• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: V.N.

06.10.2021

18:27

GOSPAVA I MARKO JUNAČKOG SRCA! U borbi nadživeli golgotu Svetskog rata, postali su danas počasni građani Kikinde/FOTO/

V.N.

Vesti

GOSPAVA I MARKO JUNAČKOG SRCA! U borbi nadživeli golgotu Svetskog rata, postali su danas počasni građani Kikinde/FOTO/

Podeli vest

Za veliki doprinos u ratnim dejstvima za oslobođenje tokom Drugog svetskog rata, odlikovani borci Gospava Orlić (91) i Marko Vuković (96) od danas su zvanično počasni građani Kikinde, a plakete im je na Svečanoj sednici Grada uručio gradonačelnik Nikola Lukač

Marko Vuković jedini je živi oslobodilac Kikinde, koji je na današnji dan, pre 77 godina, sa Crvenom armijom oslobodio grad. s sa samo 16 godina, 1941. , pristupio pokretu otpora, a preživeo je hapšenja i mučenja u zloglasnom Velikobečkerečkom logoru, nakon čega je pristupio partizanskim odredima sa kojima je učestvovao u ratnim dejstvima do oslobođenja u Drugom svetskom ratu. Za zasluge u ratu, nosilac je Ordena sa srebrnim mačevima, Medalje za hrabrost, Zasluge za narod i brojnih drugih. Nakon rata, Marko je radio u vojsci u garnizonima u Bjeljini, Tuzli, Beogradu, sve do penzije, 1974. godine.

Foto: V.N.

 

- “Kada se pesma gorom zaori, tada buktinja stalno neka gori, svakome ko je život dao za slobodu kao junak pao”-ovo je pesma Vladimira Majakovskog, a posvetio sam je danas streljanim borcima za slobodu. I sam sam bio logoru gde mi je brat streljaniI sestra od 16 godina, a ja sam preživeo-rekao je Marko Vuković, počasni građanin Kikinde, koji je rodom iz Dalmacije, a nakon rođenja, njegova porodica nastanila se u Ruskom Selu kod Kikinde.

Foto: V.N.

 

Gospava Orlić odlikovana je Ordenom za hrabrost i Ordenom zasluga za narod, a nosilac je i više medalja i priznanja. U početku rata je obavljala aktivnosti na obezbeđenju i dopremanju hrane i odeće pokretu otpora. Tokom ratne operacije Desant na Drvar bila je ranjena u bombardovanju. Nakon ranjavanja i delimičnog oporavka ponovo je pristupila borbenim jedinicama. 1944. godine odlazi na Siciliju gde pomaže u zbrinjavanju ranjenika i obezbeđivanju logistike za operacije konačnog oslobođenja u Drugom svetskom ratu. Bila je aktivni član u organizaciji Crvenog krsta, Aktivu žena i humanitarnim organizacijama, za čega je više puta nagrađivana i pohvaljivana.

Foto: V.N.

 

- Svako priznanje dobro dođe, setila sam se mladosti i svega što sam proživela i videla. Ranjena  sam u levu nogu i od tada teško hodam. Moj život je bio trnovit, ranjavana sam, kažnjavana, ali sam ostala živa. Na Siciliji sam negovala naše ranjenike u veoma teškom stanju, bez delova tela. Nikad nisam prestala da pomažem ranjenike. Imam tri praunuka, četvoro unučadi, dva sina. Bogata sam u srcu-rekla je Gospava Orlić, počasna građanka Kikinde.

Foto: V.N.

 

Junačka srca Gospave Orlić i Marka Vukovića ne predaju ni nakon više od 80 godina, od kada su prvi put, kao omladinci hrabro kročili u partizanske redove za oslobođenje zemlje u Drugom svetskom ratu. Ulazak u desetu deceniju života pokazao je da ih i danas krasi vedar duh, entuzijazam i hrabrost, koji su oboje održali na nogama tokom nekolilo sati svečanosti organizovane u njihovu, ali i u čast svih boraca od kojih mnogi danas više nisu među nama.

Pre proglašenja počasnih građana Kikinde, polaganjem venaca na spomenik žrtvama fašizma, na Dan oslobođenja Kikinde, 6. oktobra, odata je počast svim palim borcima u Drugom svetskom ratu. Svečanostima su prisustvovali predstavnici SUNBOR-a, gradskih vlasti i Ambasade Rusije u Srbiji.




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set