• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: V.Jović

23.10.2021

15:44

STOMETARSKI DIMNJAK ODLAZI U ISTORIJU! Kompanija Zi Đin dobila dozvolu za rušenje, EVO KADA ĆE DA PADNE

V.J.

Vesti

STOMETARSKI DIMNJAK ODLAZI U ISTORIJU! Kompanija Zi Đin dobila dozvolu za rušenje, EVO KADA ĆE DA PADNE

Podeli vest

Fabrički dimnjak u krugu proizvodnog pogona kineske Kompanije Zi Đin u Boru, sagrađen pre tačno 60 godina tačnije 1961. godine u prvoj fazi izgradnje RTB Bor, građen je od cigala i delo je nekada najpoznatijih majstora zidara Crnotravca

Međutim,usled jakog zemljotresa koji je 1977. godine zadesi susednu Rumuniju, ni on nije odoleo i tada mu je bio oštećen i polomljen vrh. Ostatak odnosno ,,telo,,koje je ostalo, majstori su sanirali, dodavši mu takozvane betonske prstenove i on je nastavio da služi.

Iako ga rudari zovu ,,stomeratski,, manji dimnjak je visine 98 metara i služio je za emisiju gasova koji se stvaraju u plamenoj peći, prolaze kroz kotlove, hlade kroz filtere i ispuštaju vazduh bez prerade u fabrici Sumporne kiseline. Međutim, od kada je stara Topionica zaustavljena i plamena peć ugašena, on više nije imao nikakvu funkciju.

Kako u Kompaniji Serbija Zi Đin Copper u Boru kažu , ostao je kao svedok vremena , obeležje grada rudarstva i metalurgije ali i simbol krvavo zarađenog rudarskog dinara i poluvekovnog aerozagađenja.

To je bio i razlog da Ministarstvo građevinarstva izda dozvolu po projektu Rudarsko-geološkog fakulteta u Beogradu, da se dimnjak koji je dugo van funkcije miniranjem sruši.

Foto: V.J.

 

Ovaj delikatan posao trebalo bi da se obavi 26. oktobra u popodnevnim satima a rudari su se organizovali da to bude urađeno uz primenu svih mera i na najbezbedniji način po stanovništvo i objekte u neposrednoj blizini koji tada neće raditi kao ni Topionica koja će biti u remontu.

Kako ističu nadležni kineske Kompanije u Boru, trenutno se radi na priremi terena i ublažavanju seizmoloških potresa. Ispod dimnjaka su iskopani rovovi kako bi amortizovali njegov pad . Svi pripremni radovi obavljaju se u saradnji sa Borskom policijom i Sektorom za vanrdne
situacije, pa će tako u zoni uticaja miniranja tada biti obustavljen i saobraćaj.

Inače, da se vodi računa o svakom detalju radi bezbednosti po okolinu, dimnjak je podeljen u tri dela. Njegov prvi i drugi deo biće srušeni miniranjem, dok će se treći deo rušiti građevinskom mehanizacijom.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set