• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

16.07.2015

16:56

PONUDA UKRAJINE KAZAHSTANU: Dajte nam gas, evo vam teritorija!

Vesti

PONUDA UKRAJINE KAZAHSTANU: Dajte nam gas, evo vam teritorija!

Podeli vest

Ukrajina je zainteresovana da kupuje prirodni gas od Kazahstana i predlaže da preko njene teritorije transportuje naftu i gas.

Vlada u Astani je spremna da Kijevu isporučuje do 300.000 tona uglja mesečno, rečeno je na sastanku međudržavne ukrajinsko-kazahstanske komisije za ekonomsku saradnju.

Ukrajinski ministar energetike i rudarstva Vladimir Demčišin je istakao da je ta zemlja spremna da se obrati Evropskoj komisiji s molbom da učestvuje u pregovorima da Ukrajina kupuje gas od Kazahstana, preneo je Tas. 

- Kijevu je potreban tranzit i isporuke centralnoazijskog gasa. Zbog tog pitanja je potrebno obratiti se Evropskoj komisiji da posreduje u pregovorima s našim zajedničkim susedom (Rusijom) da bi pumpao gas - dodao je Demčišin. 

Ukrajina je predložila Kazahstanu da preko njene teritorije transportuje naftu i gas, a resorna ministarstva će razmotriti to pitanje, rekao je prvi potpredsednik vlade Kazahstana Bakitžan Sagintajev na sastanku međudržavne komisije. 

On je takođe rekao da je Kazahstan spreman da Ukrajini isporučuje 200.000 do 300.000 tona uglja mesečno, kolilo je tražila, prenele su Ria novosti. 

Kazahstanska strana je takođe spremna da realizuje isporuke energetskog uglja i koksa. To pitanje je postavljeno prošle godine tokom posete kazahstanskog predsednika Nurslutana Nazarbajeva Kijevu, a sada je "gospodin Demčišin formulisao predlog ukrajinske strane. U skorije vreme se očekuje delegacija Ukrajine da se sve utvrdi na licu mesta. Taj obim, koji nam je predložen, 200-300 hiljada tona je prihvatljiv i mi ćemo u tom pravcu početi da radimo", kazao je Sagintajev. 

On je dodao da novi vektor saradnje između dve zemlje može postati i uspostavljanje isporuka koncentrata prirodnog uranijuma iz Kazahstana.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

Poslednji pozdrav: Sahranjen zastavnik Mijodrag Tošković
Društvo

Poslednji pozdrav: Sahranjen zastavnik Mijodrag Tošković

Zastavnik Mijodrag Tošković, pripadnik 72. brigade za specijalne operacije koji je stradao prilikom realizacije redovnih vežbovnih aktivnosti desantiranja iz helikoptera na vodenu površinu kanala Dunav-Tisa-Dunav, sahranjen je danas uz vojne počasti u Staroj Pazovi.

18.04.2024

17:58

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija