• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: V.Jović

21.10.2021

17:09

KOMPANIJA ZI ĐIN MUČI MUKU S LOPOVIMA! Za sedam dana više od 50 puta pokušali pljačku, NE POMAŽE NI BETONSKI ZID/VIDEO/

printscreen

Vesti

KOMPANIJA ZI ĐIN MUČI MUKU S LOPOVIMA! Za sedam dana više od 50 puta pokušali pljačku, NE POMAŽE NI BETONSKI ZID/VIDEO/

Podeli vest

Zbog sve češćih upada i krađa odpadnog metala i sekundarnih sirovina iz kruga proizvodnog pogona kineske Komapanije Zi Đin u Boru, za sada kao jedino moguće rešenje ova Kompanija vidi u angažovanju još jedne firme za fizičko-tehničko obezbeđenje imovine

Za samo sedam dana lopovi su izvršili preko 50 upada u krug proizvodnog pogona ovog preduzeća i pokušali da otuđe imovinu koju bi kasnije preprodavali na crnom tržištu. Za ono što su naumili problem im nije predstavljalo ništa što je urađeno po pitanju zaštite imovine.

Ni betonski zid koji su Kinezi podigli oko metalruških pogona, niti ozbiljan video nadzor, ni sukob sa zaposenima iz obezbeđena ali i neretko sa policijom koja gotovo svakodnevno interveniše, navodi se između ostalog u Saopštenju za javnost Kineske Kompanije Zi Đi u kome se ističe da je za to vreme registrovano preko 850 lica koja su pokušala da opljačkaju pogone Kompanije. Jedanaestoro je policija privela.

Foto: V.J.

 

,, U nekoliko navrata došlo je do tuča u kojima je povređeno četiri radnika obezbeđenja pri čemu je intervenisala i policija. Sprečena je krađa blizu dve tone raznog metalnog materijala, otpadnog bakra, žice , limova, ističe Saša Perišić, rukovodilac Sektora za bezbednu proizvodnju komapanije Zi Đin.

U ovom preduzeću navode da je mnogo više ukradeno sekunadarnih sirovina nego što je otkriveno krađa . Šteta je u tom pogledu znatno manja u odnosu na izazvane zastoje u proizvodnom
procesu, nastale havarije i oštećenja postrojenja od posledica krađa. O izgubljenim ljudskim životima da se ne govori. U krađama najčešće učestvuje lokalno stanovništvo, mada je policija u nekoliko navrata privodila i počinioce ovih dela iz drugih gradskih sredina.

,,U ovakvim krivičnim delima prisutno je dosta žena i dece, a važeći Zakon kaže da se na deci do 14 godina kao ni ženama u drugom stanju ili onima koje kažu da su u drugom stanju, ne sme primenjivati sila.

Foto: V.J.

 

Takođe se oružje može upotrebiti samo u krajnjoj nuždi, što je za procenu diskutabilno. Postavlja se pitanje, kako reagovati u situacijama kada do sukoba dođe sa 30 ljudi koji u rukama imaju metalne predmete koji mogu naneti teške telesne povrede? Zaposleni obezbeđenja još navode, da su kroz svoja iskustva kroz postupke u Tužilaštvu i na sudu stekli utisak da su kod državnih nadležnih organa lopovi zaštićeniji od njih samih.

Po mišljenu nadležnih u Sektoru za bezbednu proizvodnju Komapanije Zi Đin, sve ovo biće prisutno dok se propisi oko nabavke, distribucije i otkupa sekundarnih sirovina ne usaglase sa potrebama privrede i ne dođe do promene zakonske regulative u ovoj oblasti. Apel se upućuje da se u što kraćem roku reguliše mogućnost otkupa sekundarsnih sirovina, tako što će svi koji donose prikupljeni metal imati obavezu urednog evidentiranja dokaza o poreklu sekundarne sirovine.

Foto: printscreen

 

Do tada je jedino moguće rešenje, angažovanje još jedne agencije koja se bavi fizičko-tehničkim obezbeđenjem, ne bi li se imovina Kompanije Zi Đin sačuvala.

Preko 100 krivičnih prijava

Preduzeće Serbija Zi Đin Copper podnelo preko stotinu kirivičnih prijava protiv NN lica zbog krađe imovine ! Apel pravosuđu da ubrza procesuiranje i strogo kazni pljačkaše!

Napadi na imovinu Kompanije Zi Đin nisu od juče i traju dugo, međutim, u oktobru mesecu je situacija postala više nego alarmantna. Gotovo da ne prođe ni jedan dan a da se angažovani u firmi za fizičko- tehničkog obezbeđenja ne suoče ,,oči u oči,,sa lopovima kao i pripadnici Borske policijske uprave.

Foto: printscreen

 

U toku je procedura za najnoviju krivičnu prijavu zbog krađe dve tone sekundarnog bakra iz pogona drobljenja u Borskoj Flotaciji vrednog 1,7 miliona dinara . Sve što su lopovi tokom protekle nedelje pokušali da ukradu ali su u toj nameri sprečeni, u vrednosti je preko 800 hiljada dinara i radi se o bakarnoj šljaci i bakarnim odlivcima, za Informer kažu nadležni kineske Kompanije Serbija Zin Đin Copper.

Zaposleni u službi obezbeđenja samo tokom prošle nedelje evidentirali su 395 osoba koje su 38 puta upale u krug Kompanije od kojih je četiri lica predato policiji i protiv njih će se povesti dalji postupak.

Inače, svakodnevnim intervencijama u sedmici za nama sprečeno je otuđenje 488 kilograma bakarne šljake i 180 kilograma bakarnih odlivaka čija je procenjena vrdnost 800 hiljada dinara.

Foto: V.J.

 

Kako ističu u Kompaniji Zi Đin, prošlonedeljna krađa dve tone sekundarnog bakra iz pogona drobljenja Flotacije u Boru, koja se dogodila 16. oktobra, na žalost nije sprečena. Tako da će Kompanija na osnovu prijave o nestanku ove ,,robe,, podneti još jednu krivičnu prijavu protiv NN lica, pored već podnetih preko sto.

Zaposleni firme za fizičko-tehničkog obezbeđenje i Kompašnija Zi Đin prikupili su dovoljno dokaza i apeluju na pravosudne organe da što pret neštom učine po ovom pitanju, ubrzaju proces, da bi se vinovnici ovih krivičnih dela procesuirali i strogo kaznili . To je jedini način da se ovoj pojavi koja u mnogome remeti proces proizvodnje u ovom gigantu stane na put.

Inače, kako navode nadležni Kompanije Serbija Zi Đin Coppe u Boru, ,,javna je tajna ,,da se čak 90 odsto ukradene robe kroz skrap ponovo vrati u Borsku Topionicu na preradu. Upravo je to razlog potreba za što hitnijim usaglašavanja propisa oko nabavke , distribucije i otkupa sekundarnih sirovina sa potrebama privrede.




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Joyce

pre 2 godine

Onomad beše Kinezi ne valjaju. Jedu mačke. A mi možda ne jedemo mačke ali imamo lopove u našim redovima. Niko nije savršen...

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom!
Live TV

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom!

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija (SB UN) večeras još jednom nije prihvatio da raspravlja o NATO agresiji na Jugoslaviju pošto za predloženi dnevni red nije glasao dovoljan broj članica tog tela. Kao i na sednici SB UN 25. marta, i na večerašnjoj, ponovo zakazanoj na zahtev Rusije, Francuska je zatražila takozvano proceduralno glasanje o dnevnom redu. Za dnevni red, odnosno raspravu o NATO agresiji na Jugoslaviju 1999. godine, večeras je glasalo šest od 15 članica Saveta bezbednosti, dok je ostalih devet bilo uzdržano. Za usvajanje dnevnog reda bilo je potrebno devet glasova. Ovu odluku, u emisiji "Info veče" Informer TV, komentarisali su analitičari Veljko Jovanović i Luka Stajić, kao i Nebojša Obrknežev iz Ruske stranke.

28.03.2024

23:01

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)
Live TV

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)

Goran Petronijević, advokat, Nikola Jović, politikolog, prof. dr Aleksandar Lukić sa Instituta za političke studije i akademik prof. dr Dragan Radenović govorili su u emisiji "Info dan" na Informer TV o terorističkom napadu u Moskvi i tome šta on zapravo predstavlja i kako će uticati na budućnost Rusije.

28.03.2024

18:01

JOŠ TV VESTI

Hronika

"Laže da ga je Vuk pretukao": Na suđenju Đuri Nikoliću za ubistvo u Jakovu svedočila majka žrtve
Hronika

"Laže da ga je Vuk pretukao": Na suđenju Đuri Nikoliću za ubistvo u Jakovu svedočila majka žrtve

Bila sam u dvorištu Novakovića, u tu kuću je udata moja ćerka i bavila sam se decom. Čula sam da je došao Milan Nikolić i udario mog sina Vuka sa obe šake. Nisam videla, ali sam čula tada šta se desilo. Milan mu je zapretio prstom i rekao, "j....u ti majku", a Vuk mu je odgovorio, "ti da j...š moju Draganu. Milan je mali čovek, ali je poskočio i sa obe šake udario Vuka. To su snimile kamere.

28.03.2024

18:01

Sport

Planeta

Sestre preživele teroristički napad u Volgodonsku, pa ubijene u Krokusu! Kako ovo objasniti, majka ne prihvata da su mrtve!
Bože, ima li te?!

Sestre preživele teroristički napad u Volgodonsku, pa ubijene u Krokusu! Kako ovo objasniti, majka ne prihvata da su mrtve!

Među žrtvama tragedije u Krokus siti holu bile su i sestre koje su preživele teroristički napad u Volgodonsku 16. septembra 1999. godine. Tada je porodica živela u Rostovskoj oblasti, a u blizini njihove kuće, teroristi su digli u vazduh kamion sa eksplozivom. Poginulo je 19 ljudi, a Tatjana i Ana Makarski su povređene, ali su preživele.

28.03.2024

20:45

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set