• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

17.11.2015

18:21

KRIZA U NAJAVI: Hrvatska zatvara granicu, ukoliko bude zaustavljen protok ka Nemačkoj

Vesti

KRIZA U NAJAVI: Hrvatska zatvara granicu, ukoliko bude zaustavljen protok ka Nemačkoj

Podeli vest

Ministar unutrašnjih poslova Ranko Ostojić rekao je u danas da će Hrvatska zaustaviti prijem izbeglica ako bude zaustavljen njihov prolaz na ruti prema Nemačkoj

Današnji neformalni sastanak ministara unutrašnjih poslova zemalja na balkanskoj ruti koji je održan na Brdu kod Kranja, Ostojić je ocenio "krnjim" jer, kako je rekao, ne obuhvata sve zemlje učesnice dogovora oko izbegličke krize - od Turske do Nemačke.

Prema njegovim rečima, od 25. oktobra je prošlo dovoljno vremena da svi uspostave dogovorene standarde za prolaz izbeglica.

Podseto je da je za petak zakazan sastanak ministara unutarnjih poslova u Briselu iniciran terorističkim napadom u Parizu na kojem će biti reči o preduzimanju mera na sprečavanju novih napada, no nije predviđena tema vezana uz prolaz izbeglica.

Povodom pretnji koje,  nakon terorističkog napada u Parizu, preko internetskih portala stižu iz Bosne i Hercegovine, Ostojić kaže da sa susednom zemljom postoji pojačana komunikacija još od napada na magazin Šarli Evdo i ubistva policajca u Zvorniku (BiH).

Za prijetnje koje stižu preko veb portala, Ostojić kaže da ne može reći da su glupost pa ih proverava bezbednosno obaveštajna agencija.

Tanjug

- Nije to gubitak vremena, moramo uzeti u obzir da je bilo na desetine slučajeva širenja lažnih vesti i panike. Sistem mora reagovati, a nakon toga ih, kroz procenu rizika, eliminisati", rekao je Ostojić.

Na redovnoj konferenciji za novinare u tranzitnom centru za izbeglice u Slavonskom Brodu, ministar je potvrdio da je na tranzitnoj, izbegličkoj ruti u ponedeljak zabeležen višesatni zastoj od 16 do 23,30 sati, zbog nenajavljene odluke austrijskog štaba koji upravlja trenutnom izbegličkom krizom. No, sada, rekao je, prolaz izbeglica teče bez problema, a Nemačka i dalje prima oko 6.500 izbeglica dnevno. 

Inače, kroz Hrvatsku je dosad prošlo 405.530 izbeglica.

Ostojić je ponovio da je izbegličkom rutom kroz Hrvatsku prošao i osumnjičeni za učešće u terorističkom napadu u Parizu, s pasošem koji je osvanuo u medijima što je ocenio neprimerenim jer se time ugrožava istraga.

Tanjug

Ponovio je i da hrvatska policija o osumnjičenom, u vreme njegovog prolaska kroz Hrvatsku, nije imala podatke koji bi ukazivali da se radi o sumnjivoj osobi te podsetio kako je ista osoba, nakon Hrvatske, ušla u Mađarsku, a potom prošla je prošla kroz još dve zemlje sćengenske zone.

- Od početka govorim da se među izbeglicama može naći osoba koja koristi izbeglički talas, ali ljudi i beže od terora koji se dogodio i u Parizu. Jasno treba razlikovati kriminalce teroriste od onih koji beže od rata - rekao je Ostojić. 

Ostojić je, vezano uz podizanje stepena bezbednosti u Hrvatskoj, rekao da su mere od početka na visokom nivou  te da izbeglice prolaze kontrole kojima se želi obezbediti sigurnost za hrvatske građane, ali i sigurnost izbeglica i osoba angažovanih u izbegličkom centru. 

PROČITAJTE JOŠ

ZAHTEV FRANCUSKE: Suspenzija Šengenskog sporazuma i hitna kontrola granica EU!

BLOKADA EU: Srbija obaveštena o zatvaranju granica Austrije i Slovenije!

VULIN: Migranti neće trajno ostati u Srbiji, niti je to uslov

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija