• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

28.01.2016

17:29

POSLE 200 GODINA MIRA: Švedska se sprema za rat!

Vesti

POSLE 200 GODINA MIRA: Švedska se sprema za rat!

Podeli vest

Posle više od dva veka mira u Švedskoj se sve glasnije čuje mišljenje da ova skandinavska zemlja treba da se pripremi za rat sa potencijalnim ozbiljnim protivnikom, pišu britanski mediji

Glavnokomandujući švedske vojske Anders Branstrom rekao je da bi rat mogao da zadesi Švedsku za nekoliko godina, navodi se u dokumentima koji su procureli u javnosti, a prenosi britanski list Ekspres.

- Bezbednosna situacija koju trenutno imamo navodi me na zaključak da u narednih nekoliko godina možemo da budemo u ratu - rekao je on. Vojska, kako se navodi, sada pravi dugoročne planove za sukob koji bi bio moguć u periodu između 2016. i 2020. godine i mora da bude spremna i za najvećeg neprijatelja.

On je rekao da "svi u vojsci i svi oni koji nas podržavaju" treba da se ujedine u suočavanju sa potencijalnim protivnikom. Ovo je prvi put u novijoj istoriji da neki visoki vojni zvaničnik kaže da je Švedska na ivici rata, navodi britanski list.

Predsedavajući komiteta za odbranu Alan Vidman rekao je da Švedska doživljava "veću agresiju Rusije" budući da nije članica NATO.

Takođe je istakao da bi konflikt sa Rusijom mogao da se razvije i zbog ekonomije.

NE PUCAJU, ALI ZGRĆU MILIJARDE! Miroljubiva Švedska treći izvoznik oružja u svetu!

- Moja je procena da je situacija toliko ozbiljna da čak i Švedska koja ima više od 200 godina mira iza sebe, mora mentalno da se pripremi za mogućnost oružanog konflikta, konflikta uz naše učešće - rekao je on.

Britanski list podseća da je Rusija nekoliko puta testirala odbrane skandinavskih zemalja šaljući borbene avione nadomak njihovih granica.

Međutim, švedski ministar odbrane Mikael Bajden ističe da trenutno ne postoje vojne pretnje prema Švedskoj i da zemlja ima dobro obučenu vojsku.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Rade

pre 8 godina

Opet ovi baksuzi Englezi ne mogu da budnu mirni ni u politici ni u sportu svuda zavlace nos.

Stanko

pre 8 godina

Švedska se sprema za rat, pisu britanski mediji. Pametnom dosta.

Lala iz Banata

pre 8 godina

"Спрем те се Спрем те, - Швеђани....."! ... Што да не...- "стихује" се.....?!

Lala iz Banata

pre 8 godina

Е ал *прво том, што *оће рат - морате дати "Нобела" за - мир...!!

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Katastrofalne prognoze Španaca! Gudelj ne ide na Evropsko prvenstvo?
Fudbal

Katastrofalne prognoze Španaca! Gudelj ne ide na Evropsko prvenstvo?

Selektor Srbije Dragan Stojković nije dugo mogao da uživa u lepim vestima, jer se Aleksandar Mitrović sjajno oporavlja od povrede butnog mišića. As Sevilje Nemanja Gudelj (32) će kako prenose španski mediji 99 odsto zbog povrede propustiti Evropsko prvenstvo (do 14. juna do 14. jula).

24.04.2024

06:46

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija