• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: V.Jović

28.10.2021

12:33

UZ ZVUK SIRENA I EKSPLOZIJU, DIMNJAK STOMETRAŠ OTIŠAO U ISTORIJU! Nekadašnji simbol grada rudara srušio se kao kula o karata/VIDEO/

pritnscreen

Vesti

UZ ZVUK SIRENA I EKSPLOZIJU, DIMNJAK STOMETRAŠ OTIŠAO U ISTORIJU! Nekadašnji simbol grada rudara srušio se kao kula o karata/VIDEO/

Podeli vest

Uz objavu upozoravajućih sirena i primenu unapred utvrđenih zaštitnih mera po bezbednost stanovništva i okolnih objekata, u Boru je nakon tačno 60 godina, srušen stari Topionički toranj koji je već duže vreme bio van funkcije.

Stari toranj, koga su u gradu bakra i zlata popularno zvali ,,stogodišnjak,, predstavljao je obeležje grada, rudarenja na ovim prostorima, metalurgije, krvavo zarađenog rudarskog hleba u trenutku je pao kao kula od karata. Mnogo je Borana želelo da zabeleži ovaj za Bor, istorijski trenutak . Mnogo je starih penzionisanih rudara u momentu zaplakalo, jer su emocije nadolazile i vraćale ih u davna vremena.

Foto: pritnscreen

 

Međutim, realnost današnjice je malo drugačija. Stari dimnjak je od gašenja peći stare Topionice nekadašnjeg Rudarsko-topioničarskog basena Bor, već duže vreme je van funkcije. Od zemljotresa u Rumuniji 1977.godine, koji se osetio i u našoj zemlji, njemu je oštećen i slomljen vrh, pa je pre nekoliko godina firma ,, Jastrebac dimnjak,, u urađenoj ekspertizi konstatovala, da mu je stabilnost narušena i da bi valjalo da se sruši ili sanira, kaže Saša Perišić, rukovodilac Sektora za bezbednost i proizvodnju u Kompaniji Zi Đin u Boru.

Foto: SZC

 

,, Iako je to svojevrsno obeležje jednog vremena i simbol grada, do rušenja je moralo doći jer je pretila opasnost da se on vremenom sruši sam i tako napravi veću štetu. Zato smo odlučili da ga mi miniranjem uklonimo i na tom mestu biće sazidana nova energana , ističe Perišić.

Ovaj kako Borani kažu, za njih istorijski trenutak, rušenje starog Topioničkog tornja visokog sto metara i starog 60 godina, dogodio se 26. oktobra, tačno u 18 sati.




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!
Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!

Borislav Novaković iz Narodnog pokreta Srbije, poznatiji kao Bora Solunac, rekao je da su sva tri zahteva koja je opozicija imala ispunjena i istakao da će Miloš Jovanović, Zdravko Ponoš i Dragan Đilas teško odbraniti narodu to što u Beogradu bojkotuju izbore jer kažu da ne postoje dobri izborni uslovi, dok u Srbiji izlaze na lokalne izbore.

25.04.2024

09:51

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set