• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: RTS/Informer.rs

08.01.2016

09:42

NUKLEARNA KATASTROFA U NAJAVI! Rizik danas mnogo veći nego za vreme Hladnog rata!

Vesti

NUKLEARNA KATASTROFA U NAJAVI! Rizik danas mnogo veći nego za vreme Hladnog rata!

Podeli vest

Rizik od nuklearne katastrofe je veći nego što je bio tokom Hladnog rata i povećava se, kaže bivši američki sekretar za odbranu Vilijam Peri

Vilijam Peri, koji je bio na čelu Pentagona od 1994. do 1997, komentarisao je to što je Severna Koreja objavila da je testirala hidrogensku bombu. Tom prilikom, naveo je da je nuklearni program Pjongjanga jedan od globalnih faktora rizika, piše RTS.

Kao opasnosti je naveo mogućnost "nuklearne razmene" između SAD i Rusije, izazvane pogrešnim proračunima i lažnim uzbunama. Istakao je i mogućnosti sajber-napada, nuklearni program Severne Koreje, kao i tenzije između Indije i Pakistana.

PUTIN UTERUJE STRAH: Nastavićemo da razvijamo nuklearno oružje, to je baza naše bezbednosti!

Peri navodi da su intervencije u Siriji i Ukrajini dovele ruske snage blizu njihovih zapadnih oponenata.

U novoj studiji, grupa za kontrolu oružja "Global Zero" analizirala je 146 incidenata u poslednjih 21 mesec. Dva incidenta između Rusije i zapadnih zemalja navela je kao događaje velikog rizika.

PAPA UPOZORAVA: Nuklearni napadi ostaju pretnja čovečanstvu

U istom periodu, zabeleženo je 29 incidenata između Severne i Južne Koreje, od kojih su tri ocenjena kao visokorizični. Trideset i tri incidenta ocenjena su kao "provokativna".

Zbog najnovijeg testa hidrogenske bombe koji je izvela Severna Koreja, Vašington i Seul pregovaraju o mogućoj preraspodeli strateškog nuklearnog arsenala i protivraketnih sistema na Korejskom poluostrvu.

Navodi se da je moguće raspoređivanje strateškog oružja SAD, kao što su bombarderi B-52, lovci F-22 i podmornice sposobne da nose nuklearno oružje, prenosi RT.

(VIDEO) KIM DŽONG UN SE OTEO KONTROLI! Severna Koreja testirala hidrogensku bombu - PANIKA U SEULU!

Peking vidi tu mogućnost kao direktnu pretnju po bezbednost Kine.

U izveštaju organizacije "Global Zero" navedeni su i "bliski susreti" između kineskih snaga i SAD i njenih saveznika u Južnom kineskom moru, a 10 takvih incidenata su ocenjeni kao "provokativni".

U Južnoj Aziji, studija je zabeležila 54 vojna incidenta između Indije, Pakistana i Kine, uključujući 22 granična sukoba oko Kašmira.

Kašmir ostaje područje na kome ima najviše sukoba sa nuklearnim rizikom, ali zone gde se Rusija susreće sa zapadnim snagama takođe postaju veoma značajne jer otvaraju rizike od nuklearnog sukoba Rusije i SAD.

Navodi se i da je komunikacija između Rusije i NATO na nižem nivou nego što je bila sedamdesetih i osamdesetih godina.

Takođe, obaranje ruskog aviona od strane Turske u novembru je prvi put da je članica NATO oborila ruski avion još od Korejskog rata.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
cekaj sta

pre 8 godina

Ameri najavljuju da ce nekog bombardovati vidim...

Saša

pre 8 godina

Americka, zastrasivanja po ko zna koj put... Placu bre! Za drzavljanstva, licne karte i pasose... ATLANTIDE! Predsednik ce im se tada zvati... Mr. NEPTUN! \n

aljosa

pre 8 godina

koga vise briga za to. psi koji laje, ne ujedaju. opasani su oni koji cute.

Izbori 2024

Vesti

TV

Niko ne priča o tome šta se desilo u Kravicama ili Bratuncu! Nemačka po svaku cenu hoće da opere sve što je radila tokom 20. veka! (VIDEO)
Live TV

Niko ne priča o tome šta se desilo u Kravicama ili Bratuncu! Nemačka po svaku cenu hoće da opere sve što je radila tokom 20. veka! (VIDEO)

Zašto se pitanje navodnog genocida u Srebrenici poteže danas, 29 godina kasnije, dok na Bliskom istoku Izrael svakodnevno ubija veliki broj palestinskih civila? Ko stoji iza sramne rezolucije i šta je skriveni motiv za nju? Na ovu temu, u "Info jutru" Informer TV, govorio je Vladimir Marinković, predsednik Kongresa srpsko-američkog prijateljstva.

23.04.2024

10:06

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija