• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug/Informer.rs

08.09.2015

16:06

OZBILJNA FRKA U VATIKANU! Sprema se pobuna protiv pape Franje!

Vesti

OZBILJNA FRKA U VATIKANU! Sprema se pobuna protiv pape Franje!

Podeli vest

Poglavar Rimokatoličke crkve papa Franja je svojim stavovima o istopolnim zajednicama, izbeglicama, klimatskim promenama, pobačaju i drugim, za crkvu kontroverznim temama, zaradio brojne simpatizere u neočekivanim krugovima svetske javnosti
AP/Photo



Istovremeno, međutim, unutar samog Vatikana stekao i opasne neprijatelje. 

Konzervativni crkveni zvaničnici, naime, sve se glasnije bune protiv pape, kojem osim izjava koje smatraju preterano liberalnima, kako piše Vašington post, zameraju i pokušaje da uvede red u skandalima i korupcijskim aferama okaljanu Vatikansku banku, koja je i dalje predmet istrage zbog optužbi za pranje novca. 

Zagrebački portal Index.hr prenosi da je upravo afera oko Vatikanske banke sjajan primer otpora s kojim se papa Franjo suočava u vatikanskim kuloarima. Neposredno nakon što je 2013, uz papin blagoslov, na čelo banke postavljen Batista Mario Salvatore Rika (Battista Mario Salvatore Riča), u talijanskim medijima pojavile su se optužbe u kojima ga optužuju da je homoseksualac. 

Rika je zbog skandala ponudio i ostavku, koju papa Franjo nije prihvatio. Smatra se da su optužbe podmetnute upravo iz konzervativnih krugova koji se protive papinim reformama. 

Na meti se ove godine našao i australski kardinal Džordž Pel, kojeg je papa Franjo imenovao prefektom Sekreterijata za ekonomiju, odnosno čovekom koji bi trebao provesti fiskalnu reformu u Vatikanu.
AP/Photo


Pel je putem austrlijskih medija optužen da se bahato razbacuje finansijama crkve. Svakako je zanimljivo spomenuti da Pel ni ranije nije bio omiljen među delom vatikanske kurije, s obzirom na to da je u Australiji predvodio borbu protiv seksualnog zlostavljanja dece od klera, a spadao je i među kritičare bivšeg pape Benedikta XVI. 

Jedan od najžešćih otvorenih napada na papu nedavno je pred kamerama priredio američki kardinal Rajmond Burke. On je papi Franji praktički poslao otvoreno upozorenje, kazavši da neće dopustiti nikakve liberalne reforme u crkvi. 

- Potrebno je biti vrlo pažljiv kada je u pitanju papinska moć. Moć pape nije apsolutna. Papa nema moć da promeni crkvena učenja ili doktrine - kazao je Burke, jedan od istaknutijih konzervativaca u samom vrhu katoličke crkve, te crkvu pod vodstvom aktualnog pape opisao kao "brod bez kobilice".

Vašington post navodi da sedam visokih crkvenh zvaničnika, sa kojima je razgovarao njihov repoter, a koji su želeli da ostanu anonimni, slažu se da Vatikan nije bio ovako polarizovan još od reformi provedenih 60-ih godina prošlog veka.
 

AP PHOTO

Pobuna crkvenih konzervativaca vidljiva je ne samo iz izjava njegovih protivnika (među kojima se mnogi i ne usuđuju otvoreno napasti papu), već prvenstveno u stavovima usmerenih protiv pape kakve šire konzervativni katolički mediji. 

- Barem više ne stavljamo otrove jedni drugima u šolje - našalio se timoti Redklif, britanski sveštenik kojeg smatraju važnim savetnikom pape Franje. Redklif kaže da pozdravlja svaku javnu raspravu, ali dodaje i da ga je "strah nekih stvari kojima svedočimo".

Otvoreni napadi na papu Franju sve su češći. Američki biskup Tomas Tobin u otvorenom pismu svojoj biskupiji poručio je da crkva "pokušavajući se prilagoditi zahtevima vremena, kao što predlaže papa Franjo, rizikuje da će ostati bez svog hrabrog, kontrakulturnog, proročanskog glasa kojeg svet treba da čuje".

S druge strane Atlantika, 500 britanskih sveštenika sastavilo je otvoreno pismo u kojem optužuju papu da je uneo "konfuziju" u crkvena učenja.

Petero kardinala, među kojima već spomenuti Burke i uticajni konzervativac Karlo Kafara iz Bolonjne, sastavili su manifest protiv papinog predloga da se razvedenim katolicima dopusti primanje pričesti na misi. U istu svrhu poslužio je i promotivni DVD koji se ranije ove godine delio crkvama u Europi i Australiji. 

Tanjug/AP


No, neki papini saveznici usprkos svemu tvrde da je Franjo upravo želeo da podstakne javnu raspravu.

- Mislim da ljudi govore što misle zato što čvrsto i strastveno brane poziciju. Ne verujem da Sveta stolica to doživljava kao lični napad. Sveti otac otvorio je vrata mogućnosti da se o tim stvarima otvoreno razgovara, nije unapred odredio u kojem će smeru rasprava ići - kaže nadbiskup iz Čikaga Blaže J. Čupić, koji se smtra bliskim saveznikom pape Franje.

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Bila jednom jedna liga. Kakva liga? Strašna liga!
Fudbal

Bila jednom jedna liga. Kakva liga? Strašna liga!

Sezona u evropskim klupskim takmičenjima ulazi u samu završnicu. Odigrani su svi revanš mečevi četvrtfinala u Ligi šampiona, Ligi Evrope i Ligi konferencija i poznati su svi polufinalni parovi. Ono što odmah privlači pažnju jeste da engleska Premijer liga u završnici kontinentalnih takmičenja ima samo jednog predstavnika! Iako važi za ligu u kojoj se igra najbolji fudbal, Englezi su ove sezone doživeli debakl! Postavlja se pitanje, da li je to samo izolovan incident ili nagoveštaj da u evropskom klupskom fudbalu duvaju neki novi vetrovi?

19.04.2024

13:44

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija