• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: J. M.

01.12.2021

23:38

Kad nam stiže prvi sneg i kakvi vremenski uslovi nas čekaju za Novu godinu?

Rina

Vesti

Kad nam stiže prvi sneg i kakvi vremenski uslovi nas čekaju za Novu godinu?

Podeli vest

Snega u Srbiji biće samo na planinama, dok ga u gradovima zbog temperatura iznad nule neće biti sve do Nove godine, najavljuju meteorolozi

U ponedeljak su se zabeleli Tara, Zlatibor, Kopaonik, Sjenica... Sneg je padao i u Ivanjici, Kuršumliji, Valjevu, Negotinu i na periferiji Beograda, ali se nije zadržavao.

Vremenska klackalica

Meteorolog Republičkog hidrometeorološkog zavoda Srbije Branko Sovilj kaže za Informer da uprkos tome što se zabelela cela Srbija, prave zime nema ni na vidiku. Sneg će se, dodaje on, zadržati samo na planinama!

- Sneg je pao u gotovo svim delovima zemlje, a najviše su se zabeleli planinski vrhovi. Međutim, uprkos formiranju pokrivača, već od danas u nižim predelima dolazi do njegovog topljenja, zbog toplog vazduha sa Mediterana. Živa u termometru ide u plus, a dnevne temperature će se kretati od šest do 15 stepeni, a u četvrtak će ići i do 18 stepeni. Na Tari, Zlatiboru i Kopaoniku situacija će biti drugačija, jer će temperature biti ispod nule. Zato će se sneg samo tu i zadržati - priča Sovilj i dodaje:

- Smenu toplog i hladnog vremena, odnosno pravu vremensku klackalicu imaćemo i tokom vikenda - red kiše, red snega i malo sunca. Prema sadašnjim prognozama, snega će sve do polovine decembra biti samo na planinama. U ravnici će ga biti samo u vidu prolaznog naoblačenja, pa možemo reći da snežnih padavina i prave zime nema ni na vidiku!

Bez snega

U ravnici će snega biti samo u vidu prolaznog naoblačenja, pa možemo reći da snežnih padavina i prave zime nema ni na vidiku!
Branko Sovilj

Paprene kazne

Zbog ovakvih najava nadležni kažu da su spremni za nove snežne padavine, s obzirom na to da je ovaj prvi sneg u ponedeljak napravio potpuni haos u pojedinim delovima zemlje. Na Zlatiboru, gde je palo oko 30 centimetara snega, šleperi sa letnjim gumama i bez zimske opreme satima su stajali poprečeni na prilazu planini, što je napravilo višesatne zastoje i kilometarske kolone.

Zato iz preduzeća za održavanje puteva apeluju na sve vozače da na put nikako ne kreću bez neophodne zimske opreme, jer osim što ugrožavaju bezbednost u saobraćaju, rizikuju da plate paprene kazne. 

Predeo / visina pokrivača

Zlatibor 30 cm
Kopaonik 15 cm
Sjenica 15 cm

Kazne od 10.000 do 800.000 dinara za letnje gume

Od 1. novembra, pa sve do 1. aprila vozači su u zakonskoj obavezi da na automobilima imaju sve četiri zimske gume ukoliko je na kolovozu sneg, led ili poledica. Prema Zakonu o bezbednosti u saobraćaju, ovo je obaveza svih vozača u Srbiji, pa će saobraćajni policajci debelo kažnjavati sve vozače koji u zimskim uslovima voze sa letnjim gumama.

Tako da je kazna za one koji nemaju zimske pneumatike od 10.000 do 20.000 dinara za fizička lica, a 60.000 do 800.000 za pravna lica!

U Auto-moto savezu Srbije kažu da na gazećem sloju dubina šara ne sme biti manja od četiri milimetra i napominju da je u istom periodu izvan naseljenih mesta obavezno (u prtljažniku) imati lance, koji se, ukoliko je sneg na kolovozu, montiraju na pogonske točkove, i to na onim saobraćajnicama gde je označena obavezna upotreba.
 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

Nedelja sećanja na žrtve u Ribnikaru i Malom Orašju: Od 7. do 10. maja biće organizovane brojne aktivnosti
Društvo

Nedelja sećanja na žrtve u Ribnikaru i Malom Orašju: Od 7. do 10. maja biće organizovane brojne aktivnosti

Radna grupa za uspostavljanje Memorijalnog centra u znak sećanja na žrtve masovnog ubistva u Oglednoj osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" u Beogradu, koja je formirana Odlukom Vlade Republike Srbije, predložila je na četvrtoj sednici da sve škole u Srbiji organizuju Nedelju sećanja i zajedništva u periodu od 7. do 10. maja 2024. godine, saopštilo je Ministarstvo prosvete.

19.04.2024

16:43

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set