• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: K.R.

16.10.2021

17:47

TO JE FIĆA, TO SE VOLI! Prošlo je 66 godina otkako je u Kragujevcu napravljen NAJPOPULARNIJI JUGOSLOVENSKI AUTO/VIDEO/FOTO/

K.R.

Vesti

TO JE FIĆA, TO SE VOLI! Prošlo je 66 godina otkako je u Kragujevcu napravljen NAJPOPULARNIJI JUGOSLOVENSKI AUTO/VIDEO/FOTO/

Podeli vest

Ovih dana se obeležava 66 godina otkako je 18. oktobra u Kragujevcu počeo da se pravi najpopularniji jugoslovenski automobilih svih vremena – „Fića“.

 Srbiji je napravljeno 923.487 „Fića“ koliko ih je sišlo sa fabričkih traka „Zastave“. Automobil koji je dobio titulu „nacionalne klase“ do danas nije prevaziđen po popularnosti, a i pored toga što je prestao da se proizvodi 1985. godine, još uvek se vozi. Procenjuje se da u Evropi ima više od tri hiljade registrovanih „fića“.

Foto: K.R.

 

Slavoljub Bataveljić, predsednik Udruženja ljubitelja Fića , jedan je od onih koji čuvaju ovaj automobil od zaborava.

-Ima nas 285 članova širom Evrope, jer je Fića simbol jednog vremena kada se stvaralo, radilo... Taj auto nije bio samo porodični automobil sa kojim smo bukvalo živeli, i simbol automobilske industrije Srbije i bivše SFRJ, već je bio i u Hitnoj pomoći, Policiji, na njemu su stotine hiljada ljudi naučilo da vozi. On nije samo nostalgija, već realno jedan značajan deo celog društva.   

Foto: K.R.

 
Slava Bataveljić: To je fića, to se voli

Ljubitelji ovog automobila su sakupili 7.000 potpisa, kako bi se napravio spomenik Fići. Obezbedili su jednog fiću, koji treba da bude spomenik. Uz to žele da naprave i muzej automobila iz „Zastavinog“ programa.

- Fića je dobar automobil zato što je lak za održavanje, mali potrošač, stigne se svuda sa njim, može da se parkira lako....Da je bilo vremena da se u njega ugradi elektronsko ubrizgavanje, trošio bi 2,5 litra goriva na 100 kilometara, kaže Bataveljić.

Foto: K.R.

 

Jedan dobar fića danas košta mnogo. Pravio se u četiri varijante, sa kontra vratima i sa raznim motorima. Vredi ako svaki oldatjemer, a vozila sa početka proizvodnje, koja imaju „kontra vrata“, košta i više od 10.000 evra. Kupcio ovog našeg popularnog automobila su uglavnom stranci, pa ih sada širom Evrope ima više nego u Srbiji. Na skupu ljubitelja Fića u Šafhauzenu u Nemačkoj bilo je 700 ovih automobila koji su napravljeni u Kragujevcu.

Foto: K.R.

 

Fića je ušao u legendu ne samo kao automobil koji je obeležio jedno bezbrižno vreme, već je našao mesto u filmovima, atrakcija je i ispred bara u Nju Džersiju, u Makedoniji mu je ugražen elektromotor, a u svom rodnom gradu je pretvoren i u kočiju... Nebojša Pavlović, frizer, je ima kabriolet, a vrhunac njegovog rada je „fijaker“.

Foto: K.R.

 

- Njega vozim na proslave, i napravio sam ga od jednog totalno lošeg auta uz pomoć prijatelja majstora i inženjera... Svuda pleni pažnju. Fića je moj životni hobi, i sada restauriram još jednog, kaže Pavlović.




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

Mnogo je nelogičnosti u slučaju ubijene Danke Ilić! Zašto ubice neće da kažu gde je telo? (VIDEO)
Live TV

Mnogo je nelogičnosti u slučaju ubijene Danke Ilić! Zašto ubice neće da kažu gde je telo? (VIDEO)

Mnogo je nelogičnosti u slučaju ubistva Danke Ilić. Osumnjičeni za ubistvo od samog početka pokazuju vrlo neobično ponašanje. O tome šta je sve neobično u ovom slučaju, u emisiji "Info dan" govorile su Maja Jovanović iz Biroa za borbu protiv trgovine decom i psihološkinja Katarina Matić. Uživo u program javila se i novinarka Informera Vesna Jović sa najnovijim informacijama iz okoline Bora.

19.04.2024

16:35

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set