NIKO NEMA TAKVE GOLUBOVE KAO MILAN! Pravi ih po specijalnom receptu, jedan olimpijski sport bez njih NE MOŽE NI DA SE ZAMISLI/FOTO/

Z.I.

12:20 Srbija 0

Z.I. | 25. 09. 2021.

NIKO NEMA TAKVE GOLUBOVE KAO MILAN! Pravi ih po specijalnom receptu, jedan olimpijski sport bez njih NE MOŽE NI DA SE ZAMISLI/FOTO/

Da mu je neko te, sada već davne 2006. godine kada se iz Portugalije, kao svetski prvak u lovu na šarana vratio kući u rodno Žitište, Milan Miša Majkić, sigurno ne bi poverovao da će par leta kasnije postati eminetni i jedan od retkih proizvođača glinenih golubova na Balkanu, pa i celoj Evropi


- Italijani i Nemci, koji su lideri, proizvode ga iz letećeg pepela iz termoelektrana, takav golub nije čist, jer se bitumen koristi kao vezivno sredstvo - stručno objašnjava Milan, koji za svoj proizvod tvrdi da je 100 posto ekološki i da se u proizvodnji koristi stearinska kiselina iz palminog ulja, od koje se prave i razne kreme i mleka za telo, kao i mleveni kamen.

Kako sam objašnjava gađanje glinenih golubova je olimpijski sport, ne toliko popularan u Srbiji, a golub je veličine i u obliku tanjira, koji se uz specijalnu spravu izbacuje u vis i gađa puškom.

Z.I.

 

- Ideja da započnem ovaj biznis, došla je spontano, video sam na iternetu da su retki proizvođači, u Italiji sam nabavio mašinu koja nije bila u radnom stanju - ističe Miša, ponosan na činjenici da je konstrukciono i tehnološki doveo do stanja da radi automatski i da 250 do 300 glinenih golubova proizvodi na sat.

Iako proizvođači nerado otkrivaju podatke o nabavci sirovina, korpuletni Žitištanin kaže da palmino ulje uvozi iz Indonezije, a deo sirovina sa Oplenca, a da svoj proizvod za koji poseduje sertifikat da je potpuno ekološki, najviše prodaje u Arapskim zemljama, Ujedinjenim Arapskim Emiratima, Tunisu, Egiptu i još nekim zemljama širom sveta, koje imaju bogatu tradiciju bavljenja ovim sportom.

- Velika želja mi je da pokrijem tržište zemalja ex Jugoslavije i u Zavodu za zaštitu dizajna, zaštitim mog goluba za EU i tržišta Kine, Rusije i Emirata, tako da bez mog odobrenja niko ne može koristi isti dizajn - kaže Miša, uz napomenu da godišnje proizvede 2 miliona komada i da planira da uz dve nove mašine, poveća proizvodnju na 6 miliona komada i proširi magacinski kapacitet.

Z.I.

 

Po struci mašinski inženjer, Milan Majkić, proizvodnju glinenih golubova koji su na nivou najkvalitetnijih koji se prave u Turskoj i Nemačkoj, smatra za svoj hobi, dok mu je konstruisanje i proizvodnja za flekso štampu osnovna delatnost, struka, kako kaže, uz napomenu da je u poslu sa glinenim golubovima, najveći problem isporuka avionom, jer se paketi prilikom utovara i istovara poprilično treskaju i dosta robe se ošteti.
 
 

Sina postepeno uvodi u posao

Osim što je od oca nasledio talenat za ribolov, šesnaestogodišnji Branko, sve više pored mašina pomaže svom ocu, a ponekad je sa njima i ćerka Katarina, uz maksimalnu podršku supruge Smiljke, koja je po struci farmaceut i ne pada joj na pamet da se bavi glinenim golubovima.

Z.I.

 
Jedini može da se reciklira

Glineni golub proizveden u Žitištu, kako kaže njegov izumitelj Milan, jedini na Balkanu može da se reciklira, svi ostali ne, a takođe mora da izdrži izbačaj 65-70 metara u vis i onda se razbije u param parčad.
 


Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.