fantaziju.

Bogat prateći program Festivala činiće 12. Međunarodni forum za istraživanje pozorišne umetnosti za decu, izložbe, radionice i promocije knjiga. Međunarodni forum za istraživanje pozorišne umetnosti za decu i mlade u Subotici je najveći teatrološki skup u ovom delu Evrope i okuplja teoretičare i pozorišne istraživače iz 16 zemalja i sa tri kontinenta. Ukupno 30 učesnika ovog važnog skupa za pozorišnu umetnost biće većim delom gosti u Subotici, a manji deo učesnika će svoj rad predstaviti online uključenjem. Ovaj događaj će biti upriličen u novom prostoru subotičke Gradske biblioteke.

Na svečanom otvaranju Festivala nastupili su Dečji hor „Iskončići“ i OKUD „Mladost“, iz Subotice.

Svi festivalski programi će se održavati u skladu sa merama borbe protiv pandemije virusa Covid-19 i uz vođenje računa o bezbednosti posetilaca i učesnika festivala.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

Tači se pitao za sve! Svedok u Hagu Ramiz Ćerići potvrdio lanac komande u tzv. OVK!
Politika

Tači se pitao za sve! Svedok u Hagu Ramiz Ćerići potvrdio lanac komande u tzv. OVK!

Svedok Ramiz Ćerići, koji je bio zapovednik bataljona u 121. brigadi tzv. OVK u operatinoj zoni Paštrik, potvrdio je danas na suđenju bivšim liderima tzv. Oslobodilačke vojske Kosova Hašimu Tačiju, Jakupu Krasnićiju, Redžepu Seljimiju i Kadriju Veseljiju pred Specijalizovanim sudom u Hagu da je "OVK imala imala jedinstven lanac komande na čelu sa Glavnim štabom".

23.04.2024

18:29

TV

Prsti su na crvenom dugmetu! Jesmo li umalo izbegli nuklearni rat? (VIDEO)
Live TV

Prsti su na crvenom dugmetu! Jesmo li umalo izbegli nuklearni rat? (VIDEO)

Šta se zaista desilo 14. aprila? Odgovor Izraela na napad Irana je pomalo čudan. Navodno Iran je pokušao nuklearni napad na Izrael. Na ovu temu u "Info danu" govorio je Nikola Vrzić, glavni urednik portala RT. Uživo u program javio se pilot Stevan Ignjatović koji je detaljnije govorio o avionima koji su sposobni da nose nuklearne bombe.

23.04.2024

16:13

Na Kosovu se ide na satanizovanje Srba i vraćanje u prošlost! Referendum nije ispunio svoju svrhu, rešenje je Zajednica srpskih opština! (VIDEO)
Live TV

Na Kosovu se ide na satanizovanje Srba i vraćanje u prošlost! Referendum nije ispunio svoju svrhu, rešenje je Zajednica srpskih opština! (VIDEO)

Život pod terorom Aljbina Kurtija na Kosovu i Metohiji još uvek predstavlja ogroman problem za Srbe koji tamo žive, a Zapad, sa svojim licemernim ponašanjem i dvostrukim aršinima, ne doprinosi rešavanju situacije. Na ovu temu u "Info jutru" televizije Informer govorio je predsednik Društva lobista Srbije Nenad Vuković.

23.04.2024

12:40

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Objavljen datum Putinove inauguracije!
Planeta

Objavljen datum Putinove inauguracije!

Inauguracija ruskog predsednika Vladimira Putina, biće održana 7. maja, rekao je Andrej Klišas, predsednik Komiteta za ustavno zakonodavstvo i državnost u Savetu Federacije, javlja agencija TASS.

23.04.2024

15:33

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set