• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

12.09.2015

10:43

RUSIMA SANKCIJE NIŠTA NE MOGU! Sami prave "mocarelu" i "fetu"!

Vesti

RUSIMA SANKCIJE NIŠTA NE MOGU! Sami prave "mocarelu" i "fetu"!

Podeli vest

Rusi mogu računati na ponudu uobičajenih vrsta sireva, ali bi mogli biti iznenađeni kada vide "mocarelu" iz Tvera, "fetu" iz Vologde i "kamamber" iz Krasnodara

Godinu dana nakon što je Rusija zabranila uvoz mlečnih proizvoda, mesa i ribe iz evropskih i drugih zapadnih zemalja kao odgovor na sankcije uvedene Moskvi zbog ukrajinske krize, širok spektar razlitičih vrsta sireva je ponovo na policama ruskih prodavnica, javlja britanski list Gardijan.

Kupci u Rusiji mogu računati na ponudu uobičajenih vrsta sireva, ali bi takođe mogli biti iznenađeni kada ugledaju "mocarelu" iz Tvera, "fetu" iz Vologde i "kamamber" iz Krasnodara, navodi britanski list. 

Negativne posledice sankcija su, kako ocenjuje Gardijan, očigledne. 

Slike uništavanja prokrijumčarene hrane sa Zapada u Rusiji izazvale su polemike u toj zemlji, u kojoj skoro 16 odsto populacije živi ispod linije siromaštva, piše britanski list i dodaje da s druge strane, evropski mlečni sektor, koji je prošle godine izvezao oko 2,3 milijarde dolara vredne mlečne proizvode u Rusiju, počinje da oseća posledice. 

Međutim, s obzirom na to da se ruska vlada zalaže za daleko samostalniji poljoprivredni sektor, a ruski sirevi postaju prihvaćeni, britanski list se zapitao da li bi moglo biti pozitivnih efekata po održivost ruskog sektora proizvodnje sira. 

- Kada su sankcije prvi put uvedene, osećaj je bio 'Hvala bogu, predah'. Ruski potrošačci su oduvek bili sumnjičavi u pogledu toga da se sir može proizvoditi u Rusiji, smatrajući da pravi sir mora da bude proizveden u Italiji ili Francuskoj - izjavio je predsednik ruske Nacionalne asocijacije proizvođača mleka, Andrej Danilenko. 

Kako navodi britanski list, cilj novoimenovanog ruskog ministra poljoprivrede Aleksandra Tkačeva je da ruski proizvodi u roku od jedne decenije u potpunosti zamene celokupan uvoz prehrambenih proizvoda. 

U prošloj godini, proizvodnja ruskog sira je povećana za skoro četvrtinu, dok je uvoz smanjen za gotovo devet puta, sa 385.000 tona iz 2014. godine na 41.000 tona u 2015. godini, prema analizama Nacionalne asocijacije proizvođača mleka.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
aca

pre 8 godina

ja a kakav je ukus,pravili su rusi svasta al bez kvaliteta

Izbori 2024

Vesti

TV

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)
Live TV

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)

Goran Petronijević, advokat, Nikola Jović, politikolog, prof. dr Aleksandar Lukić sa Instituta za političke studije i akademik prof. dr Dragan Radenović govorili su u emisiji "Info dan" na Informer TV o terorističkom napadu u Moskvi i tome šta on zapravo predstavlja i kako će uticati na budućnost Rusije.

28.03.2024

18:01

JOŠ TV VESTI

Hronika

"Nisam namestio Halabrina, žao mi je njegove majke, ali žao mi je i mene"! Zvicerovi i Džonijevi vojnici negirali tri ubistva!
Hronika

"Nisam namestio Halabrina, žao mi je njegove majke, ali žao mi je i mene"! Zvicerovi i Džonijevi vojnici negirali tri ubistva!

Pripadnici kriminalne grupe Radoja Zvicera i Nikole Vušovića zvanog Džoni sa Vračara, koji su u bekstvu, među kojima je i Vladimir Kovačević zvani Kovač koji je optužen da je 20. marta 2020. namamio na sastanak pokojnog Aleksandra Halabrina, izjavio je danas pred Specijalnim sudom u Beogradu da je pokojnog poznavao, ali da nisu tačni navodi optužnici da je bio član kriminalne grupe koja je optužena za njegovo ubistvo.

28.03.2024

12:54

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija