• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Z.Gligorijević

16.10.2021

16:56

DIGITALNA EKSPEDICIJA POHODILA UŽICE! Građane širom Srbije upoznaće sa ključnim digitalnim veštinama 21. veka/FOTO/

Z.G.

Vesti

DIGITALNA EKSPEDICIJA POHODILA UŽICE! Građane širom Srbije upoznaće sa ključnim digitalnim veštinama 21. veka/FOTO/

Podeli vest

Užice je danas bilo domaćin karavanu digitalnih veština, pismenosti i bezbednosti „Digitalna ekspedicija”, koji je pokrenut na inicijativu Kabineta predsednice Vlade Republike Srbije, Ane Brnabić

Cilj karavana je da se građani širom Srbije upoznaju sa ključnim digitalnim veštinama 21. veka, elektronskim uslugama, elektronskom trgovinom, osnovama digitalne bezbednosti i pismenosti, kao i ostalim pogodnostima koje nudi digitalni prostor i omogućavaju nove tehnologije.

- Kada sam postala ministar za državnu upravu i lokalnu samoupravu fokus mi je bio da promenim državnu upravu, da ona zaista postrane servis svih građana u Srbiji, da građani ne budu kuriri državnoj upravi. Jedino je bio način uvođenje elektronske uprave. Danas preko svoga doma možete preko telefona ili kompjutera iz bilo kog mesta da zameniti vozačku dozvolu ili da se plati porez u svako doba.

Foto: Z.G.

 

Ali, ono što smo shvatili da dodatno treba da uradimo je da upoznamo građane šta sve mogu da urade iz svoje kancelairje ili iz svoje kuće kako ne bi gubili vreme na šalterima. Džaba uprava i usluga ukoliko građani ne poznaju i ne koriste digitalizaciju, pa je tako i krenuo karavan „Digitalne ekspedicije“ – rekla je premijerka Ana Brnabić.

Ona kaže da će nastaviti da se radi i u gerontološkim centrima gde postoji veliko interesovanje.
- Ne prestaje se sa učenjem kad izađete iz škole, već se uči čitav život, jer se svaki dan nešto menja. Posebno mi je drago što najstariji žele da uče nove veštine. Na taj način će se premostiti jaz između mladih i starih – rekla je premijerka i dodala da od kada je 2017. godine uvedena digitalna razmena između države i lokalnih samouprava izadto je 230 miliona dokumenta, što znači da taj broj ljudi nije bio na šalterima.

Foto: Z.G.

 

Premijerka je rekla da je iz budžeta države izdvojeno 20 miliona evra za prvu fazu rekonstrukcije Opšte bolnice u Užicu, a da ceo taj projekat košta oko 80 miliona evra. Takođe je rekla da je izdvojeno i oko 30 miliona evra za obilaznicu oko Užica, a da je u planu odmah po završetku deonice auto puta do Požege da se krene u izgradnju autoputa od Požege do Kotromana, i to već iduće godine.

Podsetila je da je od 1. oktobra pušten jedinstveni informacioni sistem za prosvetu, gde su uneti podaci za svakog đaka, studenta, zaposlenih, škola i obrazovnih ustanova u Srbiji, sa ciljem da se može utvrditi kojoj školi šta nedostaje.

Foto: Z.G.

 

Dr Jelena Raković Radivojević, gradonačelnica Užica, je ukazala na značaj digitalne pismenosti u Srbiji i pozvala Užičane da dođu u gradsku upravu i zatraže pomoć kako bi postali e-građani

Ministarka Darija Kisić Tepavčević Užice je podsetila da je po poslednjem popisu bilo više od polovine građana digitalno nepismeno.

- Od tada do sada je dosta urađeno zahvaljujući entuzijazmu Ane Brnabić i njenom stručnom timu. Epidemija Kovida pokazala je da digitalni svet postaje nešto što je neophodno. Zajedno smo sa Kabinetom premijerke opremili sve gerontološke centre sa adekvatnom opremom što omogućava komunikaciju najstarijih sa svojima – rekla je Kisić i dodala da se ide korak dalje, a to je da će se u 12 gerontoloških centara najstariji obučavati kako da plate račune, kupuju on lajn, gledaju vesti i filmove na internetu i slično.

Foto: Z.G.

 

Ministarka Tatjana Matić takođe je podsetila na projekata Ane Brnabić, a to je IT karavan, od 2015. godine do 2019. godine.

- Ministarstvo je obišlo više od 83 škole, razgovaralo sa preko 15.000 đaka i preko 5.000 roditelja, koji su se na raznim radionicama upoznali sa savremenim tehnologijama i opasnostima koje vrebaju. Tada je pokrenuta i kampanja „Pametno i bezbedno“, koja je i danas aktuelna – rekla je Matić.

Ona je rekla da je u toku projekat povezivanja škola i da danas u Srbiji ima 30.000 digitalnih učionica, da mnoge škole imaju vajfaj, a da će raditi i na širokompojasnom internetu, odnosno da sve ruralne sredine imaju internet.

Dredovi influensera zainteresovali ministarku

Premijerci i ministarki Kisić su bila zanimljiva dva mladića, koji su se predstavili kao influenseri David Pavlović i Aleksa Todorović iz Novog sada, koji učestvuju u ovoj „Digitalnoj ekspediciji“.

Ministarka Kisić nije mogla da odoli dredovima (kikicama) na Davidovoj glavi, pa ga je pitala da li može da pipne.

Foto: Z.G.

 

- Naravno da sam joj dozvolio. Bilo joj je zanimljivo, još plava boja u ovo tmurno vreme. I premijerka i ministarka su se interesovale šta mi to radimo, šta je uopšte influenser? Mi snimamo za društvene mreže Tik-Tok i manje za Instagram. Ovde imamo zadatak da deci približimo te društvene mreže, ali i da im ukažemo na opasnosti koje vrebaju – rekao je David.




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

„Grobarska molitva“: Kup naš nasušni daj nam danas...
Partizan

„Grobarska molitva“: Kup naš nasušni daj nam danas...

Navijači Partizana, naviknuti od košarkaša iz crno-bele porodice da pola veka unazad raznoraznim trofejima pune riznicu, teško su podneli sušan period od odlaska Duška Vujoševića do povratka Željka Obradovića i „dana pobede“. Posebno pamte generaciju koju je pre šest-sedam godina vodio Aleksandar Džikić i koja se poput Spartanaca u Termopilima srčano i do poslednje kapi znoja suprotstavljala daleko moćnijem protivniku.

24.04.2024

08:00

Planeta

Savez Srba iz Slovenije obeležio 22. april
Balkan

Savez Srba iz Slovenije obeležio 22. april

Savez Srba Slovenije i Muzej žrtava genocida, zajedno sa Srpsko kulturno društvo Maribor i SKUD Velenje organizovali su prethodnih dana u Velenju i Mariboru projekcije naših igrano-dokumentarnih filmova pod nazivom ,,Srbija veća od straha: Predavanje o tišini profesora Pavlovića“ i „Dve Brankove Kozare“.

24.04.2024

10:19

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set