• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Toppress

27.11.2021

15:43

OBRAŠE SE VINOGRADI, GROŽĐE BRAO I PRVI TENISER SVETA! U vinogradu strica Gorana, najvredniji bili Nole i Jelena /FOTO/

TopPres

Vesti

OBRAŠE SE VINOGRADI, GROŽĐE BRAO I PRVI TENISER SVETA! U vinogradu strica Gorana, najvredniji bili Nole i Jelena /FOTO/

Podeli vest

Prošlog meseca u Topoli je završena čuvena privredno turistička manifestacija „Oplenačka berba“ koja slavi grožđe i vino, a počinje i završava se uz pesmu „Obraše se vinogradi dole kraj Topole“. I upravo tako, obraše se vinogradi, a grožđe je obrao i Novak Đoković

Prvi teniser sveta Novak Đoković posetio je nedavno selo Lipovac nedaleko od Topole gde se nalaze vinogradi njegovog strica Gorana Đokovića. On je zajedno sa svojom suprugom Jelenom i radnicima obrao grožđe koje je ove godine donelo drugi rod, a fotografije sa ove berbe postavio je na svoj Instagram nalog enolog Mladen Dragojlović. Međutim, Noleta su videli meštani Lipovca koji zadovoljno prepričavaju taj dan i ocenjuju kakvog će kvaliteta biti vino.

„Videli smo Novaka kako bere grožđe u vinogradu, to je stvarno prelepa slika poslata svetu iz ovog našeg malog sela. Njegov stric ima oko šest hektara pod vinovom lozom sorte Širaz i Šardone, prinos je dobar ali kvalitet još bolji. Šardone iz ovog vinograda pokazuje izvanredan potencijal za tako mlad vinograd, a ni širaz ne zaostaje sa kvalitetom koji će još napredovati u narednim berbama.

Ove godine zbog dosta sunčanih dana grožđe je fantastično, izuzetno slatko tako da će i vino, koje Đokovići uslužno prave u Despotici, jer porodična vinarija nije još završena, sigurno biti veoma kvalitetno, kao uostalom i sva vina sa ovim prostora“, priča  za TopPres meštanin ovog sela koji je obilazeći svoje vinograde video Đokoviće u berbi grožđa.

Vina koja će se pustiti na tržište „potpisuje“ jedan od najuspešnijih srpskih enologa Mladen Dragojlović.

Foto: RINA

 

Vinogradi Gorana Đokovića smešteni su u srcu Srbije, takozvanoj Srpskoj Toskani gde se nalazi na stotine hektara vinograda i na desetine vinarija. Samo u Lipovcu, nalazi se šest vinarija a u najavi je još nekoliko u narednom periodu, jer se zasadi pod vinovom lozom intenzivno šire.

Širaz sorta se koristi u poznatim vinima u istočnoj Francuskoj  posebno se gaji u Argentini i Australiji. Karakteriše ga snažna loza a grozdovi su dugački, tamno crne boje. Aroma  ovog vina se poznaje po tragovima crnog bibera, dudinja i crne ribizle, a ponekad i uz tračak katrana. Ove arome su prisutne u paleti najčešće zajedno sa tragovima tanina i drveta – posebno američkog hrasta. Dugim odležavanjem arome se mešaju stvarajući  bogatu paletu. Nivo kiselosti, bogatstvo palete i voćne arome će se razlikovati u zavisnosti od klimatskih uslova.

Foto: RINA

 
Najboljem sportisti sveta nisu strani radovi u poljoprivredi

Iako živi u Monte Karlu i bavi se tenisom, naš Nole itekako voli selo. Pre dve godine pomagao je meštanima Brzeća u vađenju krompira. Brzeće je selo na obroncima Kopaonika, planine na kojoj je Novak proveo dobar deo detinjstva. Upravo je na toj planini Đoković počeo da skija ali je tu započeo i prve teniske korake.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set