• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: V.Jović

28.09.2021

13:12

BISERI SRPSKOG TURIZMA PRED OČIMA SEDME SILE! Učesnici foruma svedočili o lepoti prirode i istorijskih spomenika dunavske regije/FOTO/

V.J.

Vesti

BISERI SRPSKOG TURIZMA PRED OČIMA SEDME SILE! Učesnici foruma svedočili o lepoti prirode i istorijskih spomenika dunavske regije/FOTO/

Podeli vest

Turistički forum Srbije u okviru obeležavanja Svetskog dana turizma održan u Velikom Gradištu!

Obeležavanje Svetskog dana turizma u okviru kojeg se ove godine održao 11. Turistički forum
Srbije, okupio je i brojne turističke poslenike Srbije i pripadnike sedme sile. ,,Srebrno jezero, sa svojim pratećim sadržajima iz godine u godinu postaje najatraktivnija destinacije na turističkoj mapi Srbije. ,, Ovo je destinacija koja krupnim koracima korača napred.

Grade se novi moteli, kafići,ugostiteljski objekti, sportski tereni i ostali sadržaji. Mi postajemo
jedan ozbiljan turisticki centar koji svakom posetiocu ima sta da ponudi, podsetio je Dragan

Milić predsednik Opštine Veliko Gradište, otvarajući ovogodišnji Forum turizma Srbije istakavši da uz sve to ništa manje pažnje ne zavredjuje i najstarije istorijski zdanje ove Opštine, Ramska tvrđava. Ono sa čime su se svi složili na 11. Forumu turizma Srbije, da je pandemija koronavirusa najviše pogodila ovu delatnost.

Foto: V.J.

 

,, Procenjuje se da je globalno preko 62 miliona ljudi iz turističke industrije ostalo bez posla. Turistički promet je iz rekordnih 1,5 milijardi u 2019.gidini spao na 381milion poseta sto nas je vratillo trideset godina unazad. To je broj o kome se govorilo 1990.godine. Ni 2021.nije počela
povoljno za turizam jer je prema statistici Svetske turističke organizacije zabeležen pad od 85 posto za prvih šest meseci.

Foto: V.J.

 

Vlada Srbije je to prepoznala i podsticajnim merama u vremenu krize nastale pandemijom pomogla da se ovaj negativan trend u turizmu i ugostiteljstvu zaustavi kako bi Srbija ostvarila viziju iz zacrtane strategije i postala atraktivna destinacija i van naših granica. To je moguće ulaganjima u ovu oblast, edukacijom kadrova i pravilnim upravljanjem destinacija, rekla je Renata Pindžo, pomoćnik ministra za trgovinu, turizam i telekomunikacije.

Foto: V.J.

 

Da su svi na istom zadatku i da svi teže istom cilju unapredjenju i praćenju trendova u ovoj
oblasti od lokalnih turističkih organizacija do resornog Ministarstva, ukazala je i Marija Labović direktorka TOS-a
. ,,Nešto što beleži ovogodišnji Forum turizma Srbije je akcenat na pospešivanju interesovanja za inkluzivni rast.

TOS ima u planu da na ovom polju zajedno sa kancelarijom za rodnu ravnopravnost pokrene turističku kampanju kojom će svim turizmolozima i radnicima na turističkim destinacijama skrenuti pažnju da je neophodno biti dostupan svima. U svetu je danas 15 posto stanovništva koje su osobe sa invaliditetom sto znači nesto više od milijardu ljudi.

Foto: V.J.

 

Oni putuju sa pratnjom što govori da se na godisnjem nivou na području Evrope potroši oko 300 milijardi evra. Samo u Srbiji je osoba sa hendikepom oko 700 hiljada, to je danas svaki deseti građanin koji ima smetnje u kretanju. Ono sto nam je primat u narednim periodu da svaku našu destinaciju prpremimo za to i za takve ljude, istakla je direktorka TOS-a Marija Labović.

Na panelu u okviru obelezavanja Svetskog dana turizma glavna tema je bila pronalazak načina da se spreči najveci gubitak i priliv tehnološkog viska radnika u ovoj oblasti. Nedostatak stručnog profilisanog kadra u ugostiteljstvu je trenutno najveći problem u oblasti turizma, jer je pandemijom mnogo radnika ostalo bez posla zbog zatvaranja objekata, restorana i hotela.

Učesnici ovogodišnjeg Foruma turizma posetili su i ostale znamenitosti turističke ponude grada na Dunavu. Manastir Nimnik, zatim najstariji kulturno istorijski spomenik sa koga su najlepši zalasci sunca, Ramsku tvrdjavu na Dunavu.

Ništa manje se nije uživalo i u razledanju najatraktivnijeg i najposećenijeg istorijskog zdanja
dunavske regije Golubačke tvrđave.

Foto: V.J.

 

Lepo i sunčano vreme okupilo je mnogo posetilaca na Srebrnom jezeru koji su poželeli da
osete poslednje čari Miholjskog leta.

,, Posetili smo manastir Tumane pa nismo mogli a da ne obiđemo Srebrno jezero kojem se po ko zna koji put vraćamo. Prosto je neprepoznatljivo i lepše nego ikada, za Informer je potvrdila grupa turista iz Grocke koje smo minulog vikenda zatekli u prijatnoj šetnji na Srebrnom jezeru.
 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

SAZNAJEMO! Uhapšen Sergej Trifunović
Hronika

SAZNAJEMO! Uhapšen Sergej Trifunović

Inspektori Četvrtog odeljenja beogradske policije priveli su večeras glumca i političkog aktivistu Sergeja Trifunovića i to nakon što su kod njega našli nekoliko grama opojne droge, nezvanično saznaje Informer!

18.04.2024

21:36

Sport

Na današnji dan: Rođen jedan od najboljih fudbalera svih vremena!
Fudbal

Na današnji dan: Rođen jedan od najboljih fudbalera svih vremena!

19. APRILA 1972. godine rođen je legendarni brazilski fudbaler Rivaldo. Afirmisao se u Palmeirasu, pa igrao za Deportivo La Korunju, Barselonu, Milan, Kruzeiro, Olimpijakos, AEK... Sa Brazilom je bio prvak sveta 2002, sa Milanom prvak Evrope 2003, a Zlatnu loptu je dobio 1999. godine.

19.04.2024

06:00

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set