• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

28.03.2015

10:53

MISIJA USPELA Spejs šatl Sojuz stigao na Međunarodnu kosmičku stanicu

Vesti

MISIJA USPELA Spejs šatl Sojuz stigao na Međunarodnu kosmičku stanicu

Podeli vest

Ruski spejs šatl Sojuz-TMA16M sa tri člana posade uspešno je danas pristao na Međunarodnu kosmičku stanicu (MKS), nakon poletanja iz Kazahstana oko šest sati ranije, objavila je televizija NASA.

Posadu čine američki astronaut Skot Keli (51) i ruski kosmonauti Mihail Kornjenko (54) i Genadij Padalka (56). 
 

AP Photo

Keli i Kornjenko će ostati godinu dana na MKS, što je dvostruko duže nego što su ove misije trajale do sada.

Padalka, kome je ovo peto putovanje u kosmos, vratiće se na Zemlju u septembru. On će tada iza sebe imati ukupno 878 sati provedenih u svemiru i to će biti novi rekord, navodi Rojters.

Četiri kosmonauta iz sovjetske epohe živela su na svemirskoj stanici Mir, koja je, u međuvremenu, prestala sa radom, godinu dana ili duže, ali te misije, koje su okončane 1999. godine, nisu imale sofisticiranu medicinsku opremu koja će biti upotrebljena za vreme istraga na MKS, saopštila je NASA.

Naučnici hoće da vide kako se ljudski organizam ponaša tokom boravka u kosmosu, budući da SAD i druge zemlje počinju da planiraju višegodišnje misije na Marsu.

Do sada je uočeno da, osim izlaganju većoj radijaciji, astronauti doživljavaju gubitak koštane i mišiće mase i promene u kardiovaskularnom, imunološkom i drugim sistemima.

Keli i Kornjenko će učestvovati u nizu eksperimenata pre, za vreme i posle leta kako bi se utvrdile psihološke i fiziološke promene usled jednogodišnjeg boravka u kosmosu.

Treći učesnik u eksperimentima je Kelijev jednojajčani brat blizanac Mark Keli, bivši astronaut NASA koji će biti subjekat za genetska i druga istraživanja na Zemlji.

- Klasično pitanje je koliko našeg zdravlja i ponašanja određuju geni, a koliko okolina, odnosno, priroda naspram vaspitanja - kaže Kreg Kundrot, zamenik šefa Programa za istraživanja na ljudima u NASA.

- U ovom slučaju imamo dva genetski identična pojedinca i možemo pratiti kakve se promene dešavaju kod Marka koji vodi uobičajeni život i uporediti ih sa promenama koje se odvijaju kod Skota - objasnio je on.

AP PHOTO



Iako se na osnovu proučavanja jednog para blizanaca ne mogu izvući konačni zaključci, naučnici se nadaju da će im ovaj eksperiment omogućiti da dođu do važnih otkrića koja će ih uputiti na to u kom pravcu treba da idu dalja istraživanja.

MKS, projekat 15 država vredan 100 milijardi dolara, zapravo je istraživačka laboratorija koja se nalazi 418 kilometara iznad Zemlje.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!
Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!

Otpadnici od tajkuna Dragana Đilasa, lažni ekolozi Aleksandar Jovanović Ćuta, Dobrica Veselinović i Radomir Zanzibarićanin Lazović, nedavno su obelodanili da izlaze na izbore u prestonici i otkrili da će nastupati pod sloganom "Biram borbu", ali je - s obzirom na njihove koloritne biografije i nastupe u javnosti - slogan "Biram flašu" svakako mnogo prikladniji.

24.04.2024

12:13

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija