• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: RTS

14.07.2015

00:27

NA BANKAMA OSTAJE KATANAC Grčka vlada nastavlja kontrolu kapitala!

Vesti

NA BANKAMA OSTAJE KATANAC Grčka vlada nastavlja kontrolu kapitala!

Podeli vest

Grčka vlada je odlučila da banke ostanu zatvorene do srede, piše u kratkom saopštenju grčkog Ministarstva finansija

Posle sastanka zamenika ministra finansija Dimitrisa Mardasa i direktora najvećih grčkih banaka, Vlada je odlučila da se nastavi kontrola prometa kapitala i da banke ostanu zatvorene uprkos sporazumu postignutom s poveriocima u Briselu.

Te mere koje su na snazi još od 29. juna, prvobitno je trebalo da traju samo nedelju dana, ali je njihovo trajanje već dvaput produženo.

Ta odluka je doneta pošto je Evropska centralna banka odlučila da zadrži nepromenjen "plafon" svoje hitne kreditne pomoći za likvidnost grčkim bankama na sadašnjem nivou od 89 milijardi evra.

Po objavljivanju odluke premijera Aleksisa Ciprasa krajem juna o održavanju referenduma, posle prekida pregovora Atine i njenih kreditora – EU, Evropske centralne banke i MMF-a, Atina je bila prinuđena da ograniči promet kapitala zbog masivnog povlačenja uloga iz banaka.

Ta mera čiji je cilj da spreči kolaps banaka, donela je ograničenje uzimanja novca samo iz bankomata i samo do 60 evra dnevno za one koji imaju račune u grčkim bankama.

Međutim, uzimanje novca iz bankomata pomoću kartica stranih banaka nije ograničeno, pa ni za strane turiste.

Posle teških pregovora na maratonskom samitu zemalja evrozone u Briselu, odlučeno je da počnu pregovori o trećem planu kreditne pomoći Grčkoj, što je omogućilo da ona ostane u zoni evra, ali po cenu vrlo teških mera štednje i novih reformi tokom tri godine.

Da bi taj sporazum važio, osnova tih mera mora da bude potvrđena odlukom skupštine Grčke najkasnije do srede uveče, a potom i da je odobri evrozona.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija